Składniki : 20 dkg świeżo zebranych w pełni kwitnienia kwiatów lilaka fioletowego koloru 1 i 1/2 l alkoholu 70 % 15 dkg cukru lub szklanka miodu 0,5
Przepisy i porady kulinarneAmerykański makaron serowy , pyszna rozpusta Amerykański makaron serowy to legenda wciąż żywa . Nie mogłam przejść obok niej beznamiętnie i stwierdziłam ,że powinnam choć raz dać mu
Ogrodnik w podróżyR Zrobiliście już sami kandyzowana SKÓRKĘ pomarańczy u siebie w domu? Jeśli nie to czas to zmienić.Po co wydawać Pieniążki na kupną skórkę skoro
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiO tej porze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i
Weekendy w domu i ogrodzietowaru i muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona tym, że wysłany został on w dwóch oddzielnych kartonach. Dodatkowym plusem jest również podział towaru: w jednej przesyłce znajdowały się artykuły domowe typu proszki, płyny, zaś w drugiej przesyłce były wszystkie artykuły spożywcze. Osobiście pakując zakupy z koszyka do reklamówek, również stosuję taki podział by żywność nie była z środkami czystości(...)spośród różnych marek. Wszystko w jednym miejscu. Prosty i przejrzysty interfejs. Bez problemu znalazłam wszystkie produkty, które były mi potrzebne. Dużo ułatwień, np. po wybraniu zakładki "Spożywcze", następnie kategorii "Syrop", można dodatkowo produkty posortować według interesującej nas kategorii (np. cena) lub wybrać bezpośrednio markę, która nas interesuje. Dodatkowo można zobaczyć, które produkty nie zawierają cukru, które są wegetariańskie, a które
Passions hobbies lifepłynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny. Do tego przepisu radzę Wam kupić mięso u rzeźnika, a nie paczkowane kotlety z marketu – gotowe, porcjowane mięso na tackach jest pokrojone zdecydowanie za cienko. Kotletów(...)glazurze. Zdejmujemy porcje na talerze, na wierzch kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim winegretem czy duszona cykoria. SKŁADNIKI 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5cm 2 małe cebule, u mnie żółta i czerwona cydr jabłkowy, mała butelka
Karo in the KitchenSkładniki : około 20 szt. dojrzałych owoców pigwowca japońskiego 3 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego ) 0,5 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : O woce
Przepisy i porady kulinarneWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pytanie, co nie Miałam ochotę na coś małego, czekoladowego, a że miałam trochę wynalazków w spiżarni takich jak mąka kasztanowa, lniana, a poza tym super masło orzechowe to zrobiłam domowe Michałki (na pewno znacie te cuksy!) Smakują tak samo dobrze jak wyglądają, a przepis potraktujcie jako wytyczne do proporcji, bo naprawdę nie jestem wariatką i nikomu z Was nie będę(...)misce, dodać posiekane orzechy. to mój ręczny Thermomix Dodaj masło orzechowe i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sprawdź czy Ci smakuje, bo masa jest dosyć wytrawna, ja dodałam 2 łyżki syropu z agawy. Formę (moja ma jakieś 20×15 cm, zresztą to może być dowolna forma, byleby masa nie była wyższa nić 2 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę
greenscarfKolejne wypiekanie na śniadanie ..ostatnio nie brałam udziału w tym wypiekaniu, ale tym razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie
Moje domowe kucharzenieolejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta, świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)potraktowane liście, dokładamy do pojemnika z kwiatostanami i zalewamy olejem. Poziom oleju musi być nieco niżej, niż wierzch zbitych liści. Zamykamy wieczko pojemnika i zostawiamy na 4-5 dni syrop miętowy Kilkanaście łodyg mięty 2 l wody 0,5 kg cukru Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami letniej wody i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika
Miód i pieprzUwielbiam słodkie śniadania. Rozsmakowuję się zarówno w gorących owsiankach, jaglankach, gryczankach. Ze smakiem zajadam puszyste placuszki, pankejki i naleśniki. Nie gardzę grzankami z domowym dżemem. Jednak moim śniadaniowym hitem są omlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło(...)ogniu, najlepiej pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie, ostrożnie odwrócić go na drugą stronę. Smażyć około 1 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Omlet można polać płynnym miodem lub syropem a agawy/klonowym. Smacznego
kolorowotorcikowoN alewka z owoców żurawiny ma właściwości zdrowotne. Zwiększa odporność organizmu, poprawia przemianę materii ( czyli pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę ), a także pomaga zwalczać infekcje dróg
Przepisy i porady kulinarneInternet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować
Tajemnice Smakujagód ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania(...)ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę
Domowa cukiernia Ewy