Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony
Domowe ciastaSkładniki ¾ szklanki soku z cytryny 1 ½ szklanki pociętych na kawałeczki brzoskwiń 2 łyżki miodu,lub syrop klonowego ¼ szklanki żelatyny Wykonanie Brzoskwinie i sok z cytryny zmiksować
w mojej kuchniSkładniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka
W Mojej Kuchni LubięWitamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę
vegetaniePrzypuszczam, że po imprezie sylwestrowej nikt z Was nie ma ochoty na ogromne, wykwintne jedzenie. W związku z tym, stwierdziłam, że przepis na domowy kisiel z soków jednodniowych będzie dobry pomysłem. Kisiel możemy zrobić prawie ze wszystkiego, dlatego tak je uwielbiam. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na kisiel truskawkowy , jeżynowy i malinowy . Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy bawiliście się(...)Składniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę
Be Fit Be StrongPrzepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego. Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu nie jest ani za rzadkie, ani za gęste. Jest moim zdaniem idealne w swojej konsystencji:) Ma delikatny smak, lekko waniliowy. Ze względu na brak soli i cukru jest świetną bazą do innych wegańskich(...)wegetariańskich dań. Jeśli chcecie spożywać go bezpośrednio w takiej postaci, musicie je na końcu doprawić solą oraz posłodzić (najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy, w ostateczności cukrem). Do przygotowania tego mleka ryżowego używa się przypraw: cynamonu i kardamonu. Ale używa się tylko szczyptę na 10 szklanek wody ! Więc nie musicie się obawiać intensywnego smaku. Tylko pamiętajcie, mleko ryżowe
Moja DelicjaSyrop jest aromatyczny i świetnie rozgrzewa. Do herbaty nada się idealnie, szczególnie do herbatki wypitej po powrocie z nart, łyżew czy innych zimowych szaleństw! Nie jest może bardzo gęsty, ale to dobrze, bo dzięki temu nie jest słodkim ulepkiem, a jego smak jest bardzo bogaty. Taki syropek może być też świetnym prezentem świątecznym. Polecam dla zmarzluchów. Dla kogo: dla lubiących(...)sobie domowe wyroby Składniki: 450ml wody szklanka cukru 10 goździków (całych) 4 laski cynamonu 12 ziaren kardamonu 8 ziaren ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego gwiazdka anyżu 25g świeżego imbiru (obranego i pokrojonego na plasterki) pół gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki dać do rondelka. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i przykryć syrop pokrywką
Mania Wypiekaniatalerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli do smaku i aromatu(...)dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniZasypywane maliny , według przepisu prababci Maliny zasypywane cukrem . Jest to, chyba najstarszy sposób na ich zakonserwowanie , a także na uzyskanie wspaniałego obłędnie smacznego soku z malin
Ogrodnik w podróżyśniadanie weekendowe lubię zjeść naleśniki lub pancakes z dobrymi dodatkami, np. z konfiturą, syropem klonowym, albo z moim ulubionym (ostatnio) dżemem jagodowym. Dzisiaj znów zrobiłam te pyszne placki i postanowiłam podzielić się z Wami moim nowym przepisem. Inspirację zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson „ Jak być domową boginią ” Lubię eksperymentować w kuchni, więc i tutaj też trochę „namieszałam” po swojemu
Kuchnia u Krysijaglanka Porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki domowego mleka owsianego (innego roślinnego lub krowie) 1/2 banana 2 daktyle duża szczypta stewii 1 łyżeczka nasion chia garść orzechów nerkowca na wierzch: kilka orzechów nerkowca kilka sztuk suszonej morwy 1 łyżka syropu klonowego do polania Przygotowanie: Kasze jaglaną opłukać kilkakrotnie na sitku i wsypać do wrzącego
JaglusiaDomowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukproszku do pieczenia 2 czubate łyżki cukru- dałam 1 łyżke cukru waniliowego domowego szczypta soli Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub wedle upodobania
Kubki smakusieciówce. Okazało się, że zrobienie jej w domu to niewiele pracy. Najpierw przygotowałam syrop dyniowy, a później poszło już łatwo. Kolejnym doświadczeniem było przygotowanie espresso w kawiarce! Robiłam to pierwszy raz, a za sprzęt dziękuję Teściom Nie dajcie się namawiać, taka kawa jest pyszna! I domowa, bez polepszaczy i dodatków. Esencja jesiennych wieczorów. Składniki /na 2 kawy
Pasja Smakupiękny żółty kolor domowych żelków owocowych Poki. Domowy sok malinowy z wit. C daje żelkom Poki głęboki, ciemno-różowy kolor. Gotowe! POKI ŻELKI są gotowe! Zaproś dzieci na zdrową i przepyszną przekąskę! Zobacz też inne, ciekawe wpisy: Leczniczy syrop z mniszka. Tradycyjny wyrób. Vege budyń z kaszy
IzaGotuje