Kupując laski waniliowe zamówłam większą ilość i postanowiłam zrobić domowy ekstrakt waniliowy. Przygotowanie bardzo proste a aromat do ciast i deserów rewelacyjny :) Składniki: - 3 laski wanili - 1 szklanka wódki Przygotowanie: Laski wanili przekrawamy na ćwiarki, ale nie wyskrobujemy ziarenek. Zalewamy alkoholem (laski nie mogą wystawać z alkoholu) i odstawiamy w ciemne miejsce. Ekstrakt jest gotowy, gdy ma ciemno(...)brązową barwę. Pustymi laskami wanili możemy uzupełniać zarówno domowy cukier waniliowy jak i ekstrakt, przy czym do ekstraktu musimy potem stopniowo dolewać również alkoholu. Spróbujcie bo naprawdę warto
Zainspirowana w kuchnisklepowej, podrabianej wersji. Laski wanilii można kupić na Allegro już za 1,4 PLN/szt. a przy większych zakupach dodatkowych przypraw itp.,koszt łącznej przesyłki mocno się minimalizuje. Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzeba jedynie dwóch składników: cukier kryształ i laski wanilii . Minimum wysiłku, a po kilku tygodniach można się cieszyć prawdziwym aromatem oraz smakiem wanilii. Przepisów z różnymi proporcjami(...)Dokładnie zamieszać - w razie potrzeby palcami rozdrobnić sklejające się ziarenka wanilii - i zakręć szczelnie. Co jakiś czas - najlepiej raz dziennie - potrząsać słojem, by utrzymać sypkość cukru. Po 3 tygodniach domowy cukier waniliowy jest gotowy! Po zużyciu takiej porcji cukru, lasek nie wyrzucać! Kiedy następnym razem znowu będziemy powielać przepis, stare laski wraz z nową ich partią wrzucić z powrotem
Grunt to przepis!Skoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki
Fabryka pomysłówktórej dowiedział się, gdy na talerzu królowały już same wiórki. Mój przepis nie był wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,... Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoparę dni będzie dzień dziecka, dzień radości, zabawy i rozpusty w jedzeniu. Moją pierwszą propozycją będą frytki , kto ich nie kocha :). Domowe frytki ze świeżych ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda
Basia w kuchniZapowiadają wielkie upały więc trzeba się zaopatrzyć w coś do picia. Z dzieciństwa nie znam soków z kartonu. Pamiętam syfony domowe lemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki
Basia w kuchniPierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna? A tak wyglądają moje bułki. Porcja na 8 bułeczek SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
W kuchennym oknie Ewyalbo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody
Kulinarne przygody GatityMetodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku
Smaczne ZdroweKolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej , do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami. Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego
Smaczna Pyzanich drobno pokrojone szalotki oraz majonez i miksujemy (użyłam ręcznego blendera). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z domowym, pełnoziarnistym pieczywem. Ja smarowałam kanapki dodatkowo pesto i na to dopiero pastą jajeczną, pychotka... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowerzed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka torebka żelatyny (na 2 litry wody) pół szklanki wody 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka majeranku pół łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami. Wsypałam żelatynę, dolałam
Kulinarny Pamiętnikprawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i smaku :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie bułek ! Domowy hamburger Składniki: 30 dag kg łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitysię już w lipcu, ale dopiero teraz można ocenić czy produkt jest udany. Właśnie podczas pisania posta delektuję się jego smakiem. Smak doskonały, kolor, piękny. Moc!!! Również. Producentem domowego wina jest mój mąż. Wszyscy w zimowe wieczory poznajemy rożne smaki wina. Przyznam, że robi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino z dzikiej róży
W kuchennym oknie EwyObiecałam ,że wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa , bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę. Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie
W kuchennym oknie Ewy