własnej masy makowej (a to co domowe – najlepsze, podkreślam to zawsze!:), ja jednak na razie nie odważyłam się, m.in. z braku czasu, ale wszystko przede mną! SKŁADNIKI : (na 2-3 porcje) 150 g makaronu kokardki (włoskie farfalle, czyli motyle) 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego opcja: garść suszonej
Zasmakuj Kuchniktóry pochodzi z książki Aliny Gniewkowskiej pt. „ Domowa kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich (Kijów, 1017): Mazurek pomarańczowy – przepis staropolski „Ugotować w wodzie 3 pomarańcze, nakłuwszy je w kilku miejscach; gdy będą miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół
Kate's Kitchenkoloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym
coolinarnygodzinie chłodzenia możemy cieszyć się smakiem domowych batoników. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, dynia) 0,5 szklanki suszonych owoców – użyłam wiśni 2 łyżki masła 4 łyżki miodu Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop
Gotowanie i blogowaniezwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje
Mała Cukierenkacienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych pomidorów (bez skóry) lub pomidorów z puszki 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub cukru 1 płaska łyżeczka
cool and mintyW pierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole!Składniki
Kuchnia domowa Anigotującego się syropu wrzucamy dynię i gotujemy, aż zacznie się robić szklista. 6. Gorącą dynię wraz z zalewą, przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby zakrętki się zassały. 7. Tak przygotowane słoiki pozostawiamy do wystygnięcia. Możemy je również zapasteryzować (mój ulubiony sposób na pasteryzowanie przetworów podałam w przepisie na domowy ketchup ). I to już wszystko
Okiem Blondynki by McBlondizdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej(...)gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki 3-4 łyżki oliwy z oliwek Siemię lniane zalać wodą, tylko do pokrycia, zagotować, gotować 15 min na małym ogniu. Wystudzić, zmielić
moj przepis naodcieniach pudrowego różu. Domowe granole przygotowała też dzisiaj Chantel . Granola z migdałami, suszoną miechunką i wiśniami Składniki: (na 2 l słoik) 400 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g migdałów w skórkach 100 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu klonowego 50 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowy likier pomarańczowy przepis na domowy likier typu Grand Marnier Domowy likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel(...)Przepisy na nalewki także znajdziecie na blogu. Polecam też przepis na domowy likier kawowy - jest pyszny. Domowy likier pomarańczowy - Cztery Fajery Przepis na likier pomarańczowy jest domową wersją kultowego Grand Marnier, ale znacznie tańszą i zdecydowanie smaczniejszą. Oryginalny francuski Grand Marnier ma wyczuwalną w smaku goryczkę, nasz domowy likier pomarańczowy jest delikatnie słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie likiery możecie zwiększyć
Cztery FajeryCzas czytania: 2 min Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Marynowana mozzarella Marynowana mozzarella to jeden z moich ulubionych dodatków do pysznego domowego pieczywa . Mozzarella najlepiej smakuje z bazylią i pomidorami i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą , suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz
SprawdzonaKuchnia.plktóre wzmacniają układ odpornościowy. Przepis na domowy sok malinowy jest niezwykle prosty i łatwy do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje . Składniki: 750 g malin 250 ml wody 250 g cukru (może być biały lub brązowy) Opis przygotowania: W garnku zagotowujemy cukier z wodą. W ten sposób powstanie nam syrop cukrowy. Następnie maliny dokładnie myjemy i przebieramy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDżemy Konfitury Marmolady Powidła Galaretki Przeciery Frużeliny Syropy Kompoty Owoce w alkoholu Nalewki Sosy i przeciery warzywne Solonki Marynowanie Ocet Kiszonki Rok w spiżarni Owocowo-warzywne kalendarium Książka oprócz cennych rad i wskazówek od autorki, cytatów i legend opatrzona jest pięknymi i kolorowymi zdjęciami. Jest to obowiązkowa lektura dla tych, którzy kochają domowe przetwory oraz dla osób, które dopiero rozpoczynają
Smakołyki AsiDomowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy
Be Fit Be Strongcytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych
Przepisy i porady kulinarnebezglutenowa, bez cukru i co najważniejsze - domowa. Przez pośpiech - zdjęcia tego nie ukazują, ale nawet moja rodzina dała jej wysoką notę - to duży plus przy takich "innych" słodkościach. Możecie użyć dowolnych bakalii i ulubionych dodatków. (Ja uwielbiam orzechy włoskie i smak kokosa,) Czekolada nadaje się dla osób z cukrzycą! Miód należy zastąpić syropem z agawy. Orzechy (w tym włoskie
Di gotuje