Czas czytania: 2 min Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z
SprawdzonaKuchnia.plW naszej lodówce można znaleźć wszystko. Dosłownie wszystko. Bo my nigdy nie wiemy na co będziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy
Marder&Marder ManufactureByły babeczki z kukurydzą ..a teraz dla odmiany z majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do
Moje domowe kucharzenieKandyzowanej skórki z pomarańczy używam od czasu do czasu, szczególnie w okresie świątecznym. Kandyzowanie owoców oznacza ich obróbkę w coraz większej ilości cukru. Domowy sposób pozwala mi kontrolować tę ilość, poza tym daje pewność, że w słoiczku nie pojawi się dodatkowy konserwant. W naszych warunkach nie mamy dostępu do prawdziwie dojrzałych pomarańczy, zatem niezwykle istotne w całym procesie przygotowania jest(...)opłukać. Odkroić skórki z pomarańczy z jak najmniejszą ilością białej masy. Skórki z pomarańczy pokroić na małe kawałki. Zagotować 250 ml wody z 3 łyżkami cukru. Do wrzącego syropu wrzucić kawałki skórki pomarańczowej. Gotować na palniku o małej mocy ok. 30 minut. Odcedzić skórkę z syropu i przepłukać połową szklanki zimnej wody. Zagotować nowy syrop: 200 ml wody
Weekendy w domu i ogrodzieoleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach(...)pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob i masło orzechowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może dodać ksylitol w pudrze, syrop klonowy lub z agawy, czy cukier kokosowy. Po wystudzeniu ciasta nakładamy polewę. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiunawiązką błonnik - zapewnia usunięcie niewchłoniętych resztek białka oraz sytość na dłuższą chwilę duża zawartość minerałów - uzupełnienie podstawowych pierwiastków, utraconych podczas wysiłku Aby taki szejk przyrządzić szybko i sprawnie domowym sposobem, wcale nie trzeba uciekać się do gotowych mieszanek białkowych. Wystarczy kilka podstawowych składników, zawsze dostępnych w każdej kuchni. Źródło: Apetyczne Debiuty Banan dostarczy tu węglowodanów. Jogurt wzbogaci(...)szklankę: 1 mały jogurt naturalny [180g] 1/ mały banan 1 łyżka masła orzechowego active PRIMAVIKA 1 łyżka płatków owsianych - zamiast białka serwatkowego 1 łyżeczka kakao szczypta cynamonu 1 łyżeczka syropu z agawy - można pominąć, jeśli słodycz banana tu komuś wystarczy woda niegazowana - aby rozrobić do preferowanej konsystencji - ja użyłam niew iele, bo lubię szejki gęste W kielichu blendera umieścić obranego
Grunt to przepis!pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym Składniki:1,5 kg moreli800 g cukru1 cytrynakilka gałązek tymianku cytrynowego Wykonanie:Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy(...)Następnego dnia wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy świeże. Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a syrop gęsty. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek tymianku ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami
Kulinarne przygody Gatity[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 500 ml spirytusu 10 łodyg świeżej mięty (najlepiej z ogrodu) 500 ml wody 100 g cukru
Domowy Smak JedzeniaCzas czytania: 2 min Mleko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie
SprawdzonaKuchnia.plrazem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli, czy dżem z domowej manufaktury lub ładnie zapakowane ciasteczka będą doskonałą alternatywą dla wszystkich innych prezentów, które można kupić. Jeśli jednak nie śpieszno wam do pieczenia i robienia takich smakołyków w domu(...)kawałek świeżego imbiru 4 jajka duże (L) 300 ml oleju arachidowego lub zwykłego słonecznikowego 200 g jasnego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu z buraka cukrowego/klonowego/miodu Wykonanie: 1.Mąki przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, oraz sodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do marchewki ścieramy również imbir ale robimy
vaniliowoczekoladowaDziś ulubiony obiad moich synów. Pizza Hawajska. Każdy z domowników ma tutaj swój ulubiony składnik ;) Przygotowanie zajmuje kilka chwila, a smak....podobno lepsza niż z pizzerii
Z Majeczką w kuchniKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser
Gotujemy i jemybanany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych owoców. Puchate placuszki z serem i bananami Potrzebujemy 500g białego serka śmietankowego, może być z wiaderka, albo ser domowy lekko wyciśnięty. 1 jajko, 3 żółtka, piana z 3 jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej(...)białek na sztywno. Dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni dowolnej wielkości placuszki do zrumienienia z obu stron. Podajemy z musem owocowym, miodem lub syropem klonowym z dodatkiem owoców
Leśny ZakątekKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser
Korniszonki