Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia.... a raczej gruszki w cieście czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto
Domowa Cookierenka AgiBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki
Kuchnia domowa AniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Mamy piękną Polską złotą jesień. To idealny moment by spróbować nasz przepis na zupę z pieczonej
CRAVEmonkeyWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona przez profesjonalnych i domowych cukierników. Dostępna praktycznie w każdym sklepie. Tradycyjnie nabywamy zazwyczaj całe laski wanilii, cukier z prawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią(...)swojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów? Czym jest pasta waniliowa? Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty
Słodkie okruszkismarowania. Smak jest dość słodki, jednak przełamany charakterystycznym, przyjemnie gorzkim posmakiem orzechów włoskich. Krem dostarcza sporo błonnika i kwasów omega 3, a ponadto nie zawiera rafinowanego cukru. Słodzony jest syropem ryżowym - jak reszta składników - organicznych. Konsystencja jest lekko żelowa, przypomina mi trochę bardzo gęsty dżem, co jednak traktuję jako ciekawą nowinkę. Może być spożywany przez osoby uczulone na gluten(...)chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego 50 g ekologicznego kremu z orzechów włoskich 35 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g mąki kokosowej łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka syropu klonowego szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku
Poranek na słodkoPrzepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego. Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu nie jest ani za rzadkie, ani za gęste. Jest moim zdaniem idealne w swojej konsystencji:) Ma bardzo delikatny smak, lekko waniliowy. Ze względu na brak soli i cukru jest świetną bazą do innych wegańskich(...)wegetariańskich dań. Jeśli chcecie spożywać go bezpośrednio w takiej postaci, musicie je na końcu doprawić solą oraz posłodzić (najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy, w ostateczności cukrem), bo smakiem zbytnio nie grzeszy 🙂 (np. w porównaniu z mlekiem migdałowym , które jest moim zdaniem najsmaczniejszym mlekiem roślinnym). Do przygotowania tego mleka ryżowego używa się przypraw: cynamonu i kardamonu. Ale używa się
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu, są soczyste i pełne aromatu
SprawdzonaKuchnia.plZdrowy deser - ciasto marchewkowe bez pieczenia. Spód z marchewek, wiórków kokosowych orzechów i daktyla a wierzch z nerkowców z olejem kokosowym. Ciasto jest wegańskie i bez
Smaczny zeszytniegazowaną dla Juniora. Obie smaczne. Mojito z Leksykonu jest mniej słodkie, zawiera mniej syropu, który jest tylko cukrowy, bez dodatku mięty, mięta tylko świeża, ale tak samo procentowe, jeśli chodzi o alkohol. J estem przekonana, że każdy amator słodko-kwaśno-miętowego mojito polubi też naszą domową wersję. Podobno ten kubański napój ma historię sięgającą upodobań kapitana korsarzy
I tu będę miała takie teMyślę, że takie zimne desery będą pożądane, dlatego też spieszę z kolejnym wpisem domowych zimnych deserów. Łatwy do zrobienia, trochę trzeba poczkać zanim skosztujemy ale zapewniam Wszystkich tutaj czytających , że będzie warto:) Składniki 1 szklanka cukru 60 dkg owoców kiwi, obranych 50 ml likieru miętowego lub syropu 2 schłodzone … Czytaj dalej Sorbet z owoców kiwi
gotuj ze mnąfrytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą i syropem, dodajemy przyprawy. Całość wymieszaj, aby każdy kawałeczek ziemniaka był obtoczony równomiernie. Wstawiamy do piekarnika. Grzanie: dół + termobieg Temperatura: 220 stopni C. Czas: 15- 20 min, w zależności od grubości frytek. Smacznego! Lubicie domowe frytki
SMYKWKUCHNIdesery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami truskawkowymi, czyli truskawkowe lody Haagen-Dazs z prosecco sundea z solonym karmelem i trzema rodzajami migdałów, czyli słodki deser ze stokrotkami kopuła lodów macadamia z ziarnami kawy i syropem daktylowym, czyli "wieża" lodowa deser nr 1 deser nr 2 deser
kolorowotorcikowoinna, o wyraźnym smaku sezamu. Sklepowe chałwy często zamiast miodu mają syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowy cukier, utwardzony olej palmowy, emulgatory i aromaty. Ponadto sezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy. O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać w przepisie na domowe sezamki i koktajl z czarnej porzeczki . Składniki: 200g sezamu białego łuskanego duża
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 bochenek: 140 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 60 g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki roztopionego masła kokosowego 350 ml wody 2 łyżki nasion chia
Domowa cukiernia EwySmoothie to wyśmienity napój, powstający na bazie owoców – jest gęsty i kremowy w konsystencji. Najczęściej przygotowuje się go razem z dodatkiem lodu i miksuje aż do
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoje tegoroczne zapasy zimowe wzbogaciły się o kolejny sok, właściwie to bardziej syrop, z owoców czarnego bzu (hyćki, hyczki). Przepisów na ten zdrowy sok
Smaczne Zdroweodcedzisz, ze zblendowanych orzechów można zrobić ser! Zobacz również przepis na ----> Domowe mleko sojowe Mleko z nerkowców - przepis: Składniki: (4-4,5 szklanki) 1 szklanka orzechów nerkowca 4 szklanki przestudzonej, przegotowanej wody sól morska - szczypta do smaku 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub np. syropu z agawy Mleko z nerkowców - jak zrobić? Orzechy wsyp do miski, zalej wodą
Moje Qulinariakremową i gładką konsystencję. Bananowy shake zna chyba każdy, z tymże ta domowa wersja jest o wiele zdrowsza, bo bez dodatku cukru. Tylko cztery składniki, jedno naciśnięcie guzika i pyszne śniadanie gotowe. Składniki: 2 mrożone banany 2 szklanki mleka ryżowego 2 garście słonecznika 2 łyżeczki syropu klonowego Jak w przypadku wszystkich koktajli, wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj
Roślinna - blog wegańskiZastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do produkcji domowego mleka roślinnego) mogłabym przygotować podobny serek, tyle, że w wersji słodkiej, który można by użyć np. do naleśników. Do przygotowania serka potrzebujemy: – resztki kokosa z przygotowania mleka kokosowego – 2 banany – 1 łyżeczkę syropu z agawy – opcjonalnie ekstrakt waniliowy W misce umieśćcie dobrze odciśnięte wiórki
Szybko Tanio SmacznieW ten weekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam
Moje domowe kucharzeniekojarzona jest z ceremonią parzenia kawy. Czy więc możemy zaparzyć ją w warunkach domowych, bez oryginalnych przyrządów? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzymy się w szeroką miseczkę, ręczny spieniacz do mleka, termometr. Jak ją zaparzyć? O tym piszę już troszeczkę niżej :) Do swojej Matcha dodałam plasterek limonki w syropie, co okazało się dosyć dobrym posunięciem, w efekcie otrzymałam dosyć smaczne połączenie smakowe
Blondynka GotujeChrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu ( lub 2, jeśli go bardzo lubicie)3/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1
Gotowanie to kochanie