Słoneczna Papierówka Zimą 177Przepisy zdobył Certyfikat w 2010 roku podczas Targów Jesiennych w dziedzinie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smak Regionów" w Poznaniu. Jest to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie
kgwjanczewo
Sok z aronii 196również ze względu na jej właściwości zdrowotne, szczególnie chroni przed chorobami serca. Wreszcie przyszła pora, aby przygotować pyszny i zdrowy sok z aronii, który będzie przeznaczony dla moich domowych nadciśnieniowców, będą mogli w naturalny sposób obniżać ciśnienie krwi. Aronia ma zwolenników i przeciwników ze względu na dosyć cierpki smak. Jeśli komuś to przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców(...)aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty przepis na chrupiące gofry 145Prosty przepis na chrupiące gofry Gofry jak z budki. Prosty przepis na chrupiące gofry jak z budki jest idealnym rozwiązaniem dla leniwych i zapracowanych. Z
Cztery Fajery
Konfitura z zurawiny z gruszkami - klukwa z gruszkami 130Konfitura z żurawiny błotnej z gruszkami, wspaniała jako dodatek do zimnych mięs, szczególnie do drobiu.
królestwo garów
Wegański budyń pudding czekoladowo – migdałowy 125Domowy budyń roślinny gotowany na mleku migdałowym, z dodatkiem masła migdałowego ekologicznego. Prawdziwe gorzkie kakao i odrobina połamanej ciemnej czekolady, świeże owoce sezonowe. Zdrowy i wartościowy deser w wegańskiej wersji. Drukuj Budyń pudding czekoladowo – migdałowy 5 od 1 osoby Autor: Pawel Clad Kuchnia: Wegańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 300 kcal Budyń(...)migdałowego 50 g masła migdałowego 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru trzcinowego DODATKOWO 50 g połamanej gorzkiej czekolady 100 g owoców sezonowych 50 ml syropu malinowego Sposób przygotowania: Do garnka wlej 400 ml mleka migdałowego, wsyp cukier trzcinowy oraz gorzkie kakao. Mieszaninę podgrzej, uważając by nie wykipiała. W kubku rozmieszaj pozostałą ilość mleka, czyli
ProstePesto.pl
Bulion warzywny 204Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CZEKOLADOWO - ORZECHOWE MUFFINKI BEZ PIECZENIA 216Muszę przyznać, że nie są one tanie, ale wciąż ekonomiczniej przyrządzić takie cudeńka domowych warunkach niż zakupić jakiekolwiek ciastko w kawiarni. Z moich obliczeń wynika, że koszt przygotowania jednej domowej babeczki nie przekracza 3 zł. Takich słodyczy próżno szukać we wszelkich restauracjach czy kawiarniach. Surowe słodycze są bardzo rzadko spotykane w takich miejscach, a takie z ekologicznych, dobrej jakości(...)MASŁA (nie - oleju) kokosowego, 100 g daktyli, 3 łyżki surowego kakao w proszku, 1 łyżeczka mielonej wanilii, 4-5 łyżek wody, szczypta soli, ewentualnie: 1 -2 łyżki syropu klonowego. do dekoracji: orzechy pecan, pokruszone ziarna kakaowe. Wykonanie: Formę na muffiny wykładamy papierkami. Składniki na spód blendujemy w wysokoobrotowym blenderze kielichowym lub robocie kuchennym. Powstałą masą wylepiamy spody foremek. Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiu
Syrop z cebuli 129Składniki: Cebula 250 g Miód 5 pełnych łyżek Dodatki opcjonalnie: Sok wyciśnięty z jednej cytryny Imbir kawałek ok. 2 cm Kurkuma kawałek ok. 2 cm
Kulinarne przygody
Powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem 129Czas czytania: 2 min Smażone powidła ze śliwek z niewielką ilością cukru, prawie klasyczny przepis, choć nie do końca. Powidła smażyłam dwa dni na wolnym ogniu
SprawdzonaKuchnia.pl
DOMOWA WIŚNIÓWKA Z NUTĄ WANILII 193Nalewka wiśniowa to chyba zasłużona królowa wszystkich nalewek 😍 Jej walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii(...)zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 4 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie syrop wiśniowy. Na koniec pozostaje nam połączyć syrop ze zlaną nalewką i przefiltrować całość. Ja filtruję nalewki używając filtrów do kawy. Żmudne, ale skuteczne 😜. Nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w chłodne
Walijskie Pichcenie
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 219chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy potrawy właśnie z tych brzydko nazywanych "resztek". Często te właśnie resztki, to pełnowartościowe(...)mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki, czyli skórka z dobrze wyszorowanego topinamburu upieczone zostały z odrobiną syropu klonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często
kolorowotorcikowo
Domowe mleko kokosowo - owsiane 238Domowe mleko kokosowo - owsiane... Rzadkie, wyraziste w smaku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne do porannej kawy. Smacznego! Składniki: 100 g wiórków kokosowych; 50 g płatków owsianych, górskich; 1 l ciepłej, przegotowanej wody; 2 suszone daktyle - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypać do miseczki. Zalać 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin(...)dodać daktyle i dokładnie zblendować. Powstałe mleko dobrze przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy. Daktyle można pominąć lub zastąpić innym środkiem słodzącym np. syropem klonowym. Mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z powstałych składników powstaje około 750 ml mleka roślinnego. Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce
Gospodyni Miejska
Kompot mirabelkowy na zimę 174czym mowa :). Słodki środek i cierpka skórka. Dla kogo: dla mających na zbyciu koszyk pełny mirabelek dla tych, którzy codziennie przechodzą obok zapomnianego, niedocenionego mirabelkowego drzewka dla fanów domowych przetworów Składniki: około 2kg mirabelek 15 łyżek cukru (5 łyżek do każdego z 3 słoików) 3 łyżki cukru waniliowego (po łyżce do każdego słoika) cynamon (opcjonalnie - do smaku) 3 litrowe słoiki(...)garnka wyłożonego ścierką. Wlej wody do ok. 2/3 wysokości garnka i zagotuj wodę. Od zagotowania wody pasteryzuj ok. 50 minut (aż rozpuści się cukier w słoikach i powstanie syrop). Owoce zagotują się we własnym soku i w syropie cukrowym, który powstanie z rozpuszczonego cukru. Słoiki odstaw do ostudzenia (nie trzeba odwracać do góry dnem). Przepis jest zmodyfikowaną lekko wersją
Mania Wypiekania