przygotowanie wziął się mąż. Jak widać zrobił to dobrze :) 3. Gulasz wołowy Mój ulubiony. Przygotowuję wtedy, kiedy nigdzie mi się nie spieszy, bo wymaga czasu. Do gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka z makaronem i kurczakiem Przyznam, że o niej zapomniałam i dawno nie robiłam. Pora to zmienić! Idealna na imprezę(...)rozpuścił się cukier...". A to wcale nie był cukier, tylko sucharki! Sucharki z nutellą! Mniam! 6. Szyszki Relikt przeszłości, kto nie pamięta szyszek z ryżu i krówek? Dobre na przyjęcie dla dzieci i na świąteczne jarmarki w szkole :) Zaczynamy Nowy Rok. Zmian wielkich w przepisach nie będzie, bo jak zwykle - pokażę to, co przygotowałam w domu. Na obiad
bistro mamaupał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną(...)popijana w drodze pod górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy
Dzieje kuchennej WiewióryDzień dobry, Odkąd rozpoczął się wrzesień wciąż czytam na różnych blogach o tym jak "jesień puka do bram" i lato odchodzi. Chciałam jednak zauważyć, że kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero 23 września, czyli za ponad 2 tygodnie. Dlatego zgłaszam protest! Jest sobotnie popołudnie, na niebie ani jednej chmurki, słońce świeci tak, że termometr na moim balkonie wskazuje 50 stopni(...)moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami, czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto, a Włosi ciambottę
Chilli Czosnek i OliwaMarynowany ser pleśniowy z czosnkiem i rozmarynem. Wprost rozpływał się w ustach, a każdy kolejny kęs sprawiał coraz większą przyjemność. Dla mnie mistrzostwo świata. * Hospodský vepřový gulás, czyli gulasz wieprzowy z knedlikami. Bardzo dobrze doprawiony, mięso delikatne, a knedliki puszyste. Doskonale rozgrzewa w zimowe dni. * Pečená kachna, czyli udka z kaczuszki. Niezwykle delikatne mięso, polecam wszystkim fanom drobiu(...)serce od momentu, gdy weszłam na salę. Hermelin sprawił, że na długi czas zapamiętam tę wizytę, mało tego - na pewno wrócę. Miejsce bardzo godne polecenia, dla wszystkich, którzy kochają dobre jedzenie. Niestety zdjęcie pochodzi z internetu, gdyż zapomniałam zabrać aparatu. Przy następnej wizycie postaram się zrobić parę fotek wnętrza
W poszukiwaniu inspiracjistaramy się nie ugniatać ani nie mieszać rękami). Masa ziemniaczana na pyzy powinna być spoista, ale im więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze, dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków. Moje pochłonęły szklankę skrobi. W lekko umączonych (lub naoliwionych) dłoniach toczymy pyzy wielkości orzecha włoskiego i gotowe kluski odkładamy na papier pergaminowy do pieczenia – nie przylepią się(...)Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU
Karo in the Kitchenkolejny eksperyment z odtwarzaniem dań z ulubionych restauracji w domu. Przyrządziłam własne bajgle, tego samego dnia przyjechała do mnie Mama i była nimi zachwycona! Znaczy się, że musiały być dobre :) Po raz pierwszy od 7 lat (sic!) udało mi się odwiedzić Krynicę-Zdrój i rodzinę <3 mimo nieprzyjemnych wydarzeń (tata miał zawał i wylądował w szpitalu :( ) po awaryjnym przyjeździe(...)nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy
Cooking MonsterFasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją
To co kochamSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1
W Mojej Kuchni Lubięmoim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo fit, idealne na wiosnę(...)przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego aromatu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Steki z tuńczyka po prowansalsku (4 porcje) Składniki: 4 steki z tuńczyka, każdy po około
karmelowyutęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni woleliby, żeby w ogóle nas nie odwiedzała w tym roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza kurtka niewiele mi pomaga. Jednak staram się(...)oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę po bretońsku czy inne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu
Ratunku obiadgłównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat przewodni menu na tydzień, budujemy wokół niego przepis y. Pokażmy to na przykładzie jednego z naszych pierwszych menu, którego tematem przewodnim była kaczka(...)wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek – Zupa krem z grzanką x 3. Staramy się robić wszystko razem . Piekąc kaczkę upiekliśmy równocześnie warzywa, które
Niedzielny kucharznadzieniu. Nie był to obiad proszony, po prostu podawaliśmy do stołu to co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę(...)klasycznego ciasta, trzeba je tylko dość cienko rozwałkować. W całym daniu najważniejszy jest farsz. Polecamy Wam również inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka: Błyskawiczna zapiekanka makaronowa Marokański gulasz z resztkami kurczaka Jambalaya z resztkami kurczaka Składniki: 250 g krewetek Szklanka gotowanego lub pieczonego kurczala Szalotka 3 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka
Niedzielny kucharzDzień dobry, Ful madames to narodowa egipska potrawa i jednocześnie podstawowe pożywienie budowniczych Piramid. Najmocniej kojarzy się ją ze śniadaniem, jednak tak naprawdę spożywa się ją przez cały dzień. Pożywiają się nią robotnicy pracujący na polach, a mieszkańcy Kairu kupują od ulicznych sprzedawców. Serwuje się ją także w restauracjach jako popularne mezze . Istnieje bardzo wiele wersji ful madames . W podstawowej(...)gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony o dodatek ciecierzycy i świeżych pomidorów, a także pysznej salsy z marynowanych zielonych
Chilli Czosnek i Oliwakolejny firma Ballarini oddała w moje dobre ręce patelnię, tym razem głęboką patelnię indukcyjną z linii POSITANO. Przyjęłam propozycję testu z przyjemnością, gdyż pierwsza patelnia do naleśników tej firmy którą recenzowałam, jest w tej chwili gwiazdą w mojej kuchni:) Pierwsze wrażenie? Porządna, zwarta konstrukcja i jakby inaczej wyglądająca powierzchnia. Jak się doczytałam na stronie producenta składa się ona z trzech(...)oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku
karmelowyspaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli(...)faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię