domowa - 5588 przepisów (strona:13/373)

Domowe krówki z solą morską 103

Pyszne domowe krówki o niesamowicie mlecznym smaku. Cudownie się ciągną, są delikatne i niezwykle pyszne. Dodatek soli morskiej genialnie podkreśla ich karmelową słodycz. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pokochacie je na pewno! :) Składniki: 600 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 300 g cukru 130 g masła kilka kropel ekstraktu z wanilii gruboziarnista sól morska Przygotowanie: Wszystkie podane składniki umieścić w garnku z nieprzywierającym

Food Square
Domowy cukier waniliowy 124

Niby banał, niby każdy o tym wie.... jednak w okresie przedświątecznym warto o tym wspomnieć, bo domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny - jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy

Food Square
Smalec domowy 126

Pamiętacie nasz chleb z cebulką? Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec. Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu; jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowe kiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie. My mamy taki sklep. Do tego potrzebne będą: -kilka pokaźnych cebul -kilka ząbków czosnku

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 203

Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność, że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy. Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu. Składniki: -ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki -pieprz    Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance: -1,5 l wody -7-8 dkg soli -płaska łyżka soli peklowej

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 167

Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2 czerstwe bułki -2 cebule -1 marchew -kilka ząbków czosnku -bułka tarta -kilka suszonych grzybów -seler -por -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -listek laurowy -przyprawa Barbecue -sól, pieprz    Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie

Maminek kulinarny
Pizza domowa 226

Pizza domowa z serowym brzegiem. Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce". Składniki na ciasto: -1,5 dkg świeżych drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -szklanka ciepłej wody -ok. 2,5 szklanki mąki -2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli

Maminek kulinarny
Konserwa rybna domowa 169

Zrobimy domową konserwę z ryby. Składniki: -1,5 kg filetów rybnych -1 kg marchwi -1 l przecieru pomidorowego -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -warzywko -liść laurowy -ziele angielskie -sól -cukier    Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb. Marchew kroimy w plasterki.    Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 168

Wędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu. Jedyny problem to wędzarnia. My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z zakątków ogrodu.  Sprawdziła się idealnie.    Mięso na wędzonki musimy przygotować przez peklowanie. Składniki solanki na ok. 3-4 kg mięsa: -1,5 l wody -3 czubate łyżki soli kamiennej -5 dkg soli peklowej

Maminek kulinarny
Burgery domowe 169

się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach są jednak tylko kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 143

Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
PANIR, domowy ser indyjski 144

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke

SzczyptaSmaQ
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 157

Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:))   SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki  muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego - 1 łyżeczka

Basia w kuchni
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 154

gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor. Własny domowy barszcz bez sztucznych dodatków - radość pani domu a i uśmiech na twarzy gości murowany

Basia w kuchni
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 174

zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać. A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ? Smacznego

Basia w kuchni
DOMOWY SMALCZYK 192

czasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu Składniki: 1kg surowego dość tłustego boczku pół pętka kiełbasy np podwawelskiej 1 duża cebula pieprz młotkowany z kolendrą Kamis majeranek Kamis Wykonanie: Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz

Z Majeczką w kuchni