domowy syrop - 2453 przepisów (strona:154/164)

Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 173

W końcu długo wyczekiwany weekend! Naiwnie wierzyłam w to, że będzie wolny od nauki, by w spokoju pójść na cmentarz. Nawet nie wiedziałam w jak wielkim

Be Fit Be Strong
Domowe tiramisu – prosty przepis 167

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią. 115

  T ą nalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam  się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z kwiatów Mniszka lekarskiego ( na miodzie ). 108

Składniki : 70 - 80 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 2 plastry cytryny 1 - 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z pigwy wg Aleex 128

swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu zostałam obdarowana złocistymi(...)dodanie aromatycznych jabłek (np. malinówek) i niewielką ilość cynamonu. 5. Metody alternatywne: • Po pierwsze możemy użyć innego alkoholu - whiskey, brandy, rum będą się świetnie nadawać. • Po drugie - możemy przyrządzić syrop z kilograma cukru na pół litra wody, do którego po zagotowaniu wkładamy pokrojoną pigwę oraz wszelkie dodatki i gotujemy jeszcze 5 do 45 min. Następnie do przestudzonego, przefiltrowanego soku dolewamy

W mojej kuchni
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 150

posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa – to dlatego, że nałożyliśmy ją na talerze za pomocą syfonu. Mój kulinarny partner Przemek Kopania – pokazał(...)skórek i wycinamy segmenty. Segmenty kroimy na mniejsze części (np. na pół). W rondelku lub na patelni na dużym ogniu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem – redukujemy, aż syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy. I jeszcze

Poezja smaku
Domowy kompot z rabarbaru 175

Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 397

które prezentuję na zdjęciach w patelni są nieco tańsz ">e ">. Z nieco gorszego odcinka polędwicy niż ten przekrojony, na talerzu, ale ciągle bardzo kruche i delikatne. Generalnie do użytku domowego Amerykanie kupują steki o wysokości ok. 4-5 centymetrów i ok. 7-8 centymetrach średnicy. Te najprawdziwsze „fillet mignon” mają jednak nie więcej niż 3 centymetrów średnicy(...)stek masło, ocet balsamiczny, rozmarn, doprawić solą i pieprzem; przygotować glazurę do mięsa mieszając i redukując zawartość patelni na małym ogniu do czasu kiedy sos będzie miał lepką konsystencję syropu (ok. 2 minuty) . Ułożyć „wypoczywającego” steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote ziemniaki Yukon; przepis na przystawkę

Jem więc Jestem
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 122

przepisie.  Drugi etap to przygotowane budyniu z żółtek. Moim zdaniem jest najtrudniejszy i trzeba ściśle przestrzegać proporcji oraz temperatur, dlatego termometr cukierniczy będzie bardzo pomocny. Problematyczne w warunkach domowych może się okazać pieczenie pastéis de nata . Idealna temperatura to 360°C. Wtedy wierzch pięknie się karmelizuje, a z jajek nie robi się jajecznica wskutek długiego pieczenia. Mimo wszystko uważam(...)dłuższego boku. Dalej postępuj analogicznie według przepisu. Krem do pastéis de nata Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek wstaw na mały ogień i gotuj do momentu, aż syrop osiągnie 105°C (około 2-3 minuty od momentu, gdy zacznie wrzeć). Odstaw. W tym samym czasie w osobnym garnku zagotuj mleko z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu

Food Square
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 173

się zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek.  Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne.  Dużym(...)dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie wskazać co jest najbardziej lubuskie. Myślę, że świadczy to o dużej otwartości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 208

Nie uwierzycie, ale wbrew pozorom to danie jest idealne dla leniuchów! Przede wszystkim dla mnie. Osobiście wolę przygotować takie danie, niż smażyć schabowego, dlaczego? Szybka akcja

Blondynka Gotuje
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 182

następnie zmiksuj część stałą która zebrała się u góry. Niestety nie każda firma się tu sprawdza, trzeba próbować aż trafi się na ideał. DO ZABIELANIA ZUP – śmietanka sojowa domowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez(...)malinami. MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO – oczywiście dojrzałego, twarde się nie sprawdzi. Miksujecie awokado z kakao i syropem klonowym (ewentualnie bananem). Możecie dorzucić orzechy, jagody, maliny truskawki, mandarynki, wiórki kokosowe MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO SZYBKIE LODY Z MROŻONYCH BANANÓW – dojrzałe banany (najlepiej żeby

Powiedz dietom nie
Koktajl z pieczonej dyni 127

dostarczyć nam 25% codziennej dawki kalorii. Pierwsze najlepiej zjeść na spokojnie w domu przed wyjściem do pracy czy do szkoły, drugie zapakujmy w szczelne pojemniki i weźmy ze sobą. Domowe jedzenie, także śniadanie, jest o wiele tańsze i zdrowsze niż te, kupowane w sklepach. Wystarczy tylko motywacja, a śniadanie każdego dnia może być naprawdę kolorowe i smaczne, w dodatku przygotowywane(...)sprawdzą w duecie z dynią. Pieczona dynia, jogurt naturalny, chrupiące migdały, brzmi bardzo smacznie, ale nie zapomniałam o jeszcze jednym składniku - tradycyjny cukier postanowiłam zastąpić zdrowszym “zamiennikiem” w postaci syropu klonowego, który, muszę przyznać po raz pierwszy zagościł w mojej małej kuchni. Jak się okazuje produkt ten jest nowością w tym sklepie, więc tym bardziej mnie zaciekawił i zachęcił

Moja smaczna kuchnia
Babka ponczowa 108

Babka ponczowa francuska babka rumowa Savarin. Babka ponczowa Savarin, francuska babka nasączona rumem to lekkie i puszyste ciasto przesiąknięte aromatycznym syropem. Smakuje obłędnie na ciepło i na zimno. Można ją podawać z bitą śmietaną i owocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego(...)cukru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżka rumu Mieszam wszystkie składniki i za pomocą pędzelka smaruję wystudzoną babkę lukrem. Jak pewnie zauważyliście, wolny czas wykorzystujemy głównie na przygotowywanie domowych wypieków. Jeśli ogólnonarodowa kwarantanna potrwa dłużej i nadal będziemy spędzać czas w domu, to łatwiej nas będzie przeskoczyć, niż obejść. Z tego właśnie względu nasza babka ponczowa musiała obyć się

Cztery Fajery
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 238

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)użyć mrożonych lub użyć powideł śliwkowych) 2,5 łyżki masła 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek drobno startej cebuli 5 łyżek brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado) 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego) 5 łyżek sosu sojowego (opcjonalnie, lub troszkę soli do smaku) 3 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku 10 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie, do smaku i koloru) Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania