dobry gulasz - 486 przepisów (strona:15/33)

Prosty przepis na bajeczne ratatouille 515

danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny być jędrne, zwarte o sprężystej skórce, cukinia również

Book of spells
Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy 166

pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody. Smacznego! ps. My jedliśmy gorące, było takie dobre

greenscarf
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 302

francuskiego pochodzenia, Andouille, ale polska, dobrej jakości i mocno wędzona kiełbasa doskonale sprawdza się jako zamiennik (pamiętajcie tylko, aby zawartość mięsa była spora, najlepiej od 105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo tak naprawdę nie jest trudną potrawą i wymaga jedynie nieco cierpliwości przy zasmażace. Może się wydawać, że to taka wariacja na temat polskiego gulaszu, ale jej smak jest czymś(...)200g) 2 zł papryka zielona – 1 mała szt. – 1 szkl. (150g) 1 zł cebula – 1 duża szt. – 1 szkl. (150g) 0,30 zł wędzona kiełbasa dobrej jakości – 1szt. (200g) 4,50 zł okra świeża lub z puszki (można pominąć) – kilka strąków (100g) 1,80 zł pierś z kurczaka – 1 duża szt. (300g

Nerds Kitchen
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 193

całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu na Węgrzech ( nawiasem były to niezapomniane, romantyczne wakacje). Byłam nim tak zachwycona, że zaczęłam go przygotowywać cyklicznie u siebie w domu. Sprawdza się na rodzinnych imprezach, bo zawsze prawie każdy prosi o dokładkę J Także ten, myślę, że musi być dobry… SKŁADNIKI: ( 4-5 porcji ) ok. 600 g szynki(...)godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odstawić. Po godzinie gotowania gulaszu, dorzucić pieczarki i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę doprawić jeszcze solą i pieprzem, oraz opcjonalnie dorzuć płatki chilli, jeśli potrawa jest mało ostra

Calzonella.com
Ziołowy omlet z serem feta 236

Dzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 181

Dzień dobry,Odkąd wróciłam z urlopu pogoda mnie nie rozpieszcza - przeważnie jest pochmurno lub pada deszcz, a mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:)Takie danie jest banalnie proste

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo 212

wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania i to co najważniejsze – dobre przyprawy do smaku i sałatka gotowa. Mówiąc o przyprawach w mojej kuchni nie może ich po prostu zabraknąć. Szklane słoiczki na kuchennej półeczce wypełnione są zawsze najczęściej używanymi przyprawami. W szufladzie(...)zawsze przykładałam dużą uwagę. Bez nich dania nie mają smaku (zarówno te wytrawne, jak i słodkie). Ostatnio, dzięki uprzejmości firmy Galeo , otrzymałam do spróbowania zestaw 12 przypraw: przyprawa do gulaszu i leczo, przyprawa do gyrosa i kebabu, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, curry, przyprawa do indyka po staropolsku, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna, oregano

Słodkie okruszki
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 249

Gazpacho z czereśniami, przepis Asi nagrodzony w mojej akcji "¡Viva España!" - klik Dzień dobry, Jedną z zalet blogowania jest możliwość nawiązywania przyjaźni ze wspaniałymi osobami, często z bardzo daleka. Kilka miesięcy temu, dzięki prowadzonej przeze mnie akcji "¡Viva España!" trafiłam na bloga Smak Hiszpanii , który zachwycił mnie pięknymi zdjęciami oraz przyciągnął perspektywą bliższego poznania hiszpańskiej kuchni. Choć z natury(...)właśnie one bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Gulasz z makrelą, przepis na blogu Asi-klik Z: A co zaskoczyło Ciebie w samych Hiszpanach? A: Pierwszy raz zetknęłam się z Hiszpanami jeszcze w czasie studiów, podczas wakacyjnej pracy w Anglii. Zaskoczyła mnie w nich ogromna otwartość, optymizm i zamiłowanie do dobrego jedzenia. To chyba dzięki nim podjęłam późniejszą decyzję o wyjeździe

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 207

Zapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i rodzynkami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne. Znajdziecie w nim mnóstwo przypraw jak kolendrę, kurkumę, cynamon i kmin rzymski. Poza tym zaostrzyłam tagine suszonym chili. Jagnięcina do mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje ale płacimy za walory smakowe. Młoda jagnięcina jest(...)oczywiście najlepsza, krucha i delikatna. Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki… Jagnięcina kojarzy się

codojedzenia
Kiełbasa krucha 252

Propozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu... Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania  parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach  schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na  ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę

chleba naszego
Wegański placek po więgersku 226

Placki po węgiersku  Dzień dobry!!! Kolejny tydzień przed nami, kolejne smaczne dania i nowe kuchenne wyzwania. :)  Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie

Mój pomysł na
Ciecierzyca po węgiersku 238

stole jednej z drogich restauracji z *** Michelin… No dobra, troszkę się zapędziłem, ale tak czy siak warto spróbować, bo w kilka chwil otrzymasz pyszny i ciepły wegański obiad. Co by tu zmienić lub dodać? Ciecierzyca po węgiersku to po prostu moje skojarzenie i inspiracja ze znanym, pewnie każdemu, gulaszem po węgiersku, podawanym m.in. do placów ziemniaczanych. Jeśli akurat cierpisz

Blendman
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami 163

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 264

szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku(...)gotowca . Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie

Ogrodnik w podróży
Bigos orientalny 202

kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najprostsze placki z cukinii 179

Zastanawiasz się, co dziś ugotować? Jeśli lubisz dobrą prostą kuchnię, placki z cukinii będą w sam raz dla Ciebie Są bardzo smaczne – delikatne i lekkie dla żołądka. Zrobione z prostych niedrogich składników nie rujnują domowego budżetu. Dodatkowo możesz je podawać na różne sposoby, np. z kwaśną śmietaną, surówką lub gulaszem. Są w sam raz na obiad, kolację lub lunch

Kulinarne S.O.S.
7 kulinarnych mitów, które potrzebują obalenia 717

zatem szafka przy lodówce albo piekarniku nie jest dobrym pomysłem). Ale trzymanie w lodówce to także zły pomysł, ze względu na wilgoć, która wnika w kawę niszcząc jej smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu, co zapewne słyszeliście, że wino użyte do gotowania na wolnym ogniu do np. gulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania