Domowy smalec pełen pysznych chrupiących skwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smak dzieciństwa najlepsza rzecz jak można było jeść z jeszcze ciepłym świeżym chlebem. Szkoda ze nasze dzieci wychowane na szyneczkach w dobrobycie nie doceniają tego smaku. Dzisiejsza wersja jest wzbogacona a skwarki z podgardla, które są bardziej mięsne i wzbogacaj jego smak.A
Bernika - moj kulinarny pamietnikreklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy dzięki temu za wiele mycia. Polecam domowy majonez
Magiczne Życie Martynadzieję, że jeszcze nie macie dość tych przepisów. Chcę wszystkie wrzucić by mieć na blogu już cały cykl przepisów od mamy. Tym razem domowy smalec. Choć sama za nim nie jestem i nie jadam smalcu to dla narzeczonego zrobię. On lubi dobry chleb i smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg słoniny
Magiczne Życie MartyBiorę udział w konkursie organizowanym przez Domową Cukierenkę. Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu. Ja przygotowałam sernik z krówką a zainspirowałam się przepisem który znajdziecie tutaj sernik krówkowy. Zapraszam ! Sernik z krówką Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Masa serowo
Magiczne Życie MartyNikogo, po raz kolejny, nawet nie będę przekonywała że domowe jest lepsze. To tak oczywiste! Dzisiejsza propozycja to pomysł Justyny z bloga niePieprz.pl. Zrobiłyśmy sobie swój żółty ser. Mój jest bez dodatków. Ale można zrobić z ziołami np. Składniki :* 3 szklanki mleka 3,2%* 2 kostki dobrego twarogu tłustego* 1/3 łyżeczki sody* pół łyżeczki soli* żółtko Przygotowanie :Mleko podgrzać
Magiczne Życie Martylubi tej pysznej kawy? Ja od czasu do czasu zaszywam się z filiżanką domowego cappuccino z odrobiną bitej śmietany bądź robię ją z kokosem. Polecam bo jest pyszna! Składniki :* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej* pół szklanki wrzątku bądź jeśli mamy to pół szklanki kawy z ekspresu* pół szklanki ciepłego mleka skondensowanego * bita śmietana i posypka czekoladowa do dekoracji Przygotowanie :Kawę
Magiczne Życie Martymnie pogoda po prostu fantastyczna. Jest ciepło, więc szukamy takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać. Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić
Magiczne Życie Martyposypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek. Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-)Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek!Można go zrobić na wiele sposobów - z mąki razowej, żytniej, nawet z płatków owsianych i właśnie zakwas, który Wam proponuję jest zrobiony z płatków. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry!Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze. Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić.Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPost Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Domowa pizza z papryką, oliwkami, rukolą i kotletem z piersi kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetulisz mnie w ramionach.Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy."A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE./pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki syropy cynamonowego
W kuchni Karmel-itkiBawimy się w domowy młyn. Mąka gryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy chce przepłacać.Opakowanie 400g kaszy kosztuje mniej więcej 2-3 złote. A pół kilograma mąki gryczanej w sklepie to cena dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa.Zamiast męczyć się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże
W kuchni Karmel-itkiblogu :) Ale póki co jestem naprawdę zadowolona ze smaku, tym bardziej, że przyrządzałam go po raz pierwszy. Tak więc mimo wszystko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :) DOMOWY SOS BARBECUE(składniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy - 1 łyżka sosu
Zgrabne Gotowaniebrak.Na szczęście mąkę gryczaną kupuję bez problemu i robiłam z niej już różne ciasta czy bliny, zwykle jednak mieszając ją z mąką pszenną. Dziś postanowiłam spróbować zrobić sama właśnie domowy makaron z samej mąki gryczanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony. To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak był pyszny ! Poza tym z miejscach pęknięć czy nacięć skórka jest najbardziej chrupiąca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaIdealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna!
Magiczne Życie MartyDwa tygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to
Bernika - moj kulinarny pamietnikWłaśnie się zorientowałam ze na blogu brak podstawowego przepisu, który jako składnik bardzo często wykorzystywany jest przeze mnie do słodkich wypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka
Buniabaje w kuchniLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę
Buniabaje w kuchniSkładniki : * litr wody * większe pół szklanki syropu pomarańczowego * 3 łyżki maki ziemniaczanej * 4 łyżki brązowego cukru Wodę zagotować z cukrem. Pół szklanki odlać i dodać syrop
Magiczne Życie MartyDzisiaj pomysł na żelki galaretki. Bardzo dobre , mocno owocowe albo o smaku coca - coli. Można też zrobić z owocowej herbaty. I zamiast galaretki dodać żelatynę. Składniki
Magiczne Życie MartyMyślę że Wedlowskie ptasie mleczko lubi każdy. Ja swoją wersję zrobiłam w domu i myślę że to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy. Kto jeszcze
Magiczne Życie MartyMoja druga propozycja na dzień mamy to czekoladki, które można przygotować w domu. Zajmuje to sporo czasu, ale dla naszej mamy na pewno warto! Może i
Magiczne Życie MartyCześć!Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie.Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które
Pora coś zjeśćCześć!Faworki, chrust, chruścik, chruściki, kreple lub jaworki - tak, tyle nazw, a jeden karnawałowy smakołyk. Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz.Przygotowuje się
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjne oponki serowe!Jest to już ostatni przepis związany z Tłustym Czwartkiem.Przepis na pączki, faworki, a pomysł na nadzienie
Pora coś zjeśćCześć!Jest upał, to fakt.A jak upał, to... lemoniada? Mrożona kawa? W sumie też... ale tym razem chodzi o LODY!Lody, lody dla ochłody ;-). Można wyjść
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj zapraszam Was na kolejną porcyjkę lodów (wcześniejsze znajdziecie tutaj).Tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić dodając pomarańcze oraz melisę.Te dwa składniki bardzo dobrze
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania. Gwarantuję, że
Pora coś zjeśćMaliny tu, maliny tam.Malinowe owoce błyszczą się w porannym słońcu.W lekkiej sukience wybiegam na ogród,zrywam je do koszyczka.Później zamykam się w małej, cichutkiej
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka GotujeSą przepisy, które wpadają do mojej kuchni jak tajfun. Pojawiają się niespodziewanie, a ja pod wpływem chwili bez zastanowienie robię i już. Wczoraj było już późno
Blondynka GotujeNo i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia
Słodkości i nie tylkoLubię takie śniadaniowe mieszanki - jadam je najchętniej z kefirem, maślanką albo jogurtem naturalnym. Na rynku jest dość duży wybór gotowych tego rodzaju produktów, ale nie mam
Smaczna PyzaCzy można dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość.Rzadko udaje mi się
Smaczna PyzaChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka
Smaczna Pyza