domowa - 5588 przepisów (strona:4/373)

Domowy makaron 140

ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i przypomniałam sobie o książce kucharskiej, którą dostałam od siostry - strzał w dziesiątkę - znal azłam przepis na S tar opolski makaron rosołowy.   Bardzo starałam się by jak najcieniej pokroić makaron, jednak nie koniecznie(...)wyszło, ale za to jest smaczny, domowy, ja i mój smakosz jesteśmy zadowoleni. Pamiętam, że mój tata uwielb ia taki domowy makaron mam nadziej ę, że gdy się spotkamy będę miała możl iwość zaprezen towania swoj ego makar onu :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąk i pszennej 3 żółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko

NA MOIM TALERZU
Zakwas na żurek- domowy 183

przygotować. Za pierwszym razem trwa to do siedmiu dni, ale następny raz na bazie naszego już gotowego zakwasu czas ten się skróci od 3-5 dni. Nie ma jak domowy, na kupnym lista niepotrzebnych składników jest tak długa ......... SKŁADNIKI : 1 litr przegotowanej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej  2-3 ząbki czosnku  3 liście laurowe(...)drewnianą łyżką - gotowy przetrzymujemy w lodówce - warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć kolejny Przekonamy się jaki będzie pyszny nasz żurek na takim domowym zakwasie, do tego domowa biała surowa czego chcieć więcej

Basia w kuchni
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 177

studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą. I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :) DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE: Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych pysznych, fioletowych smakołyków. Głównie jednak w nasze ręce wpada Węgierka. Wysmażamy powidła różnie aby mieć możliwość(...)wyboru - jedne są mocniej wyrobione, inne mniej. Tym razem sięgnęłyśmy po słodszy słoiczek, słabiej potraktowany mocą piekarnika w którym je wyrabiamy. Wyszło pyszne. Pyszne i zdrowe na tyle, że domowa spiżarnia (mimo pokaźnego zaopatrzenia latem i wczesną jesienią) zaczyna się opróżniać.  W pierniku wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się

Wypisz Wymaluj
Domowa polędwica wędzona 169

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe . Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
Domowy cukier waniliowy 200

Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam... cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ? Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie ! Domowy cukier waniliowy Składniki: 1 laska wanilii 350 g cukru Wykonanie: Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody kawowe z rodzynkami 148

Zasmakowały nam domowe lody. Tym razem zrobiłam lody kawowe z dodatkiem moczonych w alkoholu rodzynek. Zdecydowanie najbardziej nam pasują lody na bazie żółtek. Następne w kolejce, już się kręcą i mrożą w maszynce... malinowe love :-) Domowe lody kawowe z rodzynkami Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa vegeta 155

Domową vegetę robię od trzech lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej  sklepowej. Chyba cała tablica Mendelejewa ? :-) I nie dotyczy to tylko Vegety, ale także Kucharka, Warzywka, Ziarenek smaku czy innych im podobnych. Jakieś resztki sklepowych mieszanek warzywnych, które miałam w domu, poszły do kosza !  Co roku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam(...)pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze. I jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 169

Dziś obiecywany przepis na domową kostkę rosołową, bo to przecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana  w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna kostka rosołowa... ? :-))) Ponieważ moje kupne kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich,  używam domowej vegety , jest rewelacyjna(...)łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa   Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 264

Domowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy(...)PODANIE bułki należy odstawić do ostygnięcia na kilka minut, gdyż jeśli pokroicie je od razu, ich miąższ stanie się zbity. OM NOM NOM! Post DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 296

Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam kuchni może mieć różny skład. My postanowiliśmy zrobić go na bazie piwa – ciemnego i słodkiego. Efekt naprawdę doskonały! Jedynym mankamentem sosu BBQ jest to, iż wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie(...)Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu redukujemy sos do momentu, aż będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W razie potrzeby można go dosolić. 6. PODANIE: Domowy sos barbecue można trzymać w słoiku w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może

Nerds Kitchen
Beef Burger całkiem domowy 194

kryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)odkryje gdzieś coś wartego uwagi i potem mnie ciągnie to tu to tam na "degustację". Zanim przejdę do szczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który

Delicious Titbits
Domowy keczup 145

Powiem wam , że domowy keczup to jest to. Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy, lekko słodki, lekko kwaśny, z lekką korzenną nutą. I przede wszystkim zdrowy, nie do porównania z kupnymi. A wszystkim, którzy się boją, że to trudne zadanie oświadczam zdecydowanie, że nie. Wystarczy trochę chęci i czasu. A radość z domowego keczupu, gdy zasmakuje waszym bliskim będzie nie do opisania(...)Źródło to zmodyfikowany przeze mnie przepis z Poradnika domowego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa Lutenica (Ljutenica) 185

pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów na ljutenicę jest cała masa. Przygotowałam wersję, którą znalazłam na blogu Lawendowy Dom , wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam(...)Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy ekstrakt waniliowy 125

Domowy ekstrakt waniliow y jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów . Polecam makowiec japoński , do którego dodawałam ekstrakt. Ekstrakt pięknie pachnie wanilią. Kilka lasek wanilii albo więcej ( ja mam firmy Kamis) 250 ml mieszanki spirytusu i whisky Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinamy ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce(...)czasem ekstrakt zyskuje na smaku. Gdy część ekstraktu zużyjemy, dolewamy wódki i zostawiamy całość do naciągnięcia. Lasek wanilii nie wyrzucam po zrobieniu ekstraktu, gdyż tak jak z domowym cukrem waniliowym one długo oddają swój smak, wystarczy tylko dokładać po 1 świeżej lasce wanilii. The post Domowy ekstrakt waniliowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa kiełbasa toruńska 401

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)kroi (zdjęcie powyżej) niż zimna „zawiązana” już kiełbasa (ostatnie zdjęcie) ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia. Do tego ulubiona musztarda lub chrzan, świeże pieczywo i domowe ogórki np. małosolne. Smak nie do opisania. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można doprawić kiełbasę dokładnie tak jak lubimy. My lubimy bardzo pieprzną i mocno czosnkową

OstryKęs