Domowe płatki drożdżowe 250czekać na paczkę ze sklepu internetowego możesz je zrobić w domu! Domowe płatki drożdżowe Przepis pochodzi z serwisu puszka.pl i jest autorstwa Martiny. Składniki: 2 kostki drożdży ( 200 g) ok. 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody 5 g syropu z agawy/melasy/cukru 15 g cukru Potrzebny będzie także litrowy słoik, papier do pieczenia(...)zająć nawet godzinę). Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i pozostawić formę w środku, aż do całkowitego wystygnięcia. Wysuszona i popękaną masę zdjąć z papieru i zmiksować na proszek. Domowe płatki drożdżowe mają intensywniejszy smak, dlatego trzeba ich używać trochę mniej niż jest napisane w przepisach. Z takiej ilości drożdży wychodzi ok 50 g płatków drożdżowych. Smacznego
wegujemy
Z serii do poczytania : Testowanie formy silikonowej Tupperware - Czekoladki miętowe 209przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują do siebie idealnie. Składniki :* 2 tabliczki mlecznej czekolady* 180g białych pianek marshmallow* 200 ml kremówki 36%* pół szklanki mleka* 60ml syropu miętowego do drinków i deserów Przygotowanie :Mleko z piankami rozpuścić, wystudzić. Dodać(...)syrop miętowy. Ubić kremówkę. Dodać masę z pianek i wymieszać delikatnie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Foremkę silikonową lekko zwilżyć zimną wodą. Wysmarować czekoladą dwie cienkie warstwy. Przelać masę z pianek. Odstawić do stężenia. Przykryć rozpuszczoną czekoladą wierzch naszych czekoladek. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.Z formy silikonowej czekoladki wyskakują bez problemu. Dlatego polecam je do przygotowywania takich domowych
Magiczne Życie Marty
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 270niesamowitego...Składniki:100 gram miodu100 gram syropu klonowego (lub miodu)2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej typ 2000100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów1 jajko15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))3/4 łyżeczki sodyOrzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione
Mango Papaja
Sernik waniliowo- pomarańczowy 232Sernik! Nareszcie moje ulubione ciasto : ) Kolejny wariant tradycyjnego wypieku , ale ze zmianami. Dodatek owocowego syropu sprawia, że sernik jest wyjątkowy: zarówno smak, jak i jego zapach
Domowe ciasta
Jaglanka z sosem Tahini i granatem 212100 g kaszy jaglanej, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego), 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego. Sos Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki
Świat Domowej Kuchni
ciasto "Gargamel" 215To ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kaszka manna z gruszkami,śliwkami,galaretką na spodzie z płatków owsianych czyli pyszne ciasto bez pieczenia... 232Składniki: 1/2 litra mleko 3.2%, cukier 1/2 szklanki,cukier waniliowy 1 łyżeczka, masło 2 łyżki, płatki owsiane błyskawiczne 2 szklanki, gruszki w syropie 12 łyżek, śliwki
W Mojej Kuchni Lubię
Królewski deser, pieczone jabłka w cieście francuskim z syropem jabłkowym 161Przepyszny deser, a jak by tego było mało, to jego przygotowanie sprawić może dużo przyjemności i pomysłów. W trakcie jego przygotowania wpadać można na różne
Leśny Zakątek
Ice tea – cytrynowa mrożona herbata 119Ice tea to idealny napój na orzeźwienie w upalne dni. Domowa mrożona herbata jest bardzo prosta w przygotowaniu i znacznie zdrowsza niż kupna wersja. Herbaciane orzeźwienie
Na-talerzu.pl
Domowa nutella 356naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju(...)mniej), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksowany krem jest słodki, ale jeśli chcemy możemy dosłodzić go np. syropem klonowym czy miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Post Domowa nutella pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Jeszcze trochę dyni nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli to gofry! 103Coś na poprawę humoru w jesienny dzień? Gofry dyniowe podane z waniliowym twarożkiem, domowym karmelem i orzechami pekan to strzał w dziesiątkę! Aromatyczna dynia i kremowy
codojedzenia
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 238mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła
Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 212szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie
Roślinna - blog wegański
Miodek majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego 107Miodek majowy to syrop z mniszka lekarskiego, który robiłem po raz pierwszy w zeszłym sezonie. Miodek znakomicie nadaje się do słodzenie herbaty w okresie zimowym lub
KuchniaWeDwoje.pl
Miodek majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego 282Miodek majowy to syrop z mniszka lekarskiego, który robiłem po raz pierwszy w zeszłym sezonie. Miodek znakomicie nadaje się do słodzenie herbaty w okresie zimowym lub jako substytut miodu do domowych wypieków. Maj kojarzy mi się z tysiącami kwiatów mniszka lekarskiego potocznie nazywanego „mleczem”. Pomimo(...)bardziej gęsty. Jeszcze gorący, ale nie wrzący miodek majowy przelać do wcześniej wyparzonych słoiczków (5x150ml). Słoiki powinny być ciepłe aby różnica temperatur był jak najmniejsza. Syrop szczelnie zakręcić i odstawić słoiczki na pokrywkach do ostygnięcia. Gorący miodek będzie miał kolor i konsystencje herbaty, ale po wystudzeniu do złudzenia będzie przypominał
KuchniaWeDwoje.pl