Nalewka wiśniowa z rozmarynem 201Na taką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na
Kuchnia Pokoleń
Chleb zmieniający życie (chleb życia) 329Przyznam, że od dawna chodził za mną ten przepis - obiegł już chyba cały świat, więc nie mogę pozostać w tyle :) Mnie osobiście najbardziej przypadła wersja bez
Domowa Cookierenka Agi
pyszne naleśniki z twarogiem i gruszkami w syropie... 171Składniki: mleko 500 ml, woda gazowana 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sól 2 szczypty, jajka 2 sztuki, olej Beskidzki 6 łyżek, mąka
W Mojej Kuchni Lubię
FIT owsianka. Jak przygotować owsiankę? 154przepisem chciałbym się z Tobą dzisiaj podzielić. Przepisów na owsianki w Internecie i social mediach jest masa, wydaje się nam, że to fit danie, często podawane z bananem, miodem, syropem klonowym, w towarzystwie orzechów laskowych, nerkowca, albo wiórków kokosowych i oczywiście masło orzechowe. Wszystkie te dodatki są zdrowe, ale nie FIT. Owsianki, jakie często możemy oglądać na fotografiach mają(...)dzięki czemu znam wartość kcal) ilość mleka roślinnego np. owsiane, migdałowe. - owsiankę jem z sezonowymi owcami, które same w sobie mają być zdrowym słodziłem - jeśli nie mam owoców wybieram domowej roboty fit konfiturę bez cukru - wybieraj owoce, które mają sporo błonnika - jabłko, maliny, truskawki lub wszystkie czarne owoce: jeżyny, jagody, borówkę - unikaj bananów - jeden duży może mieć nawet
SMYKWKUCHNI
SMORODINÓWKA 165pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich. To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną. Z domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań. Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem. Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy(...)czasie zlewamy nalew (czyli sok+alkohol), a owoce zasypujemy cukrem. Dla większego aromatu możemy dodać też laskę wanilii. Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek
Walijskie Pichcenie
Wino z ryżu i rodzynek 265dziś na blogu nowa zakładka z przepisami na domowe alkohole - wina i nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;) Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach(...)dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem. Sposób przygotowania: Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy
Cynamonowe szczęście
Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni 177wiem jak Wy, ale dla mnie czysta wódka może nie istnieć, za to dobrej domowej nalewki nigdy nie odmawiam :). Przygotowanie aroniówki jest wyjątkowo proste i już po kilku godzinach można ją zlać do butelek, opcja dla mniej cierpliwych lub zapracowanych, a smak....cóż zachwalać nie chcę, ale to prawdziwe niebo w gębie!. Składniki: 1 kg aronii bez łodyżek 200 sztuk(...)gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania. 2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. 3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni, ale najlepsza jest po odstaniu 6-12 miesięcy
Apetyczna babeczka
Ciepłe lody cytrynowe 238zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka(...)rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy (nie mam termometru, gotowałam na wyczucie
mojewypiekiinietylko
Pyszne drożdżowe pierogi z morelą i migdałami 221jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc przyjdzie wam jeszcze zrobić domową pastę migdałową, lub jeśli jesteście leniwi (i bogaci) to możecie użyć kupnej. Migdały to kolejna moja ulubiona przekąska, a w połączeniu z morelami to po prostu bajka. Jeśli nie macie(...)masła (ew. dobrej jakości margaryny do pieczenia) 300 g mąki pszennej typ 650 Nadzienie: Pasta migdałowa: 100 g całych migdałów ze skórką 30 ml syropu barmańskiego amaretto lub miodu 2-3 krople ekstraktu migdałowego lub aromatu migdałowego ***(można pominąć) Ponadto: 4 morele świeże 1 białko cukier trzcinowy jasny Wykonanie : 1. Podgrzewamy mleko
vaniliowoczekoladowa
Nalewka z czerwonej porzeczki. 157Składniki : 50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru 500 ml wody Sposób wykonania : O woce porzeczki opłucz, osusz
Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniówka. 432Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : W iśnie
Przepisy i porady kulinarne
Likier miętowy ( pobudza apetyt ,działa przeciwzapalnie ). 213Składniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania : L istki mięty wypłucz w
Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe batoniki śliwkowe 195J eżeli lubicie zdrowe przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te batoniki śliwkowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych
Food Square
Placuszki cukiniowo-jabłkowe 153Placki cukiniowe z jabłkiem to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników , idealna na śniadanie , podwieczorek lub lekką kolację. Ich delikatny smak łączy w sobie soczystość
codojedzenia
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 211tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś absolutnie wyjątkowego. Truskawki, okazuje się(...)rozmiękną.Te lody polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady.Lody truskawkowo-różane z bezamiSkładniki:(na 1,8 l lodów)500 g truskawek150 g konfitury z płatków róży2 łyżki syropu z płatków różysok z 1 cytryny250 g skondensowanego mleka słodzonego250 ml śmietany kremówki (38%)75 g bezTruskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować na jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrze