obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać majeranek, szczypiorek i w razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem. Marchewkę i groszek gotować(...)wymieszać. (Można doprawić. U mnie nie było takiej potrzeby.) (*) Jeśli chcemy posiadać żywe i apetyczne kolory marchewki z groszkiem - najlepiej nie używać tych warzyw z puszki. Przyprawy w dobrej jakości i w ekonomicznym opakowaniu możecie nabyć tu - klik
Di gotujeprogramy są fajne bo sam szef jest przesympatyczny i posiada ogromną wiedzę. Samo spotkanie zostało zorganizowane w ramach promocję nowego rodzaju kawy Inka w wersji bezglutenowej, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej czy chorych na celiakię. Inka Bezglutenowa to innowacyjny i jedyny w swoim rodzaju napój zbożowy na rynku, gdyż w procesie jego produkcji gluten, jako(...)grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy
karmelowyDynia to nieodłączny element jesieni Gdy tylko pojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień. Dziś już jesień w pełni
dobra gospodyni dom wesołym czyniDobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite . Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy Gustus i dowiedziałam się(...)dość masywna, lecz doskonale wyważona. Trudno byłoby ją przewrócić, nawet gdyby zahaczyło się rączkę, przez nieuwagę. Nie przesuwa się niebezpiecznie na płycie kuchenki, nawet podczas silnego mieszania sosu, czy gulaszu. Ponadto jej wysokie 7 cm brzegi, ułatwiają gruntowne wymieszanie przygotowywanej potrawy. Rączka patelni nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelnia wyposażona jest w pokrywę ze stali nierdzewnej i hartowanego, żaroodpornego szkła
Be Fit Be StrongTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy(...)który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu łyżką pieprzu, łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre :) Dodajemy rosół z gotowania, sok z pomarańczy i 100 ml brandy ... Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek... Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy
chleba naszegoOrzechy; migdały, brazylijskie, pecan, włoskie, laskowe Mąka kokosowa i migdałowa Mleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami(...)Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami jak lista wskazanych produktów
Ola la LCHFBuraczki smażone z cebulką to ulubiony dodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do kurczaka, gulaszy, dosłownie do wszystkiego. Najczęściej podsmażałam je na oleju kokosowym bezzapachowym, na końcu dodając oliwę z oliwek. Odkąd przetestowałam do nich masło klarowane, nie wyobrażam sobie innych dodatków. Masło klarowane nadaje im super(...)maśle klarowanym (lub oleju kokosowym) do miękkości, delikatnie solę. Dodaję buraczki i smażę dalej, co jakiś czas mieszając. Gdy używamy oleju kokosowego warto na końcu dodać do smaku dobrą oliwę z oliwek (gdy przeszkadza nam posmak oliwek można dodać oliwę z wytłoczyn). Gdy buraczki wydają mi się zbyt suche dodaję na końcu jeszcze trochę masła. Takie buraczki zajadamy na ciepło
Smaczne Zdrowesię, że około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności? 1. Planuj zakupy Zrób listę i trzymaj się jej kluczowo. Dobrym rozwiązaniem są także zakupy online 2. Zjedz coś przed zakupami Nie rób zakupów na tzw. "głoda" i w pośpiechu. Udowodniono, że idąc głodnym na zakupy kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów(...)zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały
Tradycyjna KuchniaSmak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale sos karmelowy to jeden z tych(...)szkoły ( no niestety raczej nie będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu ( przepis ). Wszyscy zadowoleni :) Składniki na 20 bułeczek: 7 dag drożdży świeżych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 0,7 kg mąki pszennej 450 Wykonanie: Mleko
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne(...)ekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, do tego obsypany mąką, tym bagietki będą piękniejsze. Bagietki nadają się zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej(...)poszukiwaniu ulubionego smaku. Bardzo żałuję, że nie znaliśmy tego sprzętu przed wyjazdem do Arabii Saudyjskiej, bo dla emigranta zwłaszcza pracującego na Bliskim Wschodzie lub w kraju, gdzie trudno o dobrą kiełbasę takie urządzenie to prawdziwy skarb. Na następny kontrakt szynkowary pojadą z nami - gdziekolwiek by to nie było :) Ps. Przepisy na wyrobu z szynkowaru podamy niebawem, a już jutro....... ? nasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie(...)łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1,5-2 cm) kostkę. Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię
Poezja smakuNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobry nie drogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać(...)ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu Podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby
W królestwie smaków BeatyKsawery" szaleje w moim regionie. Za oknem biało i ponuro. Jedyne, co dziś mogłabym wam polecić to gorąca czekolada w wielkim kubku i dobry film albo książka, które umilą te nieprzyjemną aurę. A czy Mikołaj przyniósł Wam coś w buta? Mam nadzieję, że tak, a prezencik wywołał uśmiech na Waszej twarzy :) Na moim stole zagościły dziś podroby. Zapewne(...)niej niezliczoną ilość przepisów na nereczki, ozorki, wątróbkę czy serduszka. Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu. Może przekonacie się
Sajkofanka smaku