dobry gulasz - 486 przepisów (strona:26/33)

Lexus Hybrid Cuisine – relacja z Open Gourmet 179

Chef: Fredrik Berselius z Aska NYC, USA (2*) Zupy: Gazpacho pomidorowe z tradycyjnym baskijskim chlebem sopako i anchois Chef: Josean Alija z restauracji Nerua w Bilbao, Hiszpania (1*) Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia Group, Marbella, Hiszpania (2*) Danie główne i najpyszniejsze: Ceviche z makreli od Mitsuharu “Michy(...)osób, które jadły już wszystko. Bardzo natomiast smakowała mi brukiew z kawiorem. Pewnie wszystko co podamy z zawiesistym sosem i kawiorem Antonius smakuje dobrze, ale danie to było naprawdę dobre. Wymieniłam z koleżanką kilka złośliwości na temat tego, że brukiew została w tym roku wybrana warzywem roku w Niemczech, ale tylko żeby nie pokazać jak bardzo smakuje mi kuchnia Fredrika

Ugotowane pozamiatane
Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny - prosty przepis 197

już wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą,  dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido  1 cebulę średnią(...)Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym.  Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię. Pesto z dyni  klik  Gulasz jesienny klik Pizza z dynią i fetą klik Smacznego Basia

Basia w kuchni
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 307

Gospodyni nie umie gotować zup. A skoro gospodyni czegoś nie umie, to musi się nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 151

Mimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo

Gotowanie i blogowanie
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 208

Dzień dobry,Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu. Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.  W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowy dahl z soczewicy 174

gulasz, ni zupa, konsystencja to coś pomiędzy. Idealnie rozgrzewa, jest sycąca i zdrowa, mało tego danie gotowe w 20 minut :) A kto był na Przystanku Woodstock i posilał się w Pokojowej Wiosce Kriszny ten wie :) SKŁADNIKI: - szklanka czerwonej soczewicy - puszka pomidorów (krojonych) - 3 ząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego(...)dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sos tatarski wg Aleex 195

Maj w pełni. Wszystko kwitnie. Uwielbiam tę porę roku, kiedy otacza nas soczysta zieleń młodych listków i świeżej trawy. Ale maj to także matury. Ponieważ trwają

W mojej kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 208

Dzień dobry,Dziś po raz ostatni wybierzemy się do Toskanii! Na sam koniec, niczym wisienkę na torcie, zostawiłam sobie bardzo smakowity temat - toskańską kuchnię. Każdy z 20 regionów Włoch charakteryzuje się niepowtarzalnymi tradycjami kulinarnymi, także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby(...)królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 253

połączenia wody, soli i czasu... nasze cytryny będą radośnie fermentować, a po 4 tygodniach będą gotowe:)I nie bójcie się - ja też nigdy jeszcze niczego nie kisiłam, ale jestem dobrej myśli :)Dlaczego warto przygotować marokańskie kiszone cytryny? Bo przygotowanie własnych przetworów przynosi ogromną satysfakcję. Wyobraźcie sobie jak ekscytująco będzie codziennie zaglądać do Waszych cytryn i obserwować zmiany w ich wyglądzie(...)spróbuje!Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie, kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam

Chilli Czosnek i Oliwa
81 pomysłów na ciepłe kolacje 459

Długie, jesienne i chłodne wieczory sprawiają, że na kolację częściej jemy coś ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się  w okresie jesienno - zimowym.  Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące(...)malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna

