Czeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę(...)dogodzić moim domownikom i co jakiś czas gotuję właśnie knedle. Ja uwielbiam takie wyjęte z wody i polane sosem, a mąż lubi podzmażone na masełku. Obie wersje są dobre. Składniki: 500 g mąki krupczatki (choć i na tortowej udadzą się) 300 ml mleka 20 dag świeżych drożdży 2 jajka łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Mleko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać
na moim stole...jeden obiad, a potem usłyszałam: "Kiedy zrobisz takie same kotleciki?". Fakt, są rewelacyjne i dla mnie smakują bez jakichkolwiek dodatków. Można je podawać z różnymi sałatkami, sosami, czy gulaszem. A co z tymi, którzy nie przepadają za kaszą jęczmienną? Zapewniam, że taki kotlet podbije ich kubki smakowe! (10 niewielkich sztuk) 120g kaszy jęczmiennej z pieczarkami (1 saszetka) 2 jajka
Di gotujeminuty mieszając gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający i smakuje z bułką i na pewno będzie w zimowe dni częściej gościł na naszym stole..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się
W Mojej Kuchni Lubięskładzie wszystkie dobra , tej pory roku . Tradycyjnie kiszone ogórki , kukurydzę , ziemniaki no i oczywiście kiełbaskę śląską jako mięsna , treściwa wkładka.. Spora ilość świeżego czosnku i cebulki , czyni ją pro zdrowotną i broni nas przed przeziębieniem .Tak ja lubię jesienią bardziej konkretne posiłki . Kiełbasa pasuje mi właśnie najbardziej o tej porze roku , tak jak gulasze i fasola Moje dzieciaki
Ogrodnik w podróżyJesień na dobre zawitała w naszym kraju a wraz z nią sezonowe warzywa i owoce. Gruszki, jabłka, dynie, bakłażany czy papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej
Życie ze smakiemnazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem wędzonki, ratatouille to natomiast potrawa wegetariańska, jednak mimo wszystko nie zwracając uwagi na mięso pozostałe składniki najbardziej odpowiadają ratatouille. Ok starczy tej teorii kuchni, przejdźmy do konkretów i zapraszamy do spróbowania szybkiego i dobrego dania. Przepis Składniki
KasiaiKrzysiu.plpaprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny. Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos. Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć mięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić(...)Mięso z jelenia jest delikatne, kruche i dość suche. Najbardziej cenionymi częściami tuszy są comber i udziec (stanowiące odpowiednio 15% i 38% całego zwierzęcia). Zwiera stosunkowo mało tłuszczu. Dobre źródło- Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz żelaza. - Niezbyt często jadamy dziczyznę. Czy to zdrowe mięso? - Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni
ClauditteMissCookingwołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa górna, pręga, udziec – mieszane 2 średnie cebule, żółte lub czerwone – 300-350g 600g pieczarek albo w sezonie pieczarek wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 2 łodygi selera naciowego – 150g 1 średnia marchewka (120-150g) 1 średnia pietruszka (120-150g) 650ml mocnego, esencjonalnego bulionu wołowego 200ml dobrej brandy (podzielone
Karo in the Kitchenkońcu na dobre się za oknem rozpanoszyła. Mało brakuje, aby pogoda zrobiła się upalnie letnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet
Grunt to przepis!Dzień dobry, Nie planowałam tego dania, ale trafiłam na targu na wyjątkowe, małe bakłażany, które idealnie nadają się do pieczenia. W młodej oberżynie nie czuć jeszcze goryczy, nie trzeba jej solić, pestki praktycznie jeszcze się w niej nie wykształciły. Piecze się szybko i ładnie zachowuje kształt.Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty
Chilli Czosnek i Oliwaznakomita większość gulaszy mięsnych czy bezmięsnych – najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się połączą i zaokrąglą. Ale zrobiona i zjedzona ‘na świeżo’ też jest pyszna – orzeźwiająca, lekka i naprawdę sycąca. A W WERSJI WEGAŃSKIEJ? W wersji wegańskiej zamiast sera halloumi możecie wykorzystać odpowiednio marynowane twarde tofu. Na jedną kostkę sera standardowej wielkości (250g) potrzeba 2 łyżek dobrej oliwy
Karo in the Kitchengulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny i ziemniaków powoduje, że jest ona jeszcze bardziej aromatyczna i pożywna od oryginału. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg dobrej wołowiny
Kulinarna PokusaMięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni(...)francuskiej i trzeba ją traktować z szacunkiem :) Składniki: ok. 1 kg wołowiny dobrej jakości (łopatka, krzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest
Pociąg Do Kuchniwłoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie(...)Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie
SMYKWKUCHNI