Chyba nikogo nie muszę przekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku
Magiczne Życie Martygórę i pną, a ja myślę, czy to czasem nie zasługa tej przeklętej odżywki. Posiłek? Szybko i nieskomplikowanie. Dzisiejszy post właśnie zapowiada, jaką kuchnię będę najczęściej serwować. MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM (inspiracja: W Krainie Smaku . ) makaron (u mnie spaghetti) mus jabłkowy cynamon Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, wg czas na opakowaniu. Porcję musu wrzuciłam na patelnie, podgrzałam(...)cynamonem. Podałam razem, oprószając dodatkowo cynamonem. DOMOWY MUS JABŁKOWY. (robimy go od lat.) kilogram jabłek (u mnie papierówki) niecała szklanka wody cukier (w zależności od słodkości jabłek) A robimy go tak: Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, wlewamy wodę. Podgrzewamy, aż do rozgotowania owoców, dosypując w między czasie cukier porcjami. Jeśli jabłka
W kuchni Karmel-itkiCzasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki(...)Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju mięsa, albo lekko się rozwodni, albo, co bardziej prawdopodobne, nieco zgęstnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam z ciepłych pieleszy domowych, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna PyzaDzisiaj opowiem jak robię tradycyjne, domowe, smażone frytki ziemniaczane. Będą złote, chrupiące i bardzo smaczne. Już widzę oburzenie na wielu twarzach bo przecież to tłuste, kaloryczne, niezdrowe ... Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubiłby frytek. Przecież wiadomo, że nie jemy ich codziennie - u nas pojawiają się może ze 3 razy do roku a zjedzona od czasu do czasu porcja(...)frytki do jakiegoś fast foodu. Można kupić mrożone w sklepie i w domu tylko usmażyć czy upiec. Można też zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, olej rzepakowy i zrobić pyszne, domowe frytki samemu. Ja wybieram tę ostatnią opcję i kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem
Smaczna PyzaKupując laski waniliowe zamówłam większą ilość i postanowiłam zrobić domowy ekstrakt waniliowy. Przygotowanie bardzo proste a aromat do ciast i deserów rewelacyjny :) Składniki: - 3 laski wanili - 1 szklanka wódki Przygotowanie: Laski wanili przekrawamy na ćwiarki, ale nie wyskrobujemy ziarenek. Zalewamy alkoholem (laski nie mogą wystawać z alkoholu) i odstawiamy w ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy, gdy ma ciemno(...)brązową barwę. Pustymi laskami wanili możemy uzupełniać zarówno domowy cukier waniliowy jak i ekstrakt, przy czym do ekstraktu musimy potem stopniowo dolewać również alkoholu. Spróbujcie bo naprawdę warto
Zainspirowana w kuchnisklepowej, podrabianej wersji. Laski wanilii można kupić na Allegro już za 1,4 PLN/szt. a przy większych zakupach dodatkowych przypraw itp.,koszt łącznej przesyłki mocno się minimalizuje. Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzeba jedynie dwóch składników: cukier kryształ i laski wanilii . Minimum wysiłku, a po kilku tygodniach można się cieszyć prawdziwym aromatem oraz smakiem wanilii. Przepisów z różnymi proporcjami(...)Dokładnie zamieszać - w razie potrzeby palcami rozdrobnić sklejające się ziarenka wanilii - i zakręć szczelnie. Co jakiś czas - najlepiej raz dziennie - potrząsać słojem, by utrzymać sypkość cukru. Po 3 tygodniach domowy cukier waniliowy jest gotowy! Po zużyciu takiej porcji cukru, lasek nie wyrzucać! Kiedy następnym razem znowu będziemy powielać przepis, stare laski wraz z nową ich partią wrzucić z powrotem
Grunt to przepis!Skoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki
Fabryka pomysłówIdąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry
Kuchnia PROzdrowotnaktórej dowiedział się, gdy na talerzu królowały już same wiórki. Mój przepis nie był wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,... Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoparę dni będzie dzień dziecka, dzień radości, zabawy i rozpusty w jedzeniu. Moją pierwszą propozycją będą frytki , kto ich nie kocha :). Domowe frytki ze świeżych ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda
Basia w kuchniZapowiadają wielkie upały więc trzeba się zaopatrzyć w coś do picia. Z dzieciństwa nie znam soków z kartonu. Pamiętam syfony domowe lemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki
Basia w kuchniPierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna? A tak wyglądają moje bułki. Porcja na 8 bułeczek SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
W kuchennym oknie Ewyalbo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody
Kulinarne przygody GatityMetodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku
Smaczne Zdrowe