Moja smaczna kuchnia
Chlebek naan czy pita? 263

przesadzę mówiąc, że kilka lat szukałam dobrego przepisu na chlebki naan i pitę. Niby były sprawdzone, niby polecane, ale za każdym razem coś było nie tak. Albo gumowe, albo twarde, albo mizernie wyrastały. W końcu udało mi się sklecić coś, co było takie, jak być powinno. Przepis sprawdziłam kilka razy i za każdym razem wychodziło to, czego oczekiwałam. Dlatego(...)wysokiej temperaturze. Właśnie to sprawia, że naan są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Oryginalnie chlebki naan są świetnym "zamiennikiem" dla sztućców. Jeśli lubicie curry lub gulasz, to spróbujcie nabierać jedzenie własnie przy pomocy tych chlebków. Pita Przypina poduszeczkę z pusta kieszonką w środku. Ma dość cienką, lekko chrupiącą skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ WOŁOWY, 190

aromat. Moje najmłodsze dziecię, wielki niejadek mięsny, (jak zje mięso, to wielkie święto), tym razem nie mogła się najeść, tak jej posmakowała wołowinka.... Pozostaje mi tylko polecić pyszny gulasz i życzyć smacznego... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości, u mnie goleń wołowa (pręga też byłaby super) - po 1-2 łyżek masła klarowanego i bezzapachowego oleju kokosowego - 1 b.duża cebula(...)już miękkie, dodaję pozostałe ząbki czosnku, przekrojone na połowy i jeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda jest dobra) i ogórkiem kiszonym. My nie jadamy mięs w sosie, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos przygotować. Ja dolewam tylko wody by uzyskać lekki tłuszczyk do kaszy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kasza gryczana z kefirem .Poznaj sekrety kaszy gryczanej 248

wsrod nich krolowala wlasnie kasza gryczana uwazana za najzdrowsza.Jej duza zaleta jest to,ze nie zakwasza organizmu.Kasza gryczana cieszy sie najwieksza popularnoscia ugotowana na sypko.Idealna do podania ze zrazami,gulaszem czy zsiadlym mlekiem.Nadaje sie rowniez do pasztetow,nadziewanego kurczaka lub zapiekania.Dokladnie zmielona moze zastapic make gryczana uzywana do wszelkiego rodzaju wypiekow.GOTOWANIE KASZY GRYCZANEJKasze nalezy przed gotowaniem dobrze wyplukac w zimnej(...)dodatek do dan miesnych,ale wlasnie sama okraszona podsmazonym boczkiem z cebulka i do tego koniecznie kefir.Pycha!Tanie,szybkie,sycace i jakze zdrowe!ZDROWOTNE SEKRETY KASZY GRYCZANEJKasze sa bardzo dobrym zrodlem blonnika pokarmowego,ktory zapobiega powstawaniu chorob cywilizacyjnych,miedzy innymi obniza poziom cholesterolu we krwi,absorbuje wiele substancji toksycznych,umozliwiajac ich wydalenie,zapobiega wielu dolegliwosciom gastrycznym.Kasza gryczana jak wiekszosc kasz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 202

wiele ciekawostek na temat odżywiania... naprawdę polecam! Przepisy są naprawdę proste i szybkie. Ja przygotowałam jeden z nich a mianowicie pyszny i sycący DAHL Z SOCZEWICY. Dahl to indyjski gulasz gdzie głównym składnikiem jest właśnie soczewica. Dzięki tym wszystkim aromatycznym przyprawom rozgrzeje nas w jesienne i zimowe dni. Z mieniłam nieco proporcje przystosowując przepis pod siebie. DAHL Z SOCZEWICY(...)kostkę dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Nakładamy do miseczek, robimy kleks ze śmietany i obficie posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego! Ps. Poznaj klucz do dobrego zdrowia

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowa korzenna przyprawa do piernika 179

zielonego 1 łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie) 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 4 gwiazdki anyżu ½ szklanki dobrej jakości brązowego cukru ½ łyżeczki soli Zacznijmy od tego, że ilością każdego składnika możecie manewrować. Jeśli lubicie bardziej korzenny smak, dodajecie więcej cynamonu i goździków, jeśli przyprawa ma być aromatyczna(...)robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie, szukajcie złotej proporcji, znajdźcie radość w mieszaniu, próbowaniu i odkrywaniu. Dzięki temu szarówka

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania