dobry gulasz - 486 przepisów (strona:29/33)

Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 157

Dzień dobry,Dziś przygotowałam dla was pierwszy z serii postów dotyczących mojego wyjazdu na grecką wyspę Kos. Swoimi wpisami chciałam wam przybliżyć kuchnię grecką*, a tym, którzy akurat wybierają się na Kos dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy(...)mezeSpecjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki (patrz niżej), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 257

goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup(...)słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego

ClauditteMissCooking
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 253

Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)Stąd moje pytanie - może ktoś z Was spotkał się już z przepisem na chleb andaluzyjski?:) Tym niemniej połączenie chorizo i ciecierzycy jest popularne w kuchni hiszpańskiej, w zupach i gulaszach np. w daniu Cocido de Garbanzo y Chorizo (rodzaj gulaszu). Smaki tych dwóch składników pasują do siebie wyśmienicie, sami spróbujcie!:)  Chleb andaluzyjski - przepis przepis z książki Tapas. Zakąski

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 201

bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie(...)robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt dobrą oliwą, kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek

Karo in the Kitchen
Stanie przy takich garach? Lubię to! 277

rondel z powłoką teflonową, który wymieniałam co 3-4 miesiące. Wniosek: kupowałam 3 rondle w ciągu roku i takim sposobem wydawałam więcej pieniędzy na 3 tańsze rondelki niż jeden dobrej jakości, zaliczam tu ten z firmy Ballarini. Wiecie co? Ale to nie tylko z garnkami tak jest. Zanim zaczęłam trenować kolarstwo górskie uważałam, że rower za 700 zł niczym(...)mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich zupy, kompoty, gulasz, czy bigos - bo te potrawy trudno przypalić :) Kochane Anonimki i tak napiszą, że jestem taka zadowolona, bo współpracuję z Ballarini. Nie przejmuję się tym. Ci co z natury nie są zawistni

Blondynka Gotuje
Wegańska żywność od Vegamarket :) 210

dobrze znana, choć tej marki jeszcze nie próbowałam. Jednak to sos bechamel bardzo mnie zainteresował. Obydwa produkty znajdują się w małych, 200 ml kartonikach. Są ekologiczne i wegańskie, o dobrym składzie. Od razu gotowe do użycia.  Składniki ŚMIETANY SOJOWEJ :  woda, olej słonecznikowy, ryż (5,3%), stabilizator (guma akacjowa), emulgator (lecytyna słonecznikowa), syrop z agawy, sól morska, naturalne(...)Niby nic nadzwyczajnego, bo w końcu przygotowanie własnego bulionu nie jest aż takie pracochłonne. Jednak produkt jak najbardziej ciekawy i przydatny. Z jego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :(  Składniki:  woda, warzywa (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana, skrobia z tapioka, olej

Zdrowie na języku :P
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 266

Dzień dobry, Dziś przedstawię Wam przepis na najsłynniejszy marokański tażin, którego aromat zbudowany jest ze składników emblematycznych dla tego kraju. Połączenie kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i szafranu to bardzo typowa dla Maroka kompozycja smaków stosowana w wielu daniach.  Aby go przygotować, będziecie potrzebować kiszonych cytryn i trochę czasu. Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie(...)włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:        tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami        tażinu z kurczaka z pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 156

pomidorowego   Przygotowanie:   Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną(...)sobie darowałem. W końcu przez 600 minut nawet najtwardsza kapusta zmięknie, a łopatka będzie rozpadać się w ustach. Należy pamiętać aby wybrać po prostu dobre składniki. Sprawdzoną kapustę, nie jakiegoś „kwasibora” dopędzanego octem. Sięgnąć po mięsa z zaprzyjaźnionej budki z mięsem. Reszta to powolne gotowanie, kiedy wszystkie smaki się mieszają

kuron.com.pl
Praga – przewodnik kulinarny 218

lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską(...)nawet wcześniej kelnerzy nie byli tam zbyt mili i nie narzekali na brak klienteli, więc dość ważne jest, żeby dobrze wybrać miejsce na obiad. Bądź jak Lokals Na pewno dobrym adresem są wszystkie restauracje sieci Lokal. To taki czeski Jarczyński. Idąc w dowolne miejsce tej sieci mamy gwarancję, że będzie tłoczno, gwarno, dużo, że piwo będzie się lało strumieniami

Ugotowane pozamiatane
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 232

Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób dbających o sylwetkę. A tym bardziej w połączeniu z jabłkami. Wtedy tworzy się taka mega zdrowa mieszanka oczyszczająca! 3. Dynia Królowa jesieni. Sezon na nią przypada od września(...)jest właśnie kasza gryczana. Chociaż zdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów

Kuchnia Ellie
Potrawka z indyka a la strogonow 250

Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania

Dietolog
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 156

zrobię, będzie jota w jotę oddawać mój rysunek. W czasie sesji moje koncepcje ewoluują, albo nawet zmieniają o 180 stopni.  Ale szkic pozwala mi uporządkować moje myśli. Stanowi dobrą bazę do dalszych działań. Dobór tła, naczyń i akcesoriów Gdy już wiem, jak mniej więcej chcę sfotografować daną potrawę, zabieram się za wybór pasujących do mojej koncepcji naczyń i dodatków(...)mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie! :)) Na początku mojej przygody

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 218

Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je  namoczyć w bulionie i taki grzybowy

Stare Gary
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 215

przekąski i dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki z domowym masłem czosnkowym - wystarczy zrobić masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia(...)piekły się raptem 8-9 minut w 170°C. W wyższej temperaturze szybko się przypalały. Czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika i wielkości krakersów. Te wielkości sklepowych będą potrzebować dobrych 2-3 minut więcej niż moje.  Przestudź na kratce lub na blacie. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce. Chociaż długiego żywota im nie wróżę. ;) Szampańskiego Sylwestra i Szczęśliwego

Anioszek w kuchni
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 172

prostu dobrać odpowiednie naczynie. Im lepsze tym większa szansa powodzenia w kuchni. Prawdą jest, że i w kiepskim naczyniu można dobre rzeczy zrobić. Ale inną prawdą jest, ze w dobrym naczyniu to samo zrobisz o wiele łatwiej. O wiele szybciej. I takie jest właśnie nasze nowe naczynie żeliwne La Cuisine. To perfekcja wykonania, majstersztyk. Nie bez powodu korzystają(...)stawiamy garnek i gotowe. Czas i ogień zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania