dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:151/464)

Pie z wołowiną i ciemnym piwem 76

soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością. Pomysł pochodzi z kukbuka

Milion Smaków
Zapiekanka z łososiem 158

Ostatnio u bratowej jadłam właśnie taką zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé 147

Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo

CookYourself
zielone szparagi w cieście francuskim 139

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Chrupiące Słodkie Cygaretki 156

Składniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy

Luźna Kuchnia
Tarta ŻuraWinowA 256

Składniki:                                            spód: 2 kubki

Luźna Kuchnia
Kluski z białym serem i szpinakiem 231

solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski. Smacznego

Gaździnka warzy
Domowy karmel 142

mało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:).    Domowy karmel *   150g cukru

Zapiski Młodej Żony
Szybkie ciacho z mikrofali 144

miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko ( nie miałam mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali

Pudełko rozmaitości
Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 168

kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao

Na słodko lub wytrawnie
Paluszki z prosciutto 151

Drobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...Paluszki z prosciutto Składniki:opakowanie ciasta francuskiego10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki

Lawendowe Niebo
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 170

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
No i co, że barszcz z papierka 159

Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do

bastalena
Pierniczki choinkowe 221

ognia.Pozostawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.Upieczone

kolorowotorcikowo
Piernikowe wycinanki. 168

Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza(klik) skusił mnie dodatek kawy do ciasta .  Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany tam dobrych kilkanaście lat temu ...  Skladniki : 150g margaryny 250 g miodu 150g cukru(...)cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Połączyć z wystudzoną masą  . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy ok 10 min w 180'C Z tej porcji otrzymałam

Malinowa Kawiarenka