owsianych garść jagód goji 50g twarożku domowego grani Piątnica banan (100-110 g) cynamon (ja daję minimum pół łyżeczki, uwielbiam cynamon 🖤) OBOWIĄZKOWE dodatki: Dżem porzeczkowy 100% owoc /ok 30g (użyłam biedronkowego) Masło orzechowe crunch (około 20-30g) Sos sweet coffee/salted caramel SFD (rewelacja i dopełnienie całości!!!) Możecie użyć też syropu klonowego (testowałam na mamie) ale to już
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćAMFIBIA ODKURZACZE/ ODKURZACZ PIORĄCY DOMOWE SANATORIUM – ZIMNOCH, SP. J. KUVINGS EVO 820 WYCISKARKI BBK S. A. STOLIK ŚNIADANIOWY BAMBOO HOME& YOU MEBLE KATEGORIA ZDROWIE URODA BIO PLANT NATURA SP. Z O.O MOJA FARMA URODY ZIOŁOWY BOTOKS PIELĘGNACJA TWARZY/OLEJKI DO TWARZY PIOTR MENZEL ANNA BEE MIÓD MALINA WITAMINA NATURALNE SYROPY NA ODPORNOŚĆ ADRION TRADE
Słodkie okruszkiDomowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :) Dziś
Cooking Monsterkogo: dla wegan dla fanów deserów domowej roboty dla mających leszczynę za oknem :) Składniki: 100g suchej kaszy jaglanej (mniej więcej pół szklanki) 150g orzechów laskowych (lub masła orzechowego z orzechów laskowych) 350g mleka roślinnego (może być też krowie, ale wtedy deser już będzie miał laktozę) 70g słodzidła np. ksylitolu, erytrytolu, syropu z agawy/klonowego 3 łyżki kakao Wykonanie: Zacznij
Mania Wypiekaniazawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało. Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsyrop. Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych
Przepisy i porady kulinarnedużo słodyczy pod postacią nierafinowanego cukru trzcinowego, syropu glukozowego, melasy trzcinowej, cukru, słodu jęczmiennego. Dużo gorszy produkt niż musli z tej samej firmy. 6. Hummus - skład nie jest idealny, ale nie ma co popadać w paranoje . Polecam, ale nie w hurtowych ilościach. No i wiadomo, że do pięt nie dorasta temu domowemu. ***** Produkty sypkie i mączne ***** 1. Chleby bezglutenowe
Powiedz dietom niełyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania. Sos malinowo-kokosowy 300 g mrożonych malin, 100 ml likieru Malibu (lub 2 łyżki syropu kokosowego
SzczyptaSmaQCzas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bagietka wieloziarnista. Nie ma nic lepszego niż domowa chrupiąca i pachnąca bagietka! Kanapka przygotowana na bazie takiego pieczywa będzie najlepszą popołudniową przekąską
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Przepisów na chleb chyba nigdy nie za wiele! Bardzo lubię pieczywo domowe i jestem od niego uzależniona, bo chyba nie ma nic
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb pszenny szybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie
SprawdzonaKuchnia.plpodniebienia także na domowej imprezie. Polecam Składniki (5 rolek): Ryż: 1 szklanka surowego ryżu do sushi 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Marynata do grzybów: 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka klasycznego sosu BBQ 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżka syropu z agawy(...)zawijamy w ciasno upakowaną rolkę. Jeśli nie macie maty – nic straconego! Dłońmi też można zwinąć całkiem zgrabny kimbap Gotowe rolki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy w czasie domowego lunchu lub imprezy Można też całą rolkę zawinąć w folię aluminiową, żeby zapobiec wyschnięciu i zabrać ze sobą na lunch do szkoły/pracy lub zachować ją do późniejszego spożycia. Polecam
Lamarida.plzdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej(...)gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki 3-4 łyżki oliwy z oliwek Siemię lniane zalać wodą, tylko do pokrycia, zagotować, gotować 15 min na małym ogniu. Wystudzić, zmielić
moj przepis naspodziewali. Do domowej granoli zapałałam żywym uczuciem jakoś na początku tego roku, i nie mogę odmówić sobie uzupełniania mojego pięknego słoja (który tylko w tym celu zakupiłam) coraz to nowymi mieszankami. Tym razem, oczywiście, postawiłam na dynię. Płatki owsiane wymieszałam z dyniowymi pestkami i orzechami włoskimi, a do musu z dyni dodałam aromatyczne przyprawy i nieco syropu klonowego (w końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFrużelina to nic innego, jak owoce w gęstym, aromatycznym syropie. Wyglądem przypomina trochę kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze(...)zakochacie się w nich, tak samo jak ja. Dlaczego warto? O cennych właściwościach aronii możecie poczytać w poprzednim przepisie na sok z aronii . Jednak, co jest dobrego w domowych przetworach? Ano to, że wiesz, co jesz! Zdrowe jedzenie, to jedzenie naturalne, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy i innej chemii. Mamy więc pewność co do składu naszych przetworów. Ich robienie owszem
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńtakie dni nie ma lepszego deseru niż domowe lody. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu lody jagodowe na patyku. Minimalna ilość składników, a jaki pyszny efekt. Cała moja rodzina je po prostu uwielbia. U nas takie lody królują nie tylko latem. W mojej piwnicy zawsze mam zapas różnych owoców w syropie i przygotowuję takie lody, gdy tylko najdzie
Słodkie okruszkiwłasnej masy makowej (a to co domowe – najlepsze, podkreślam to zawsze!:), ja jednak na razie nie odważyłam się, m.in. z braku czasu, ale wszystko przede mną! SKŁADNIKI : (na 2-3 porcje) 150 g makaronu kokardki (włoskie farfalle, czyli motyle) 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego opcja: garść suszonej
Zasmakuj Kuchniktóry pochodzi z książki Aliny Gniewkowskiej pt. „ Domowa kuchnia. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat i ważniejszych sekretów gospodarskich (Kijów, 1017): Mazurek pomarańczowy – przepis staropolski „Ugotować w wodzie 3 pomarańcze, nakłuwszy je w kilku miejscach; gdy będą miękkie wyjąć z wody, a po wystudzeniu pokrajać w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z funta mąki, pół
Kate's Kitchenkoloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym
coolinarnygodzinie chłodzenia możemy cieszyć się smakiem domowych batoników. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, dynia) 0,5 szklanki suszonych owoców – użyłam wiśni 2 łyżki masła 4 łyżki miodu Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop
Gotowanie i blogowaniezwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje
Mała Cukierenkacienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych pomidorów (bez skóry) lub pomidorów z puszki 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub cukru 1 płaska łyżeczka
cool and minty