Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła(...)odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder. 10. Domowa mączka migdałowa. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać
Ciastka - domowe słodkościobiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty(...)cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno
WojnaNaSmaki.plSok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomocnym i prostym katalogom produktów. Możesz przejść do kategorii kuchni, np. Azja, Indie, Ameryka i Wielka Brytania bądź bardziej szczegółowego spisu, w którym widnieją takie propozycje jak np. cukry, syropy, glony, herbaty, mąki, mleko kokosowe, pieczywo, słodycze, produkty bezglutenowe oraz zdrowa żywność. Miałam do podjęcia dość ciężką decyzję jeżeli chodzi o wybór produktów :D Jest ich na prawdę bardzo dużo(...)smakiem prawdziwych, wyselekcjonowanych nasion kakaowca . Jest bardzo intensywne, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość, aby nadać napojom i potrawom czekoladowego smaku i aromatu. Doskonale sprawdza się w gorących czekoladach, polewach, domowych czekoladach, wypiekach i innych kakaowych deserach. Pokochałam to kakao za wyśmienity smak , całkowicie różniący się od proszków kakaowych dostępnych hurtowo na sklepowych półkach oraz za przepiękne i urocze opakowanie - ślicznie
Zdrowie na języku :Pchłodne i bez kocyka ani rusz. Tak właśnie rozmyślając nad przygotowaniem sernika z zielną herbatą matcha, stwierdziłam, że on musi mieć w sobie maliny. Niczym najprawdziwsza herbata z najprawdziwszym domowym sokiem ;) A że herbaty nie słodzę, to i sernik mało słodki. Stwierdziłam, że spód jest w miarę słodki, beza włoska to już w ogóle sama słodycz, więc masy serowej przesłodzić(...)Beza włoska: Wodę oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do temp. 120⁰C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego sprawdzamy czy jest dobra metodą „nitki”. Przestudzoną kroplę syropu próbujemy rozciągnąć między kciukiem, a palcem wskazującym. Jeśli się przerywa, to znaczy że jeszcze chwilę powinniśmy pogotować. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a do sztywnej już piany malutkim
Kuchnia w czekoladziesezam (35%; nasiona, miazga), miód 492kcal/100 g Ciasteczka orkiszowe bio Fun Cookies, ok. 5 zł/120 g Składniki: łam waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa(...)Składniki: sezam, malitol, olej palmowy, aromat waniliowy, przyprawa naturalna - mydlnica lekarska. 7. Gotowa zupa krem. Takie produkty często nie odbiegają jakością od tych domowych. Nie trzeba nosić ze sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią
Powiedz dietom niektóre wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami, nie zawierają(...)świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów. * Śmietankowy krem z pieczarek - rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem
Poranek na słodkoplasterki. Z usuniętymi gniazdami nasiennymi duża garść suszonego berberysu (+ dodatkowo 1 łyżka do udekorowania tarty) 1/2 szklanki cukru pudru ( + dodatkowo 1 łyżeczka) 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj(...)sobie taką mieszankę przypraw w domu! Trend piąty. Słodycz i pieprz. To moje ukochane połączenie. Od dawna łączę ze sobą oba smaki. Intensywny smak pieprzu łagodzi naturalną słodycz egzotycznych syropów i owoców. Połączcie pieprz i syrop z daktyli, powstanie coś niesamowitego. Albo pieprz i smoczy owoc – równie intrygujące połączenie. Napiszcie mi koniecznie – który z wymienionych trendów kulinarnych
Moja pasja smakuświetne firmy i ich produkty powinno się chwalić! Po pierwsze.. chciałam powiedzieć, że w życiu nie jadłam tak pysznych batonów jak te, firmy Legal Cakes ! Wspaniałe, wyglądające jak domowe, świeże, zdrowe i w wielu wyjątkowych smakach.. to nadal mało, żeby opisać ich produkty. Kupując je, dokładnie wiemy co znajduje się w środku, widzimy każdą ich warstwę. Lista składników(...)powala na kolana. 10. Baton orzechowo-czekoladowy 140g Składniki: banany, czekolada, orzechy włoskie, odżywka białkowa, daktyle, mąka jaglana, pistacje, płatki jaglane, płatki gryczane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, cynamon, syrop klonowy, zielona herbata, cytryna. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 388,5kcal, tłuszcz 18g, węglowodany 41g, białko 14,5g. Opinia: Baton z największą ilością składników, pełen orzechów i czekolady. Pyszny, lekko chrupiący
Be Fit Be Strongsery) – 5,6 zł MIĘSO – 4,22 zł RYBY I OWOCE MORZA 1,86 zł POZOSTAŁE (np. mleczko kokosowe w puszce, dżemy, sosy, pesto, czekolada gorzka, miód lub syropy) – 17,01 zł RAZEM 114,6 zł za tydzień zdrowego odżywiania. Szczegółowe wyliczenia z konkretnymi produktami znajdziecie w pliku excela, do pobrania tutaj: pobierz wyliczenia z czwartego tygodnia 2. PODSUMOWANIE(...)Dodatkowo jeśli przerzucimy się na zdrowe gotowanie, a wcześniej nie stroniliśmy od zachcianek typu słodycze, fast foody i alkohol, możemy sporo zaoszczędzić. A jak jest u Was? Jaką część domowego budżetu stanowią wydatki na jedzenie? Artykuł CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieczekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś(...)kokosowy, smalec, olej rzepakowy, ... ? Karolina Szaciłło: My smażymy na wszystkich tłuszczach, które mają wysoką temperaturę dymienia. Świetny jest olej kokosowy i ryżowy oraz masło sklarowane, ale najlepiej takie domowej roboty. Smalcu nie używamy, bo jest pochodzenia zwierzęcego i jest ciężkostrawny, ale i tak lepiej byłoby smażyć na smalcu niż na rafinowanym oleju roślinnym (np. rzepakowym czy słonecznikowym), który
Plate of JoyPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują(...)serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię