dobry gulasz - 486 przepisów (strona:28/33)

Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 195

niewielkich ilościach sól oraz ocet . Reszta to szkodliwa chemia, oszukująca nasze kubki smakowe, którym się wydaje, że jedzenie wzbogacone maggi jest smaczniejsze. Wyrzucenie maggi ze swojej kuchennej szafki na dobre może być trudne. Jest jednak sposób na to, aby wilk był syty i owca cała: naturalny zastępnik maggi. Korzysta na tym Twoje zdrowie, bo nie faszerujesz się zbędną chemią oraz(...)następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą

Pani domowa
Smoothie z mango i fig 219

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
7 pomysłów na tani obiad 470

robię zakupy z listą produktów w ręku, ale jeśli trafię na promocje to oczywiście zmieniam plany i kupuję to co jest akurat tanie. Ważne jest jednak aby produkty były dobrej jakości. U nas w domu jemy dużo mięsa z kurczaka. Dawno doszłam do wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję(...)feta. Czasami gotuję zupę z gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc zawsze staram się wymyślić jakiś nowy przepis na zupę. Tani obiad to również wszelkie gulasze , które zazwyczaj gotuję na dwa dni i podaję z różnymi przystawkami. Szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu gulasz może być z mięsa lub warzywny. Lubię gulasze z fasoli i soczewicy

codojedzenia
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 158

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 182

mojego zainteresowania i przede wszystkim sprawdzony. Wiem, że część z Was nie pochwala takich "gotowców", ale mam wrażenie, że Ci co najwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu(...)ziemniaczaną i smażymy gofry na złoty kolor. Swoje gofry podałam w wersji śniadaniowej, z bekonem, przyrumienionymi pieczarkami, jajkiem sadzonym oraz rukolą. Równie dobrze będą smakować jako dodatek do mięs, gulaszy czy smakowych dipów

Kuchnia w czekoladzie
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 217

wypieków <3 Udało mi się spróbować ciekawego dania podczas Łódzkiego Dnia Sushi - Sushi w kanapce - smaczne, ale porcja zbyt mała jak dla takiego głodomora jak ja Podczas Festiwalu Dobrego Smaku udało mi się spróbować festiwalowej propozycji w lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę(...)czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Cooking Monster
CURRY Z RYŻEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI – TEST GARNKA HAPPYCALL VACUUM 202

tępi mi się nóż, albo gotuję gdzieś ( np. na warsztatach ), gdzie noże nie są ostre! #wrr Drugim z nich są gary! Gary i patelnie! Lubię , gdy są naprawdę wyjątkowo dobrej jakości – takie, do których nic nie przywiera, nie przypieka się, a ja nie muszę stać przy nich cały czas i pilnować czy aby mięsko nie przywarło. W ramach współpracy(...)potrzebne są tu skrobaczki, , ostre ścierki itd – wystarczy strumień wody i delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera!   Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry

Ostra na Słodko
Węgierskie leczo 251

Po dłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów

Wyprawy kulinarne
Papryka faszerowana mięsem 176

likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy. Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów(...)również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z czerwonej papryki dla leniwych 207

likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki. Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy. Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów(...)również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę konserwowe papryczki chili pieczona papryka Pasta  z czerwonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
Kluski śląskie idealne 223

ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku.   I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość(...)ugotowaniu wykładam je do plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane

Karo in the Kitchen
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 234

czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna(...)odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu

Ostra na Słodko
Oryginalny sos winegret wg Aleex 206

Czy znacie Julię Child? Jest to amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich (najważniejsza to Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim

W mojej kuchni
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 153

sobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie :) Kiedy już wracam przemarznięta, lubię zjeść coś smakowitego i treściwego. Taki gulasz na przykład. Raz ugotujesz garnek i jesz przez trzy dni, a po każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie(...)przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest też dobry czas na dosolenie potrawy, ponieważ wcześniej tego nie robiliśmy. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie i pozwalać rozrywać się dwoma widelcami. Jeśli nie jest, to pieczcie kolejne pół godziny

W kuchni wieczorem
BOCZNIAKI super express + WARTOŚCI ODŻYWCZE 209

które za to tak bardzo przypadły mi do gustu, że jadłabym codziennie (jadłabym, to nie znaczy, że jem ale nie przeszkadzałoby mi). Z boczniaków można zrobić "kotlety" w panierce, gulasz i milionpięćsetstodziewięćset innych rzeczy, ale jako że tutaj człowiek tak bardzo się spieszy, to w czasie, kiedy frytki siedzą w piekarniku, trzeba boczniaki tylko umyć (a właściwie szybko przepłukać, żeby(...)grzyby z dalekich Chin ale podobno można hodować je z powodzeniem w domu czyli wtedy stają się produktem lokalnym, czyż nie? ;) :P Może warto wypróbować, bo są naprawdę dobre. Jeśli ktoś już przerabiał domową hodowlę boczniaków, proszę podzielić się wrażeniami; dziękuję z góry

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania