Zbliża się Tłusty Czwartek :) Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.Wedle przysłowia nasmażyłam pączków I faworków :) oby nam się wszystki dobrze działo :)Zaczynamy: Pączki zrobiłam z przepisu(...)faworki :) Składniki:3 szkl mąki50 gr masla3 jaja3 łyzki cukrusól30 ml spirytusu , wódki lub innego alkoholuśmietana do podlaniaoliwa do smażenia Wykonanie:Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto jest za twarde- podlewamy więcej śmietany - lub za miękkie- podsypujemy mąką. Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe
Smaki EdytySzybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka(...)mąkę i też mieszam mikserem aż się połączy na wolnych obrotach. Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy 10 cm sześc sztuk. Wylewam na nie po dwie łyżki ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół
wesoła kuchniamokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty. • Gdy ciasto wyschnie dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach. A to dzieło Davida, jak na studenta stomatologii przystało. Całkiem dobry z niego materiał na dentystę! Oboje zresztą mają świetną wyobraźnię przestrzenną i zdolności manualne
To co kochamkilka osób napisało w komentarzach, że ma ten sprzęt i używają już dwa i trzy lata, to dla mnie dobra wiadomość, znaczy, że i może mi posłuży długo. Jedyna uwaga była, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus. Wracamy do śniadania, znaczy się
Blondynka GotujeSkładniki: ciasto: 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego
Luźna Kuchniaziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem
Gotowanie i blogowanieprzypuszczałam, że jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki
Pan i Pani Smith w kuchnilubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek
Kubki smakuPaszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawidziała jakiegoś znanego szefa kuchni w akcji... Dla pań i panów, niestety po filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji Emotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku
Dzieje kuchennej Wiewióryjest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki
Pełny talerzłyżką. Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was. Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki: około 100 sztuk herbatników 2 czekolady gorzkie 1 biała
Krakowskie smaki AniWadowicach robi prawdziwe drożdżówki papieskie? Ja w każdym razie nie próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka
Weekendy w domu i ogrodziewspaniałą w smaku i aromatyczną f ocaccię z czarnuszką . O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki
Moja smaczna kuchniaoryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy określili je mianem najlepszego ciasta jakie kiedykolwiek jedli , a ja w zupełności się z nimi zgadzam! tylko tyle mi zostało do zdjęcia! BROWNIE przepis z tego bloga // forma 18x18cm ~100g czekolady gorzkiej, dobrej jakości ~75g masła ~3/4 szklanki cukru ~szczypta soli ~1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ~2 duże(...)następnie wymieszać z ekstraktem waniliowym (jak to pachnie! <3). Do masy dodać jajka, jedno po drugim. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. Wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać równomiernie maliny (opcjonalnie) . Piec około 30 minut w temperaturze 170 o C. Smacznego! WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI
chili & sugarsoczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością. Pomysł pochodzi z kukbuka
Milion SmakówOstatnio u bratowej jadłam właśnie taką zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo
CookYourselfSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna KuchniaSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy
Luźna Kuchniasolą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski. Smacznego
Gaździnka warzymało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru
Zapiski Młodej Żonymiseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko ( nie miałam mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali
Pudełko rozmaitościkakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao
Na słodko lub wytrawnieDrobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...Paluszki z prosciutto Składniki:opakowanie ciasta francuskiego10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki
Lawendowe NieboZawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje
Ewa w kuchniTegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do
bastalenaognia.Pozostawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.Upieczone
kolorowotorcikowo