Pokrzywa traktowana jest powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych, związków
Basia w kuchniCzas czytania: 3 min Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów , bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza
SprawdzonaKuchnia.plKsylitol, oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej jest pozyskiwany z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas czytania: 3 min Shakshuka ( Szakszuka ) to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie . To danie oczywiście można zjeść i
SprawdzonaKuchnia.pllaski świeżej wanilii i uzupełniam alkoholem. Zapewne na dniach też wam zapodam przepis, bo jest on prosty tylko wymagający cierpliwości jeśli chodzi o czas oczekiwania. Niemniej każdemu amatorowi domowych wypieków i deserów zalecam jego przygotowanie. Chyba zanadto się rozpisałam, więc teraz podsumuję i powiem w kilku zdaniach o samej recepturze i wykonaniu. Mianowicie : Flan będzie pieczony w keksówce(...)aluminiowym garnku o pojemności 1,5 L. NOTKA:(ZAAWANSOWANI POMIJAJĄ) Ważna uwaga: dla niewprawionych, lub osób po raz pierwszy robiących karmel kilka uwag: 1. Podczas gotowania syropu nie mieszamy. Piana na powierzchni syropu to naturalne zjawisko. Nie zdejmuje się jej, po zdjęciu z ognia i przelaniu zniknie samoistnie. 2. Po co ta cytryna??? Karmel nam się nie skrystalizuje
vaniliowoczekoladowaniewielkim ogniu. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i to właściwie tyle. Na razie nie musimy mieszać. Czekamy, aż całość zacznie się gotować. Początkowe etapy przygotowywania powideł Dopiero kiedy powstały syrop zacznie gęstnieć, a owoce będą się powoli rozpadać musimy bardziej uważać. Wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby owoce nie przywierały do dna, bo mogą się łatwo przypalić. Powidła są gotowe(...)naleśników ;) Powyżej możecie zobaczyć gotowe słoiczki z przetworami. Jeszcze tylko naklejka z datą przygotowania oraz smakiem i gotowe. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, bo są pyszne. Domowe przetwory sprawdzą się również doskonale jako oryginalny prezent. PS. Powidła śliwkowe z kakao są chyba lepsze od nutelli. Smacznego
Ratunku obiadNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Broniłam się jak mogłam, zapierałam rękami i nogami, jednak i mnie w końcu dopadło przeziębienie. Zdumiał mnie ten fakt tym bardziej, że od kilku lat udawało
Taste Of My DayNajlepszy pasztet z dzika na Wielkanoc. Idealny przepis na pyszny pasztet z dzika zrobiłam na podstawie mojego przepisu na najlepszy pasztet wielkanocny , wołowinę i wieprzowinę zastąpiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJ eśli w Twoim ogrodzie rośnie pigwowiec japoński to nie zastanawiaj się , zrób z jego owoców aromatyczną i zdrową naleweczkę. Na tę zimę niestety
Przepisy i porady kulinarneAromatyczna nalewka z aronii to jeden z najchętniej przygotowywanych domowych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowaty, z nutą goryczki bardzo szlachetny posmak. Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie aronii łagodzi także skutki chemoterapii oraz szkodliwego(...)zmętniał. Odstawić na 4 tygodnie po tym czasie zlać pierwszy nastaw, a owoce zasypać cukrem i odstawić na 7 dni. Potrząsać w międzyczasie słojem, by cukier się rozpuścił syrop z owoców przecedzić przez gazę lub pieluchę tetrową połączyć oba nastawy, przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiWiosna jest dla mnie okresem bardzo pracowitym. Lubię spędzać każdy wolny czas na łonie natury, a przy okazji nie mogę oprzeć się pokusie zebrania czegoś do apteczki domowej. Domowa apteczka to profilaktyka i szybka pomoc to takie mini „pogotowie ratunkowe”. Różnie to bywa z naszą służbą zdrowia, trzeba liczyć na siebie. Zgodnie z powiedzeniem, Polaku lecz się(...)Odpady z liści zalałam niedużą ilością zimnej wody. Pozostawiłam na godzinę. Wycisnęłam ponownie i dodałam cukier. Proporcja 1 szklanka płynu + 1 szklanka cukru. Gotujemy tak długo aż powstanie gęsty syrop. Zestawiamy z ognia dodajemy sok z cytryny i gorący zamykamy w słoiczkach
Leśny Zakątekbardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła i fryzowania piór po ... zachowanie świeżego mchu w oknach i sklejanie naczyń szklanych . Jak widzicie Kucharz naprawdę wiedzę ma ogromną, zatem na stosowny(...)ilości rumu:) nabiera charakteru i świetnie kontrastuje z gorzką czekoladą. A tym z Was, którzy mają ochotę na jeszcze coś innego, pozostawiam taki oto przepis KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się
KUCHARNIA