Składniki: Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru
Ciastka - domowe słodkościCzas czytania: 3 min Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej
SprawdzonaKuchnia.pldatę ważności - i raczej niewiele możemy z tym zrobić. Z kolei surowe mięso możemy zamrozić i spokojnie poleży nawet kilka miesięcy. A po rozmrożeniu możemy przygotować z niego pyszną domową wędlinę na kanapki. Taką wędlinę możemy przygotowywać sobie w miarę potrzeby, surowiec zawsze jest w zamrażarce, a dodatkowo z pewnością będzie ona zdrowsza i lepsza jakościowo, niż te kupione(...)mistrza wędliniarstwa we własnej kuchni? Tym bardziej, że zbliżają się święta, a domowa wędlina prezentuje się naprawdę dobrze, na świątecznym stole 😉 Schab na kanapki w marynacie cytrynowo-cebulowej - przepis Do przygotowania schabu będziesz potrzebować: 1kg schabu, cebulę, cytrynę, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki syropu klonowego, sól i pieprz do smaku. 1. Oczyszczony schab włóż do naczynia
Z notatnika dietetykaponiższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/ czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli
greenscarfkarobowego uzyskuje się sok o nazwie "kaftan", który używany jest jako syrop do konserw owocowych oraz jako dodatek do wyrobu napojów alkoholowych. ( źródło ) Wykorzystanie: ja dorzuciłam, ze znakomitymi recenzjami gotowego produktu, do kulek daktylowych ; ale najwyraźniej cudowny proszek można wykorzystać w wielu innych przepisach, na przykład na domowa'Nutelle' , ciasteczka , brownies , czy pancakes
Lejdi of the houseWitajcie. Dziś prezentuję Wam przepis na szybkie małe co nieco :) Muffinki upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Kuchnia domowa Anirząd. Polecam i dla małych i dla dużych. :) Składniki: - 200 ml domowego mleka kokosowego (czyli rzadkiego, nie z puszki) - 3 łyżki mąki kasztanowej - 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego - dowolne dodatki Mąkę dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem, zagotowujemy ciągle mieszając i gotujemy 2 minuty. Możemy dodać syrop daktylowy do smaku, owoce, dżem lub co tylko dusza zapragnie. Inspiracja znaleziona
Smakuje zdrowoSerniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka
Karczma Honoriettyskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie
Domowy Smak Jedzeniadeserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao) Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop jest gotowy stopniowo dodajemy do niego kakao, za każdym razem
Rozpustne gotowaniedomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę(...)zmienić końcówkę malaksera na mieszającą. Cukier, wodę i miód umieścić w garnuszku z grubym dnem. Umocować termometr cukierniczy. Gotować na średnio wysokiej mocy palnika przez około 10 min aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 115 st. (soft ball). Gdy syrop osiągnie podaną temperaturę natychmiast ściągnąć garnek z palnika. Syrop powoli wlewać do zmielonych ziaren słonecznika, mieszać 2-3 minuty, aż masa
moj przepis nadomu mam sporą ilość pysznych, soczystych nektarynek. To właśnie one nadały wspaniały, niecodzienny smak mojej mrożonej herbacie. Z powodzeniem możecie przygotować w ten sam sposób również brzoskwiniową wersję domowej ice tea. Zapraszam Was na moją mrożoną herbatę nektarynkową. Prosta w wykonaniu, smaczna i idealna na upały. Spróbujcie. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 3 soczyste nektarynki(...)łączymy z naszym nekatarynkowym „syropem”. Całość odstawiamy do przestudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby nasza owocowa herbata dobrze się schłodziła. Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez. Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. Smacznego
Słodkie okruszkiCzas czytania: 3 min Nalewka z pigwy jest to bardzo smaczny alkoholowy trunek domowej produkcji. Oczywiście można kupić buteleczkę nalewki w sklepie, ale nigdy nie ma pewności, że jest przygotowana z prawdziwej pigwy czy może zawiera dodatek sztucznych aromatów. Przygotowując ją w domu mamy 100% pewności co do jej jakości 🙂 Produkcja nalewki jest bardzo prosta i nie wymaga dużych nakładów(...)mało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki. Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić – wymieszać z nalewką. Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego! Notes Zamiast cukru można użyć
SprawdzonaKuchnia.plIle domów tyle pomysłów na szarlotkę albo i więcej. Sama piekę to ciasto na różne sposoby. Tym razem upiekłam zwykłą, prostą szarlotkę, do której świetnie pasują
Pieprzyć z FantazjąCzas czytania: 2 min Domowy ekstrakt z pomarańczy, a ściślej mówiąc ze skórek pomarańczy to coś, co trzeba przygotować już dziś, aby wzbogacić świąteczne wypieki naturalnym
SprawdzonaKuchnia.plszklanki- przyprawa piernikowa domowa, 4-5 łyżek- gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki/MASA - KREMmiodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego:- butelka piwa Książęce chlebowo miodowe- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki- mąka chlebowa bezglutenowa 2 kopiaste łyżki- miód 4-5 łyżek- cukier trzcinowy 4-5 łyżek- masło 1 kostka- skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy(...)Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy jak normalny
Wypisz Wymalujszklanki "mleka" roślinnego, 1/2 szklanki słodu (ksylitolu lub jasnego syropu, np. z agawy). Masa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady wegańskiej, 200 ml "śmietanki" roślinnej (w sklepach pod nazwą "zagęszczony produkt kokosowy" ... lub migdałowy lub z orzechów nerkowców, 100 g mąki kokosowej lub wiórek. Dodatkowo (opcjonalnie): 300 ml domowego dżemu (malinowego lub truskawkowego) do posmarowania biszkoptów. Wykonanie : Biszkopt : Piekarnik nastawiamy
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzykrywamy pokrywką i studzimy, Po osiągnięciu temperatury pokojowej słodzimy syropem z agawy i dodajemy nasiona chia. Mieszamy i rozdzielamy do szklanek. Morele kroimy na cząstki i dodajemy w do koktajlu, wrzucamy kilka malin i przybieramy miętą. 3. Odstawiamy na 10-15 minut i schładzamy w lodówce. Domowy energetyk gotowy
vaniliowoczekoladowarynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na domowe sezamki, które smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu! Tak wiem, w kółko to powtarzam przy każdym przepisie, ale co poradzić, jeśli to prawda ;) Mają też one oczywiście lepszy skład - kupne oprócz sezamu posiadają także syrop glukozowo-fruktozowy i cukier. A my staramy się takich rzeczy unikać, prawda
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńczasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :) Potrzebne składniki: 2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 laska wanilii szczypta soli himalajskiej 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Pr zygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Łycha smakówsłonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas, fosfor, żelazo i cynk. Próbujcie, smakujcie :) Tak wygląda masło w USA : ) Składniki: 200 g nasion słonecznika 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 2 duże szczypty soli 1-2 łyżki
Chocolate Muffin BlogKupnych truskawkowych dżemów i konfitur szczerze nienawidzę, ale na te domowe zawsze znajdę przepis wart wypróbowania. Bazylia i truskawki to duet koncertowy! Konfitury, dżem, marmolada… Jaka jest różnica? Konfitury to owoce gotowane w cukrze, najczęściej w proporcji 1:2, czyli na kilogram owoców – 2 kg cukru lub syropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada
Karo in the Kitchen