Pogoda sprzyja spacerom, które z kolei zachęcają do zielarskich zbiorów. Wiosna w tym roku zaskoczyła chyba wszystkich swoim pośpiechem i rozmachem, ale jeśli tak jak u
Karczma HonoriettyKwiaty mniszka najlepiej zbierać wiosną, w słoneczny dzień. Zrywamy tylko te, które są w pełni rozwinięte i rosną w miejscach wolnych od zanieczyszczeń. Dlaczego wiosną, przecież
Karczma HonoriettyObok sprawdzonych, babcinych sposobów na rozgrzanie organizmu przy pomocy herbatki z miodem albo syropem malinowym istnieją jeszcze inne sposoby. Hot toddy albo inaczej zwana hot whiskey to herbata z dodatkiem Waszej ulubionej whiskey. Wiadomo, że na przeziębienie nie ma mocnych, jednak dzięki domowym sposobom możemy złagodzić objawy i rozgrzać organizm. W Szkocji i Irlandii hot toddy czyli gorąca herbata
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest naprawdę pysznie. Mug cake, to idealna propozycja dla zabieganych. A jeśli wolicie tradycyjne domowe wypieki zapraszam Was do zakładki Ciasta . Składniki: 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych PZZ Białystok 2 pełne łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego) 1 łyżka syropu daktylowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 małe jajko
Słodkie okruszkiodrobiną cukru waniliowego) stanowią wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy z mlekiem i moimi ulubionymi smakowymi syropami. Czy to w Tłusty Czwartek czy też w każdy inny dzień takie połączenie jest doskonałe. Bo cóż smakuje lepiej niż filiżanka kawy przygotowana ze świeżo mielonych ziaren i domowy chrust? Składniki: (na 2 duże talerze faworków) 1,5 szklanki mąki tortowej 3 żółtka
Słodkie okruszkijest sobota a ja nie musiałam iść do pracy od rana szalałam w kuchni. Zrobiłam domowej roboty sok Kubuś. Muszę przyznać, że smak jest rewelacyjny i bardzo podobny do tego ze sklepu. Ja użyłam do soku cukru jednak można spokojnie zastąpić go ksylitolem lub syropem z agawy. Można również nie używać nic ale wtedy smak będzie inny :) Składniki
Kuchnia w oparachDomowe lody jagodowe! Nie ma nic lepszego, jak domowe lody na patyku. Przygotowane w ekspresowym tempie. Zdrowe i pyszne! Czego potrzebujesz? - 2 szklanki mrożonych jagód leśnych - 150 ml jogurtu lub mleka bez laktozy - 1/2 banana - do osłodzenia: syrop z agawy, miód lub cukier W/w składniki zmiksuj i przelej do foremek, wstaw do zamrażalnika po godzinie są już gotowe
SMYKWKUCHNIsmak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32
Food Squarerobieniu lodów, dodałam trochę własnych doświadczeń i efekt finalny jest bardzo zadowalający! PRZEPIS NA DOMOWE LODY WANILIOWO - CZEKOLADOWE Z CIASTECZKAMI! składniki: - 2 banany - 400 ml serka waniliowego (wybierz taki, który w składzie nie ma żadnej skrobi i konserwantów) - 200 ml jogurtu greckiego - łyżka syropu z agawy (w zastępstwie cukier puder) - 2 łyżki kremu czekoladowego (ja użyłam kremu czekoladowego o nucie
SMYKWKUCHNImożna je dodawać min do deserów, koktajlów, musów, smoothie, owsianki, jogurtów lub do wypieku domowego pieczywa. Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl Składniki: 1 szkl napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka 3 łyżki nasion chia 2 połówki brzoskwiń w syropie wiśnie z kompoty listki czekoladowe Przygotowanie: Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić
Ala piecze i gotujePamiętacie Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze! ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest tak intensywny.Nam takie
Blondynka GotujeWczoraj pierwszy raz zrobiłam domowe musli. Zawsze mamy jakieś crunchy w szafce, ale po pierwsze zawierają dużo cukru i orzechy, na które jako "mama karmiąca" powinnam uważać no i inne atrakcje w postaci syropu glukozowo fruktozowego, czy tajemniczych E. Po drugie - fajnie zrobić je samemu, a po trzecie - to takie proste! Podstawą są płatki owsiane górskie, a do smaku
Kulinarne InspiracjeSkładniki: biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa
W Mojej Kuchni Lubiętalerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 1,5 szklanki borówek 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli opcjonalnie: łyżka mielonych orzechów włoskich(...)ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisyropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru waniliowego domowego(...)cukrem waniliowym i cukrem.Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym syropem i szybko zakręcić.Słoiki stawiać do góry dnem.Nie musimy już pasteryzować. Gruszki w tym roku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami
Niespełnione zdolności kulinarneNutellą ( serio! ). Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję. Najważniejsze w nich jest to, by ciasto było bardzo, ale to bardzo cienkie! Tajowie przygotowują je na dużych rozgrzanych płytach i serwują na papierowych tackach podzelone na 9 kawałków. My zrobimy je w domowych warunkach ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 zkl * sól(...)Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni. Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy I gotowe! Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym. Smacznego
Ostra na Słodko