pojawia także na naszych domowych imprezach, czy na świątecznym stole. Wypróbujcie ten przepis koniecznie! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka i prosta sałatka z selerem konserwowym i szynką: 1 słoik selera konserwowego w wiórkach – 160 g po odsączeniu 100 g szynki konserwowej pół puszki kukurydzy konserwowej – ok. 140 g po odsączeniu pół puszki ananasa w syropie (5 plasterków
Kulinarne Przebojemleko połączy się z syropem. Uwaga: trzeba mieszać naprawdę energicznie, żeby kawałki twardego mleka kokosowego dobrze się rozpuściły. Następnie, kładziemy patelnię z powrotem na ogniu (wysoka temperatura rozpuści ewentualne grudki), dolewamy mleko sojowe i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę cały czas mieszając. Przelewamy zawartość patelni do naczynia i odstawiamy do przestudzenia. I domowa masa kajmakowa gotowa Smacznego! Artykuł Domowa
Lamarida.plpołowy porcji. Możecie również pominąć domowy ekstrakt z wanilii . Konfitura w zależności od kwasowości śliwek oraz stopnia dojrzałości bananów wychodzi mniej lub bardziej kwaśna. Nie polecam jednak zwiększać ilości bananów. Banany mają tylko osładzać całość a nie wysuwać się swoim smakiem na pierwszy plan. Poza tym zawsze można swoją porcję dosłodzić odrobiną miodu czy syropu z agawy bezpośrednio przed spożyciem
Moja Delicjatakie ptasie mleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe. Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym
Kuchnia w oparachzwracaj uwagę na skład) czy domowa granola (np. z tego przepisu ). Jeżeli nie masz pod ręką świeżych truskawek, śmiało sięgaj po te mrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi tak świeżo, że nie powinnam doradzać mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus. Składniki: 250 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych
Roślinna - blog wegańskitrzecią świeczkę adwentową. Na tą okazję przygotowałam między innymi świąteczne karmelki domowej roboty. Świąteczne słodycze własnoręcznie przyrządzone są bardzo popularne w Szwecji. Muszę przyznać, że sama załapałam bakcyla na domowe słodycze . Co roku przyrządzam między innymi świąteczne karmelki. Na tegoroczne święta proponuję śmietankowe karmelki. Karmelki to również świetny prezent. Jak co roku obdarzam przyjaciół tak zwanymi goodie bags, które napełniam(...)celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy? Świąteczne karmelki Składniki: 100 g masła 150 ml śmietanki, najmniej 36% 150 ml cukru 150 ml gold syropu sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier, włóż termometr. Doprowadź mieszankę do wrzenia, mieszając łyżką. Zmniejsz temperaturę, włóż termometr
codojedzeniaSkładniki : 50 dkg kwiatów fiołka wonnego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 0,5 l alkoholu 70 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,4
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 250 ml spirytusu 250 ml wody 5 dkg cukru 12 ziaren pieprzu czarnego 5 kropli karmelu Sposób wykonania: Pieprz włożyć do butelki, zalać spirytusem, zakręcić
Przepisy kulinarne babci AntoninyLubicie jabłka? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wieści: kilka jabłkowych przepisów już za nami, i jeszcze kilka przed nami. Wrzesień, jak się już pewnie
Marder&Marder ManufactureSkładniki na 5 lizaków: 2 plastry ananasa 100 ml zalewy ananasowej łyżeczka miodu 3-4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych 1 cm świeżego imbiru łyżka powideł
Karczma Honoriettyniezwykle aromatyczna, o wspaniałym domowym smaku. Nam bardzo smakowała, zdecydowanie będę sięgała po nią częściej. Szukajcie jej w swoich sklepach, warto. Jak zrobić tosty francuskie? Niezwykle prosta sprawa - jasne pieczywo maczamy w jajku, smażymy na patelni z masłem klarowanym i podajemy w ulubiony sposób. Możemy dodać do nich żółty ser, szynkę, albo owoce i syrop klonowy. Powracając do kanapki bardzo
MamaOskarkagorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka
Kolorowa kuchnia Elkikostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza wszystko. A podziw w oczach najbliższych to najlepsza nagroda za trud włożony w wykonanie tych uroczych słodkości. Składniki (na 40-50 kostek Domino): Warstwa piernikowa: 60 gram miodu 60 gram syropu (użyłam orzechowego ale może być
Mango Papajasię pysznym domowym waflem;) Duo masa do wafla Składniki: 4 duże listki wafla Ciemna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki kakao Jasna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie
Lawendowe NieboKażdy obchodzi ten dzień w swój sposób :) U nas były prezenty, życzenia, ciasto... :) Ranek był raczej spokojny, tylko jakieś tajemnicze istoty podrzuciły prezenty, słodycze i
chleba naszegoPamiętacie nasz przepis na likier o smaku orzechów laskowych ? Wyszedł tak dobry, że na podobnej zasadzie postanowiliśmy zrobić jeszcze dwa kolejne: ten właśnie o smaku karmelowym
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 2 min Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkościzawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu AMBITION , a do wyjmowania blaszek użyłam rękawicy również od AMBITION . Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
Izabelawkuchnideseru proponuję upiec domowe bezy są o niebo lepsze od tych kupnych, ja zawsze robię gdy zostaną mi białka z ciasta kruchego i potem mam właśnie do tego deseru. Składniki: Na 4-5 porcji ½ litra śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru ½ kg świeżych truskawek 100 g małych bezików 2 łyżki rumu 2 łyżki grenadine (syrop z granatów
Wanilia i Kardamonupiekłam bułeczki na śniadanie . Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki z grahamką upiekłam na drożdżach. Grahamki to idealne bułeczki na śniadanie. Jeszcze ciepłe lubię je posmarować twarożkiem i polać syropem klonowym. Obkładam kanapkę bananem
codojedzeniaDomowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów Karmelizowane cytrusy....... Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale. Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkilka kropli domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie : Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego jak chcemy je ułożyć, ja pocięłam na równie kawałki i układałam małe kwadraty raz pionowo raz poziomo (zdjęcie), następnie gotujemy je chwilę (uważając żeby się nie rozmiękły) w wodzie z miodem, imbirem i wanilią (nie wylewamy powstałego syropu, może się przydać
zdrowa vege kuchniamniej smaczny domowy mus czekoladowy. Co ciekawe, przygotowanie jego jest banalnie proste. Może on stanowić oddzielny deser lub być stosowany jako dodatek no naleśników, gofrów, itp.. Jeśli właśnie macie chrapkę na nutkę słodkości to zapraszam do wypróbowania przepisu :). Składniki (jedna porcja): 1 dojrzały banan 1 dojrzałe awokado 1 łyżka kakao (niesłodzonego) opcjonalnie syrop z agawy lub inny słodzik
Smiling ShrimpUwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki (na 2 porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca 5-6 suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu
Mango PapajaKaszanka w prasowanej słoninie z karmelizowanymi jabłkami i cebulą na puree ziemniaczano-orzechowym Gdy się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna
Karczma Honoriettyprzyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego. Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego) ½ szklanki syropu klonowego 2 duże garście
Roślinna - blog wegański