Miało być dziś u mnie leczo (bezmięsne )...niestety, w całym mieście nie mogłam znaleźć cukinii. I tak zamiast lecza powstała potrawka z soczewicą. Wszystkie składniki pozostawiłam
Kuchnia MagdaLenywinnic tego samego regionu (od Dijon, aż po Lyon). My niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka(...)temat boeuf bourguignon. Nie sądzimy, aby nasza była tą jedyną i słuszną. Natomiast możemy Was zapewnić, że mile zaskoczy Wasze podniebienia :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 500 g dobrej jakości wołowiny (np. pieczeni) 300 ml czerwonego, wytrawnego wina 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego
W kuchni Katietego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru i czerwone wino. Oczywiście, że musi być wino, bo to danie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem(...)boczek i cebulę. I faktycznie, jeśli zależy Wam na aksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść ze smakiem :D Bez dalszych wstępów, przedstawiam Wam kolejne danie z serii "comfort food" - na jesień jak znalazł.Składniki
W kuchni wieczoremLeczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie(...)tylko. Kilka dni temu robiłam to pyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na największy garnek w domu ;-))) - 3 bardzo duże cukinie - 1 kg młodej słodkiej marchewki - 2 szalotki - 5 ząbków czosnku - 6 słodkich spiczastych papryk czerwonych - 1 papryczka chili (bez ziarenek
SMYKWKUCHNIwarzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej(...)odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika. Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g
peanutbuttermonsterczasu, a resztę zrobią za nas warunki panujące w garnku. Po drugie: jest zdrowy. Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi, na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy. Po trzecie: jest smaczny. To zadziwiające, że przyprawione warzywa z mięsem mogą tak smakować! Do tego(...)dziś wiadomo, że je się oczami, zaś za 90% smaku odpowiada zapach! *A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki – przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki
Proste-przepisy.plChili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)różnymi dodatkami. Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro
Pociąg Do KuchniMacie czasami ochotę na coś niezdrowego? Nie możecie powstrzymać się przed wejściem do fast food'a? Każdy tak nieraz ma :) Lubicie nuggetsy? Te z restauracji to
Przepis na Dzień Dobryminut. Próbujemy czy ziemniak już miękkie i czy wywaru nie trzeba dosolić– jeśli tak, dodajemy sól do smaku. Wlewamy do rondla ocet z białego wina i dokładnie mieszamy. Gulasz podajemy gorący, posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki, razem z porcją ciemnego, żytniego pieczywa do zagryzania. Piwo na popicie absolutnie nie powinno zaszkodzić! SKŁADNIKI 4 duże lub 6 mniejszych porcji 500g(...)białej kapusty (waga po oczyszczeniu) 400-500g ziemniaków typu B (waga po obraniu, a więcej o typach ziemniaków pisałam TUTAJ ) 250g cebuli żółtej 3 duże ząbki czosnku 700ml dobrego, esencjonalnego rosołu wołowo-drobiowego 250g klasycznego piwa typu lager 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 8 kulek jałowca 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli
Karo in the KitchenPaździernik to bardzo dobry miesiąc na zrobienie zapasów z papryki na zimę. Tradycyjnie robimy zazwyczaj w zalewie octowej, ale można też paprykę zamrozić. W tym celu paprykę po oczyszczeniu kroimy w paski, kostkę... Potem dzielimy na porcje, które potem będziemy jednorazowo używać. Pakujemy przygotowaną paprykę do pojemników lub do woreczków. Tak przygotowaną mrozimy w -18 st.C Jest(...)bardzo fajny sposób na przechowanie warzyw, które w dowolnej chwili możemy wykorzystać do gulaszu, sałatki, zupy, leczo czy innych dań. Smacznego
chleba naszegobyć piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe(...)Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana
Moja smaczna kuchniaGulasz posyp ać ś wie żą kolendra lub natk ą pietruszki ,oraz bazylii zamieszać .Pozostawić pod przykryciem do przegryzienia smaków.:))Smacznego ps można jeść z bułka ,lub sam gulasz,co nie ukrywam ,że taki mi smakuje . Miechunka jest bardzo oryginalna – jej owoce chowają się w charakterystycznych listkach w kształcie serca, które,gdy owoc dojrzewa, zaczynają przypominać papier. Same owoce(...)samej rodziny psiankowatych. Żółte lub pomarańczowe kuleczki są kwaskowate w smaku. Miechunka jest bardzo zdrowa. Zawiera sporo żelaza i witaminy C w idealnych proporcjach, które zapewniają bardzo dobre wchłanianie obu składników. W miechunce można też znaleźć beta karoten, wapń, fosfor i sporo potasu. Jej owoce to również bogate źródło pektyn, które działają łagodząco przy chorobach żołądkowo-jelitowych. . Skórka miechunki zawiera
w mojej kuchniważny jest czas, nie możecie tego robić za długo, temperatura musi być bardzo wysoko a proces obróbki krótki. Tortilla musi być lekko wilgotna - choć nie wiem czy to dobre słowo, ale nie możecie jej przesuszyć bo wtedy będzie się Wam łamać. Placek układamy na gorącej patelni, zaczynają się nam robić od razu bąble, które lekko mają się zezłocić(...)aluminiową lub spożywczą, aby nie odparowywała. I to chyba wszystko co powinniście wiedzieć o przygotowaniu tortilli. Możecie je wykorzystać na sto sposobów, zamiast pieczywa do kanapki, jako dodatek do gulaszu, możecie użyć ich do przekąsek - rolowanych tortilli , możecie również piec je w piekarniku. Jutro pokaże Wam mój pomysł na tortille! Do zobaczenia
SMYKWKUCHNIlemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach(...)świeże. Jedna jedyna uwaga: na jednym z talerzy widoczne są dwa cienkie plasterki zielonej papryki - jest ona piekielnie ostra. Tak, przetestowałam. Jeśli ktoś lubi ostre dania w porządku, ale dobra rada: nie pakujcie od razu całego plasterka do buzi. Miejsce to zdecydowanie jest godne polecenia :) Jeśli tylko jesteście w Dolinie Pięknej Pani zaglądnijcie koniecznie
Karola gotujewody znowu trochę ponad poziom kotletów, przykrywamy i zostawiamy teraz na najmniejszym ogniu, żeby kotlety powoli przechodziły przyprawami i jeszcze bardziej miękły. Kiedy cała woda ponownie zniknie kotlety są dobre do jedzenia, aczkolwiek mając więcej czasu polecam czynność z dolewaniem wody powtórzyć, czyli jeszcze raz woda ponad poziom kotletów, najmniejszy ogień i po tym trzecim "zmiękczaniu" kotlety można kawałkować samym(...)chodzi tylko o zobrazowanie miękkości takich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE