Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak jedwabiście gładka. Wyszła jednak przepysznie i, co ważne – nie jest to grzeszny deser, bo przygotowany jest na bazie zdrowej(...)można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego) 50 g orzechów laskowych + do posypania 200 g twarogu sernikowego (zmielonego) pół szklanki ksylitolu / cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) 2 łyżki kakao Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch
Poezja smakulody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra(...)szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop z cukru. Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika (a najlepiej do dwóch). Wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować lody i miksować chwilkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE! Do przygotowania domowej skórki używamy wyłącznie owoców z upraw ekologicznych! Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Owoce osuszamy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to nacinając skórkę(...)wrzucamy pokrojone skórki pomarańczowe i wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia
Gotujemy i jemysmażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE! Do przygotowania domowej skórki używamy wyłącznie owoców z upraw ekologicznych! Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Owoce osuszamy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to nacinając skórkę(...)wrzucamy pokrojone skórki pomarańczowe i wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia
Korniszonkiwysoką zawartość kwasu dzięki czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem kwaśny smak. Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu. Domowy sos Worcestershire – przepis 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo(...)podsmażyć do miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez
naRuszcieskładniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym
Domowy Smak Jedzeniaustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta(...)czasu do czasu (cukier powinien się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną
Moja Delicjaustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta(...)gotować na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu (cukier powinien się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami Chleb jest pyszny, z wilgotnym miąższem z dodatkiem suszonych pomidorów i nasion słonecznika. Jest tak dobry
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki : 50 szt. baldachów kwiatów czarnego bzu 1 l wody źródlanej 3 szklanki miodu 4 duże cytryny 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla 1 l spirytusu 95
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg wiśni bez pestek 1 l spirytusu 70 % 1 kg malin 0,5 kg cukru (może być trzcinowy) Sposób wykonania : W
Przepisy i porady kulinarnePolecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła 3 żółtka Masło posiekać, dodać(...)zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 500 ml zimnego mleka sok z 1/2 cytryny 125 ml oleju brzoskwinie w syropie Pianka bezowa: 3 białka 1/2 szklanki cukru Brzoskwinie odsączyć z syropu, osuszyć i pokroić w kostkę. Odłożyć. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować. Do masy
Domowa cukiernia Ewymiałam jakieś resztki na lunch następnego dnia, a od niedawna dania za mniej-więcej 30 funtów ledwo, ledwo wystarczaja na jeden posiłek... Dlatego zdecydowałam rzucić wyzwanie i znaleźć domowy, na pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir(...)szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty
Lejdi of the housebył dobry pomysł, bo z taką ilością cukru konfitura byłaby za słodka, a tak to wyszło w sam raz. Dodam, że nie ma co ukrywać, że taka domowa konfitura jest najlepsza. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. Można podać ją na świeżej chrupiącej bułeczce lub tak po prostu wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka. Bardzo polecam ten przepis, zróbcie koniecznie(...)Następnie pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki i z białych części, usuwamy również pestki i kroimy w większą kostkę. 3. W garnku zagotowujemy wodę z dwoma szklankami cukru. Do gorącego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do kolejnego dnia. 4. Do pomarańczy wsypujemy pozostałą szklankę cukru i gotujemy około 30 minut. Przykrywamy pokrywką
IzabelawkuchniCzas czytania: 2 min Zupa grzybowa z makaronem, a właściwie jest to zupa z lanymi kluseczkami Zupa grzybowa przygotowana z suszonych grzybów na wywarze warzywnym to
SprawdzonaKuchnia.pl