zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają za zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera(...)szklanki Siemię lniane - 3/4 szklanki Nasiona słonecznika -1 szklanka Nasiona Chia - 2 łyżki Babka płasznika - 4 łyżki Orzechy lub migdały -/ 65g Sól morska - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżka Olej kokosowy - 3 łyżki Woda -350 ml Keksówka blender do zblendowania płatków owsianych Etap I - suche składniki Połowę płatków owsianych zblenduj na drobno. Do dużej miski wsyp wszystkie suche
Wylizany Rondelgotowych batonach musli można znaleźć sporo cukru, syropu glukozowo - fruktozowego oraz tysiąc innych składników, które wcale nie są potrzebne organizmowi. Takie batony można zrobić w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy. Są smaczne, zdrowe, zawierają białko, błonnik i witaminy. Składniki 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 banan 50 ml mleka lub mleka roślinnego 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki(...)minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Jednym ze składników domowych batonów musli jest siemię lniane. Nie każdy wie, że to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Reguluje poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ trawienny
My Chcemy JeśćLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder ManufactureWłaśnie takie śniadania lubię najbardziej: leniwe, weekendowe poranki dają nam ten komfort, że nie trzeba w popłochu zrywać się do pracy, a przez to obowiązków jest
Roślinna - blog wegańskiCzas czytania: 3 min Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Serek z jogurtu Labneh to biały kremowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego o aksamitnie śmietankowej konsystencji. Co będzie potrzebne do przygotowania naturalnego
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki : 1 kg świeżych owoców borówki amerykańskiej 30 dkg cukru 300 ml wody najlepiej źródlanej 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : O woce borówki
Przepisy i porady kulinarneWpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z
Marder&Marder ManufactureWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie EwyUpał już chyba wszystkim porządnie doskwiera, więc bez zbędnego gadania śpieszę dziś do was z mega prostym przepisem na domowe zbawienie. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: * Małej ilości składników * Odrobinę cierpliwości * Porządniej zamrażarki O czym mowa? O sorbecie oczywiście. Na blogu jest już jeden przepis na sorbet i z doświadczenia wiem, że na takie dni jakie(...)mnie jako świadomej co do jakości żywienia mamy jest to ważne, by nie dawać dziecku lodów pełnych chemii, sztucznych barwników, przeciwzbrylaczy czy też zła numer jeden w postaci wszechobecnego syropu glukozowo-fruktozowego. Naprawdę polecam, wam poświęcić chwilkę na przygotowanie takiego deseru. Satysfakcja gwarantowana. Składniki : ok.1-1,5 kg melona miodowego sok z jednej cytryny Ponadto
vaniliowoczekoladowatrwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta(...)wody i wanilią. Gotować przez około 10 minut a następnie odłożyć na pół godziny. Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać. Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta
Domowa cukiernia Ewypoczułam wiosnę. Za oknem wielkie kałuże, ale to słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki ,a to obiad, a to syrop, a to może jeszcze słodkie drożdżowe. Na słodkim drożdżowym się tu zatrzymam. Taki kwiatek, kiedyś często widywałam taki w sklepie. Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne(...)mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam tego domowego) Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka roztopionego masła Kruszonkę zwykle robię w momencie, w którym ciasto mi wyrasta, często też w zamrażarce mam gotową
Blondynka GotujePlacuszki z kaszy manny to bardzo smaczny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Myślę, że dzieci będą zachwycone takim urozmaiceniem menu. Ja moje placuszki zrobiłam podczas
Pieprzyć z FantazjąZwykła roślina o niezwykłym wyglądzie i bogatym smaku, a także o dużej wartości odżywczej żródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalarepa Ogródek niby duży, ale tak
chleba naszegojest trudna do przygotowania, ani szczególnie pracochłonna. Nie trzeba też kupować pomarańczy z upraw ekologicznych, wystarczy dokładnie wyszorować i sparzyć te, które dostaniecie w najbliższym sklepie spożywczym. Do przygotowania domowej smażonej skórki pomarańczowej najlepsze są cytrusy z grubą, mięsistą skórką. Oczyszczając ją pozostawiam zawsze cieniutką warstwę albedo - to ta biała część bezpośrednio pod skórką, tak jak to widać na zdjęciu(...)cukier się rozpuści. Zajmuje to około 30-45 minut. W tym czasie część płynu odparuje, a skórki staną się lekko przezroczyste i miękkie. Przekładam skórki do słoiczków, zalewam gorącym syropem, zakręcam mocno wieczka i odwracam słoiczki do góry dnem. Przed dodaniem do ciasta odsączam skórkę pomarańczową na sitku, a syrop wykorzystuję do aromatyzowania ciasta lub do herbaty. Smażona skórka pomarańczowa
Cztery Fajery