ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 ° ( zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru i ostudzić) 3/4 szklanki wody 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu III. Masa orzechowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia(...)dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo. Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut. 8 łyżeczek kawy rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dodajemy syrop 30 ° i rum. Mieszamy i odstawiamy. Z mleka, żółtka i cukru gotujemy krem angielski. Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i uzyska kolor
DominikaDolciskarmelizowania ich w miodzie i podania z domowymi lodami; ale o tym innym razem. Gdy za oknem cztery stopnie, takie śniadania w grę nie wchodzą. U Pomidorowej Ani znalazłam jednak przepis na pudding chia. Z dodatkiem kakao. I fig. Czy można się oprzeć takiemu połączeniu...? Szczególnie zaintrygował mnie syrop daktylowo-orzechowy; nie jestem wielką fanką klasycznego masła orzechowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) 🙂 Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę , to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni
Moja Delicjazobaczycie, że kryje się w nim dodatkowy cukier, lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i wzmacniacze smaku. Zachęcam Was do przygotowania takiego jogurtu samodzielnie, bo jest to naprawdę proste i szybkie. Najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe, bo są najbardziej wartościowe. Dziś przedstawiam Wam przepis na nasz ulubiony domowy jogurt owocowy Domowy jogurt owocowy – składniki (2-3 porcje): jogurt
Natka PietruszkiCzerwcowa pogoda nie rozpieszcza, słońca u nas jak na lekarstwo… Ale przywołujemy lato pełnymi słońca, domowymi lodami w egzotycznym wydaniu, na bazie słodkiej pulpy z
Fitsweet.medzieciństwem - pyszna naleśniki ze słodkim twarożkiem albo z dżemem truskawkowym domowej roboty mojej mamy 💖 Już mi ślinka cieknie... Naleśniki na słodko są niezwykle popularne, zwłaszcza wśród dzieci. Najczęściej dodaje się do nich właśnie słodki twarożek lub różne dżemy, choć ostatnio popularne są także naleśniki w wersji amerykańskiej - z syropem klonowym. A co z naleśnikami na wytrawnie? Niektórych może to zaskoczyć
Z notatnika dietetykazmieszać z surowym sokiem” . Antonina Piętkowa w „Nowoczesnej kuchni domowej” z 1935 roku podaje podobny przepis: limonjada - „d o szklanki wody , przegotowanej i ostudzonej, dać 3 kostki cukru, zaczekać, aż się rozpuści, wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Można też przyrządzić od razu w większej ilości wody z syropem zaprawionym sokiem cytrynowym. ” Proponuję przyrządzić lemoniadę według przepisu z książki „doskonała kuchnia
królestwo garówdosłodzić do smaku ulubionym słodzidłem. Ja zapraszam Was do przygotowania domowej galaretki z pomarańczy czerwonych sycylijskich. Deser nie tylko pięknie się prezentuje, ale zachwyca mocnym słodko, gorzko, kwaśnym aromatem pomarańczy! PRZEPIS NA GALARETKĘ Z POMARAŃCZY Składniki na galaretkę z pomarańczy: 1 kg pomarańczy czerwonych żelatyna – ok 3 łyżeczek syrop klonowy Jak zrobić galaretkę z pomarańczy: Pomarańcze myjemy (najlepiej metodą
Dorota Smakujesojowego, troszkę soli, pieprzu 1 łyżkę miodu lub syropu z agawy. Całość zagotuj. W filiżance rozpuść w 80 ml wody 1 łyżeczkę maki ryżowej lub ziemniaczanej, dodaj do gotującego się sosu i ciągle mieszaj. Gotowym sosem posmaruj mięso. Steki podawaj np. z grillowaną bułeczką! Przepis ma domowe bułeczki znajdziesz TUTAJ Smacznego! Poczuliście się chociaż przez chwilę
SMYKWKUCHNIpolewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę , to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni
Moja Delicjaporadniki. Gdy tylko skończy się miesiąc miodowy, stanę się kurą domową, która będzie tylko sprzątać, gotować i prać brudne skarpetki...? No cóż, chyba dopada mnie przedślubny stres. Proszę, pocieszcie mnie, że nie ja jedna tak mam... Tymczasem mam dla Was wyjątkowo udane ciasto z malinami. Bardzo chciałam wykorzystać syrop, który przygotowałam w bzowym sezonie, a poza tym marzyło
Pożeraczka, czyli raz adobrzegustu. Jestem przekonana, że to zasługa kremowego mleka kokosowego domowej roboty. Jeżeli natomiast nie dysponujesz takim, tym razem proponuję użyć mleka kokosowego z kartonu, a nie tego z puszki. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego Do podania: ulubione owoce, orzechy, roztopiona ciemna czekolada. Do małego rondla
Roślinna - blog wegańskiszybki deser a nie macie pomysłu proponuję zrobić domowy kisiel. Wystarczy sięgnąć do spiżarni,otworzyć słoiczek z owocami,ugotować z dodatkiem mączki ziemniaczanej,dodać ulubione dodatki i deser gotowy. Będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo. na trzy porcje: 1 słoik (500 ml)czarnej porzeczki w syropie 1 szkl wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Zawartość słoika przelać do garnka
Kolorowa kuchnia Elkichlebki upiekłam z połowy porcji. Świetnie smakują z dodatkiem domowej konfitury, a jeśli dosłodzicie je trochę bardziej, będą smakować jak ciasteczka. Polecam! 50 g mąki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 30 g konopi łuskanych 30 g mielonego siemienia lnianego 50 ml oleju ryżowego 300 ml wody łyżeczka syropu klonowego 1-2 łyżeczki oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Składniki
Mienta blogKtóż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać . Wlać
Tradycyjna Kuchnia