domowy syrop - 2453 przepisów (strona:110/164)

Sernik z czarną porzeczką 68

Czas czytania: 2 min Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z

SprawdzonaKuchnia.pl
Nalewka żurawinowa z dodatkiem malin 129

W naszej lodówce można znaleźć wszystko. Dosłownie wszystko. Bo my nigdy nie wiemy na co będziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy

Marder&Marder Manufacture
Muffinki z majonezem 221

Były babeczki z kukurydzą ..a teraz dla odmiany z majonezem..od dawna przybierałam się do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do

Moje domowe kucharzenie
Domowa, kandyzowana skórka pomarańczowa 168

Kandyzowanej skórki z pomarańczy używam od czasu do czasu, szczególnie w okresie świątecznym. Kandyzowanie owoców oznacza ich obróbkę w coraz większej ilości cukru. Domowy sposób pozwala mi kontrolować tę ilość, poza tym daje pewność, że w słoiczku nie pojawi się dodatkowy konserwant. W naszych warunkach nie mamy dostępu do prawdziwie dojrzałych pomarańczy, zatem niezwykle istotne w całym procesie przygotowania jest(...)opłukać. Odkroić skórki z pomarańczy z jak najmniejszą ilością białej masy. Skórki z pomarańczy pokroić na małe kawałki. Zagotować 250 ml wody z 3 łyżkami cukru. Do wrzącego syropu wrzucić kawałki skórki pomarańczowej. Gotować na palniku o małej mocy ok. 30 minut. Odcedzić skórkę z syropu i przepłukać połową szklanki zimnej wody. Zagotować nowy syrop: 200 ml wody

Weekendy w domu i ogrodzie
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 125

oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach(...)pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob i masło orzechowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może dodać ksylitol w pudrze, syrop klonowy lub z agawy, czy cukier kokosowy. Po wystudzeniu ciasta nakładamy polewę. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szejk potreningowy z masłem orzechowym 132

nawiązką błonnik - zapewnia usunięcie niewchłoniętych resztek białka oraz sytość na dłuższą chwilę duża zawartość minerałów - uzupełnienie podstawowych pierwiastków, utraconych podczas wysiłku Aby taki szejk przyrządzić szybko i sprawnie domowym sposobem, wcale nie trzeba uciekać się do gotowych mieszanek białkowych. Wystarczy kilka podstawowych składników, zawsze dostępnych w każdej kuchni.   Źródło: Apetyczne Debiuty Banan dostarczy tu węglowodanów. Jogurt wzbogaci(...)szklankę: 1 mały jogurt naturalny [180g] 1/ mały banan 1 łyżka masła orzechowego active PRIMAVIKA 1 łyżka płatków owsianych - zamiast białka serwatkowego 1 łyżeczka kakao szczypta cynamonu 1 łyżeczka syropu z agawy - można pominąć, jeśli słodycz banana tu komuś wystarczy woda niegazowana - aby rozrobić do preferowanej konsystencji - ja użyłam niew iele, bo lubię szejki gęste W kielichu blendera umieścić obranego

Grunt to przepis!
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 159

pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem cytrynowym Składniki:1,5 kg moreli800 g cukru1 cytrynakilka gałązek tymianku cytrynowego Wykonanie:Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy(...)Następnego dnia wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy świeże. Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a syrop gęsty. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek tymianku  ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami

Kulinarne przygody Gatity
nalewka miętowa vel miętówka ze świeżej mięty 322

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 500 ml spirytusu 10 łodyg świeżej mięty (najlepiej z ogrodu) 500 ml wody 100 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Mleczko sojowe 91

Czas czytania: 2 min Mleko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza

SprawdzonaKuchnia.pl
Herbata Genmaicha 57

Czas czytania: 2 min Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Odmienione Ciasto marchewkowe 101

razem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli, czy dżem z domowej manufaktury  lub ładnie zapakowane ciasteczka będą doskonałą alternatywą dla wszystkich innych prezentów, które można kupić.  Jeśli jednak nie śpieszno wam do pieczenia i robienia takich smakołyków w domu(...)kawałek  świeżego imbiru  4 jajka  duże (L) 300 ml oleju arachidowego lub zwykłego słonecznikowego  200 g jasnego cukru trzcinowego  2  łyżki syropu z buraka cukrowego/klonowego/miodu Wykonanie: 1.Mąki przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, oraz sodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do marchewki ścieramy również imbir ale robimy

vaniliowoczekoladowa
PIZZA HAWAJSKA 215

Dziś ulubiony obiad moich synów. Pizza Hawajska. Każdy z domowników ma tutaj swój ulubiony składnik ;) Przygotowanie zajmuje kilka chwila, a smak....podobno lepsza niż z pizzerii

Z Majeczką w kuchni
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 152

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser

Gotujemy i jemy
Puchate placuszki z serem i bananami 177

banany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych owoców. Puchate placuszki z serem i bananami Potrzebujemy 500g białego serka śmietankowego, może być z wiaderka, albo ser domowy lekko wyciśnięty. 1 jajko, 3 żółtka, piana z 3 jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej(...)białek na sztywno. Dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni dowolnej wielkości placuszki do zrumienienia z obu stron. Podajemy z musem owocowym, miodem lub syropem klonowym z dodatkiem owoców

Leśny Zakątek
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 127

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania