wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która nada naszych orzeszkom właściwy kształt. Nie nakładajmy zbyt dużo ciasta do wgłębień, wystarczą kawałki wielkości orzecha laskowego. Ja przed każdym nałożeniem ciasta, smaruję patelnię olejem za pomocą pędzla silikonowego. Dzięki tej warstwie oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni są miękkie, jednak jak ostygną, nabierają kruchości. Jeśli lubicie(...)sprzedawcy razem z patelnią. Nie modyfikuję go, bo jak dla mnie jest b. dobry. A krem kawowo-chałwowy to moja wariacja. Zamiast chałwy możecie dodać np. michałki, albo poprzestać na samej kawie. Zapraszam na orzeszki, które pokochacie Drukuj Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym Składniki Ciasto 1 kostka masła 2,5 szkl. mąki krupczatki (dałam zwykłą) 1 jajko 1 łyżką gęstej
Mieszam w Garnkuśmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style Definitions(...)będzie z nami, jest sprawcą całego zamieszania <3 A wcześniejsze przygotowania do ślubu oraz niezbyt dobre samopoczucie na początku ciąży sprawiły, że byłam zmuszona zrobić sobie przerwę. No bo jak tu przygotować coś słodkiego, kiedy przez pół roku Twoim ulubionym ciastem były pomidory? :P Pewnie za niedługo znowu będę zmuszona zrobić sobie małą przerwę, kiedy górą wezmą obowiązki
My simple kitchenspecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa
Apetyczna babeczkadziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii(...)Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach jak i w dniu codziennym. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren
MamaOskarkapuszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny sok. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew, dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko
Grunt to przepis!potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana w innych źródłach, np. w Kuchni regionalnej Beskidu(...)przełożyć na sito i po przestudzeniu lekko odcisnąć. Mleko, mąkę, jaja, sól i pieprz wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać odciśniętą kapustę, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby ciasto zgęstniało. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerztutaj i u mnie jest to ciasto pomarańczowe , ale to bez znaczenia..Ciasto jest smaczne, ale potrzebna jest filiżanka kawy, herbaty a nawet mleka..bo jest tak jakby "zapychające"..ale ogólnie pyszne.Upieczone wczoraj wieczorem...i już gdzieś znikło haha..więc chyba było dobre.. 1 szkl.mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki jaglanej Skworcu 1 szkl. cukru(...)mąką jaglaną oraz proszkiem do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodać mąki do utartych jajek z cukrem. Na końcu dodać ostudzone masło i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu
Moje domowe kucharzeniekroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka
Codzienna kuchnia niecodziennakącika domowego cukiernika: Tak, moja siostra znów się wzięła za pieczenie. Oto efekty. Ciastka kruche, dobre, to że robiła je już dwa razy w ciągu tygodnia mówi samo za siebie ;) Składniki: 2 ½ szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe(...)Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach. Piec 12-15 min w temp
Pasja Smakutylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy. Od wielu czynników. Czasem jestem na siebie zła, że nie umiem całkowicie oddać się szaleństwu. A może potrafię? Ostatnio zrobiłam tyle szalonych rzeczy... Może po prostu chcę być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania
W kuchni Karmel-itkiodczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana(...)jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą
Ratunku obiadpodróbek. Dlatego bardzo ucieszyła mnie możliwość przetestowania tego sprzętu we własnej kuchni. Aby mieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂 ciasto drożdżowe 🍙 mielenie ryżu 🍞 gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach
bistro mamawięc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już powtarzałam, jak grzeszyć to w dobrym towarzystwie
Dieta moja pasjaBezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej
Kuchnia bezglutenowalubisz zdecydowanego smaku mąk pełnoziarnistych, to użyj pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki pełnoziarnistej, zagniataj ciasto tylko do porządnego połączenia składników i uformowania kuli. Nie lubi ono ciepła. A Wy lubicie jabłka w wypiekach? A może pamiętacie stare, dobre papierówki? Piszcie, jak podoba Wam się przepis! Jeśli chcesz być na bieżąco lub oglądać wszystko od kulis, polub
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsię ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego. Wyszły kruche i pyszne, polecam. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Zostawić na 10 minut. Rękoma nabrać porcje ciasta, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Na środek położyć połówkę śliwki i przydusić. Rozłożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia Pokoleńbaby. Leczo można zrobić z mięsem lub czysto warzywne. Smak Was nie rozczaruje. Można mrozić. Można pasteryzować. Dobre na ciepło i na zimno. Nie cudowane. Proste jak drut. Podaję składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To nie ciasto, które musi być odmierzone do łyżeczki. Składniki cukinia baby zielona (nie obierać) cukinia baby żółta (nie obierać) papryka
Z Kuchni Do Kuchniposmarować cienko kremem tort z wierzchu i po bokach oraz ozdobić piankami. Przechowywać w lodówce i smacznego! :-) Ps. Ciasto jest tylko delikatnie miętowe, by nadać mu większy posmak, można dodać pokruszone cukierki także do kremu - bezpośrednio na początku do mleka. Wszystkiego dobrego dla dużych i małych dzieciaków :-) Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyzmęczona w ciągu semestru studiując na dwóch kierunkach. Niestety po weekendzie wracamy do szarej rzeczywistości. Wszystko co dobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle
Be Fit Be Stronggluteniny, które podczas ugniatania łączą się ze sobą, tworząc gluten, który odpowiada za specyficzną konsystencję ciasta. W mące bezglutenowej ten etap nie zachodzi. Więc w jaki sposób upiec takie pączki? Wszystkiego dowiecie się na drugim blogu. Zapraszam! Tak dobrych pączków dawno nie jadłam ;) Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkisię błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami.. ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione do tej pory miłe słowa w komentarzach. Dzięki
Wrzosowa Polanaherbaty, nadaje się też do przyprawiania słodkości i dań wytrawnych. Poniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku
Wrzosowa Polanamielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write(" "); Z mąki, jajek, wody i dużej szczypty soli miksujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe (gdyby było za gęste – dodajemy więcej wody, a gdy za rzadkie – więcej mąki). Rybę osuszamy
Poezja smakubezy. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie. W sklepach istne szaleństwo przedświąteczne, sklepy prześcigają się w promocjach, aż trudno zdecydować gdzie zrobić zakupy. Przygotowałam dla Was kilka propozycji :) Dobre gatunkowo sery: w wiaderku lub do samodzielnego zmielenia: Jednorazowe foremki, rękawy i inne artykuły do świątecznych wypieków: Ryby
Kuchenne zapiski Edytytemu na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami. Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oliwy około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki
Smak mojego domuutwardzonych i wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione
Przepysznik - BLW i nie tylkoPodtytuł tego posta mógłby brzmieć, jak z porażki może wyjść coś dobrego ;). Początkowo miał z tego powstać chlebek odrywany. Niestety okazało się, że mam tylko pół szklanki białej mąki, ale i tak postanowiłam spróbować. Ciasto jednak było zbyt ciężkie i powstała pyszna, chrupiąca skórka, która trochę uniemożliwia odrywanie. Mimo, to powstał pyszny bochenek ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze upiec
Corner With Recipesuciesze męża, były pierogi. Oczywiście z mięskiem, bo to jego ulubione :-), a że ja staram się być dobrą żonką, to mu od czasu do czasu nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy
Rozpustne gotowanieistnieje pewien problem. Wiele osób spiera się o ich pochodzenie, a w internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe
Kuchenna Kontrrewolucyaracji pory roku wycisnęłam zapasy mrożonych i rozmrażałam na ręczniku papierowym. Na koniec przykryłam każdego eklerka wierzchnią częścią ciasta pokrytego polewą i lekko, naprawdę lekko docisnąć ( naprawdę lekko) :) Na wierzch tylko po malince, listki mięty i gotowe. Kochani, maliny też zrobiły dobrą robotę ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska ZupaDzień dobry! Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćśniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P Czasami jest zbyt pięknie, czasami boję się, że to tylko sen, że zaraz się obudzę
More food, love and dreamspodanej ilości ziemniaków.Gdyby podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam.Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawpływem zimna zmienia kolor swojej skórki- po prostu staje się czarny. Oczywiście środek jest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami i nutellą, prościej mówiąc naleśniki. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy na połowę i jeszcze
W kuchennym oknie Ewymożna lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczka