Składniki: mleko 500 ml, woda gazowana 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sól 2 szczypty, jajka 2 sztuki, olej Beskidzki 6 łyżek, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, twaróg waniliowy 1 opakowanie 500 gram, gruszki 4 sztuki, woda 1,5 szklanki, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka Mleko, olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę mikserem dokładnie wymieszać na dość lejące ciasto, zostawić na 30 minut, jeśli ciasto zbyt zgęstnieje to dolać ciut mleka z wo... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...