domowy syrop - 2953 przepisów (strona:150/197)

Niemcy - Pieczarki z Weihnachtsmarktu 306

W minionym grudniu z oczywistych powodów nie udało nam się odwiedzić żadnego ze świątecznych jarmarków. Rok wcześniej (chociaż już po świętach) pojechaliśmy do Görlitz. Poza spacerem

Roślinożerni urlopowicze
Rozgrzewający napój imbirowy 113

Czas czytania: 2 min Rozgrzewający napój imbirowy Dziś trochę o tym cudownym i chyba trochę niedocenianym u nas korzeniu jakim jest imbir . Wykożystamy go do przygotowania

SprawdzonaKuchnia.pl
Wieniec makowo migdałowy 209

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru(...)skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę

wesoła kuchnia
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 219

piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego zakwasu 1 płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz, cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej(...)ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule

karmelowy
miętówka 156

                                miętowa nalewka Choć sama, nie jest w stanie, urzec nas

Miód i pieprz
Burgery z czarnej fasoli 131

Czas czytania: 2 min Burgery z czarnej fasoli są propozycją dla wegetarian, ale zapraszam do skosztowania pysznych medalionów również przez mięsożerców, a z pewnością przekonają się

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy marcepan 238

Moi drodzy dzisiaj przygotowałam marcepan, cudownie aromatyczny i baaardzo słodki więc jak ktoś z Was lubuje się w mega słodkościach, to będzie uszczęśliwiony już po pierwszym

Kraina Miodem Płynąca
Zdrowy Lizak Mniam-Mniam, czyli Dzień Dziecka bez cukru i konserwantów 130

   Jeśli śledzicie mój blog , story na Instagramie lub Facebooku to dobrze wiecie, że Zdrowy Lizak Mniam-Mniam nie jest u nas nowością. W moim

Di gotuje
WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 182

Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.   Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA:   SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli BUŁKI HAMBURGEROWE WYKONANIE Kaszę jaglaną

cool and minty
Domowe mleko ryżowe 267

Domowe mleko ryżowe... Mleko roślinne na bazie ryżu. Niesłodzone, bezmleczne i bezglutenowe. Domowe, dużo tańsze od sklepowego. Zdrowe, pyszne i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 litr gorącej, przegotowanej wody; Szczypta soli - u mnie bez; 1 laska cynamonu - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ryż ugotować z dodatkiem laski cynamonu (opcjonalnie), zgodnie z przepisem(...)przygotowania mleka można użyć zarówno ryżu białego, jak i brązowego. Ryż można ugotować ze szczyptą soli (ja nie dawałam) i/lub laską cynamonu, laską wanilii albo z cukrem lub syropem klonowym, aby było słodkie. Jeśli mleko ma być gęstsze należy do ugotowanego ryżu dodać tylko 750 ml (3 szklanki) gorącej, przegotowanej wody. Natomiast jeśli ma być rzadsze

Gospodyni Miejska
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 397

Przepisów na pierniki jest mnóstwo, dlatego tak trudno zdecydować się i zaufać nowym koncepcjom. W końcu chcemy, aby obdarowanym trzęsły się uszy i aby domowy produkt spełnił ich oczekiwania. Ja zaryzykowałam i... tu i teraz dziękuję Początkującej Pani Domu, której pierniki najpierw wizualnie, a potem smakowo skradły moje serducho. Ba, nie tylko moje! W sumie zrobiłam ich... 80 :D Oryginalny(...)Autorka pierników obiecywała, że garnek to przeżyje, i tak też się stało :) Ściągamy z ognia, gdy cukier się rozpuści, a całość będzie miała brązowy kolor.Czekamy ok. 5 minut, aż syrop przestygnie.Garnek stawiamy ponownie na średni ogień, dolewamy wrzątek wody i łyżką mieszamy, aby całość się połączyła. Gdy wszystko stanie się jednolitą masą, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz cynamon

Kitchens Alphabet
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 175

Jak wiecie od dawna sama piekę chleb, ale zazwyczaj chleb na zakwasie. Czas na zmiany, tym bardziej, że nie każdemu z Was chce się robić i

greenscarf
Kompot z czereśni na zimę. Domowe przetwory. 180

Czereśnie, ku uciesze wszystkich domowników w tym roku obrodziły bardzo mocno. Większość rodzinka zajada bezpośrednio z drzewa. A ja niestety nie mogę na surowo ( uczulenie ), to

Kuchnia z widokiem na ogród
Kandyzowana skórka: pomarańczowa i cytrynowa 253

Kandyzowana skórka z cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i...  wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i

Domowa Cookierenka Agi
Lemoniada z aloesu 272

wymagający, a działa korzystnie na oczyszczanie, odporność i odchudzanie. Pamiętam z dzieciństwa aloes jako środek na katar – wystarczyło posmarować sobie nosek kroplą soku z aloesu. Jeśli traktujemy rośliny domowe jak przyjaciół i nie chcemy przerabiać ich na koktajl, to w sklepie ekologicznym można kupić takie wielkie liście. Cena jest przystępna – ok. 10 zł za kilogram a z kilograma(...)Składniki: koncentrat: miąższ z aloesu 2 łyżki startego na tarce imbiru sok z 2 cytryn   lemoniada – 1 porcja: 3 łyżki koncentratu aloesu łyżka płynnego miodu lub słodkiego syropu szklanka wody gazowanej plasterek cytryny   Przepis na lemoniadę z aloesu Skoncentrowany sok z aloesu mieszamy z miodem i wodą. Dodajemy plasterek cytryny i jeśli chcemy, to podajemy z lodem

Ugotowane pozamiatane
Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek? 223

Gdzie nie spojrzeć to pancakes i pancakes. Jakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki(...)Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej patelni. Na drugą stronę przewracamy wtedy gdy naleśnik pokryje się cały bąbelkami. Podajemy z ulubiona konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy syropem klonowym. I  to cała filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc w niczym

Kuchnia po mojemu
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 225

świeżej lub mrożonej żurawiny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczka imbiru 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie domowy kawowo-pomarańczowy) 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku pomarańczowego 180 ml śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego. Do rondelka z grubym dnem przelać sok pomarańczowy, wsypać żurawinę i dodać skórkę(...)cukru ok. 1/4 szklani drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru.  W małym rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i natychmiast wrzucić do syropu żurawiny. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia odcedzić na sicie. Do miski wsypać cukier do wypieków lub cukier puder i obtoczyć w nim żurawiny. Rozłożyć do wyschnięcia

KUCHARNIA