Post trochę mało związany z gotowaniem, ale o wykorzystaniu tego co mamy w kuchni. Nie zawsze przy przeziębieniu możemy lub chcemy brać leki dostępne w aptece
Na moim talerzuNudząc się pewnego dnia, w internecie znalazłam ciekawy przepis na brownie z kremem orzechowym. Jednak czytając go uznałam, że nie każdy przepada za kremem z kawałkami
Ciasta z tradycjamiSkładniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody 4-5 plastrów około 1 cm imbiru
w mojej kuchniCzas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości
SprawdzonaKuchnia.plSk ładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka
mojej kuchnisłodko np. deserowy bakłażan, gofry na wytrawno czy kluski śląskie na slodko. Ważna jest tu naturalność, domowość i bycie sobą. Takie wabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła, okruszki, zdjęcia już zjedzonego jedzenia i plamy na obrusie. Niedoskonałe, ale pełne miłości i naturalności. Kawa z mężem jest to ważniejsza niż robienie dobrego wrażenia(...)strzela. Przecież wiemy, co lubimy, więc efekt na pewno będzie smaczny. Dobrze wygląda kołduny nadziewane wege farszem, kakao z kurkumą i masala tea, budyń z kudzu, kimczi z resztek, syrop z hyćki i rabarbaru, brukselka ze śliwką i desery z okruszków ciasteczek. Jestem też fanką poetyckich nazw potraw tj. kompot z przypadkowych owoców i obierków z garścią chrustu z lasu
Ugotowane pozamiataneSk ładniki: 1500 kwiatów mlecza 2 cytryny 2 mandarynki 2 jab łka 1,5 litra wody, 1 kg cukru. Wykonanie Oczyszczone kwiaty po łożyć na kilka
w mojej kuchniTrunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne,wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz, tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, tymianek, liść laurowy Wbrew pozorom takich wynalazków nie ma aż tak dużo na Polskim rynku. Gdybyśmy porównali(...)podstaw będzie z pewnością czymś co pozwoli uwierzyć w swoje umiejętności i zaskoczyć bliskich. Z kuchnią zaczynają trochę robić jak z apteką. Gdy jesteśmy przeziębieni możemy tanio wyleczyć się domowymi sposobami albo kupić chemiczne gotowce. W kuchni robi się tak samo, a to na czym bazują koncerny nazywa się: lenistwo i obojętność
Kuchnia PROzdrowotnaKoleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do
Kuchnia domowa Anicytryny. Na koniec dodajemy matchę i mak. Gotowy krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce. Kiedy krem się chłodzi zaparzamy herbatę malinową. Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę. W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą(...)praktyczny pojemnik, który umożliwia przechowywanie miksera, akcesoriów i przewodu zasilającego w jednym miejscu. Opatentowana technologia HeatSoft delikatnie ogrzewa podczas miksowania. Ten rewolucyjny produkt został zaprojektowany z myślą o miłośnikach domowego pieczenia. Dla początkujących jak i zaawansowanych cukierników. Polecam, z mikserem Breville z technologią HeatSoft możesz podgrzewać i miksować jednocześnie
Tajemnice SmakuWitajcie :) Ostatnio obierając pomarańcze i cytryny pomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta(...)durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy aż powstanie syrop, następnie przekładamy skórkę i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy aż syrop się zredukuje ( odparuje tak około 10/14 minut ) Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy skórkę na papier do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliwrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona(...)miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce do góry). Wlewamy matkę drożdżową i ostudzony syrop cukrowy (1 kg cukru + 1,5 lody). Na balonie umieszczamy
Aga w kuchniwprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła(...)gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru
SzczyptaSmaQ