tego najmniejszych wątpliwości! Makaroniki za każdym razem wzbudzają podziw, bo są niewiarygodnie urocze i owiane aurą tajemniczości. Ciągnie się za nimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze.Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia(...)cytrynowegoOrzechy z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko.50 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Jaki jest Wasz ulubiony przepis na kalafiora? Kalafior z wody podany z masełkiem i tatrą bułką, a może zapiekany z serem? Ciekawa
SprawdzonaKuchnia.plTrudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką. Krótka charakterystyka wybranych bakali
Ciastka - domowe słodkościKto powiedział, że pomidorówka zawsze musi być następstwem niedzielnego rosołu? Jakiś czas temu jadłam w knajpce tajską zupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale
Karczma Honoriettychałwa Jej smak, przesycony sezamowym aromatem, sprawia że na
Miód i pieprzZrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić
Roślinna - blog wegańskiPrzy problemach z wypróżnianiem uratuje Was jarzębinowy macerat. Również w kosmetyce jarzębina spisuje się doskonale. Działa antybakteryjnie, oczyszczająco i ściągająco. Z jarzębiny wytwarza się sorbitol będący naturalnym środkiem nawilżającym. Domowym sposobem łatwo można zrobić maseczkę na twarz lub tonik do tłustej cery. Cokolwiek zdecydujecie się z jarzębiny zrobić pamiętajcie o jednym: jarzębina jest za darmo! Korzystajcie z tego. My natomiast(...)wody. Następnie dodajemy cukier i smażymy przez kilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki
Marder&Marder ManufactureDojrzewające owoce derenia w moim ogrodzie Składniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 10 dkg aronii 1,3 l wody 1 l spirytusu 95 % 60 dkg miodu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg ciemnoczerwonych wiśni ( najlepiej wiśni dzikich ) spirytus 50 % Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz, wydryluj, wsyp do słoja lub gąsiorka. Do wiśni
Przepisy i porady kulinarneCzas czytania: 3 min Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś na chałkę z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę
SprawdzonaKuchnia.plPigwowiec (mylony często z pigwą) to ponoć jeden z najlepszych owoców na nalewki. Bez cienia wątpliwości to potwierdzamy. Generalnie lubimy nalewki, raczymy się nimi i delektujemy
Marder&Marder ManufactureDziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie
Smaczny zeszytskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 3 – 4 żółtka 110 g cukry 150 g masła, schłodzonego 1-2 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1
Domowy Smak Jedzeniaorzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli(...)szklanka płatków owsianych górskich 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki masła orzechowego 1/2 szklanki nasion lnu 1 łyżka nasion chia 1/2 szklanki syropu klonowego Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły 2. Czekoladę siekamy 3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce
Słodki Kompromis