wstęp do torta, a mianowicie pomysł na ciekawa dekorację. pokażę Wam jak w kilka chwil zrobić fajne dekorki na ciasto z czekolady. Wspaniale prezentujący się motyl 3D i dowolne ozdoby. No to zaczynamy Potrzebne nam będą: -trochę czekolady dobrej jakości-min 60% kakao -miseczka -garnek w wodą -woreczek strunowy lub jakikolwiek woreczek ze spiczastym rogiema -folia spożywcza -ewentualnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunieprzywierająca powloką, bo banan jest ciężki w obróbce - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy
Grunt to przepis!jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe Piec w temp. 180 stopni C 45-50 minut. przepis: Thermomix "Dobre gotowanie
noteskulinarnyfigainaczej niż ta z osiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki
Plate of Joypokazują badania z kilku poprzednich lat większość Polaków spędza ostatni dzień roku w domu. Na domówkach nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam propozycje smacznych i zdrowych przekąsek, które sprawdzą się na imprezie. Mini pizze bez ciasta 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy
My Chcemy Jeśćmleko Wsypałam kakao i cukier puder. Wszystkie składniki wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. I teraz najgorsze... Przykryć ściereczką lub zawinąć w papier do pieczenia i trenować silną wolę przez trzy ...no dobra dwa dni ;-) Po dwóch dniach przechowywać stefankę w lodówce. Smacznego
potrawyregionalnePrzepis ten powstał, zresztą jak zawsze, spontanicznie, z potrzeby "czegoś słodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które
Moja smaczna kuchniapost jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego
Wanilia i Kardamonsoku z cytryny. Taką konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender. Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać
Pyry na Gazminut w 180*C i za nic nie ulegamy pokusie jedzenia na ciepło, bo dostaniemy zawału, że wyszedł zakalec. Ciasto jemy na zimno zachwycając się jego aksamitną konsystencją. A oto inne róże z ogrodu. I trochę bieli, no dobra:-) Ta żurawka miała ciemne liście, ale w ciółpieniu listki rosną jej jasne. Orlik za to zblakł i jest prawie biały. Podpatrzony
les mirabellesdomu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Wielki apetytswoich najbliższych smaczną a przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc
Krakowskie smaki Aniodstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY
SMYKWKUCHNIsłodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25 g cukru brązowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu¼ łyżeczki
Stare GaryBułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np. bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz
Basia w kuchnimuffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda nie zachwyca(co podkreśla nieudolne zdjęcie robione w środku nocy ), noo, ale nie można mieć wszystkiego
More food, love and dreamsdopiero teraz dostałam pozwolenie na ujawnienie go na forum publicznym. W okresie, kiedy dostępne są porzeczki, jest to dobry sposób na "utylizację" białek, pozostałych po wykonaniu innych potraw wykorzystujących samo żółtko (ot choćby, w niektórych wariantach kruchego ciasta). Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebodzień pizzy. Przyznaję, nie świętowałam. O ile dobrze pamiętam u nas obiadowo prezentowały się wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g mięsa mielonego 3-4 łyżki
bastalenaoknem słońce... w końcu! Czemu nie oddać się chwili zapomnienia w kuchni. Mamy weekend i coś dobrego się należy. No to może spaghetti? Ale żeby nie było, że nudnie zwijane na widelcu, to zapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;) Wege Spaghetti Piemakaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka
bastalenamomentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia
sama złodyczciasto truskawkowe, maślankowe,rzepakowe... Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 25. Ja użyłam szklanego naczynia Termisil o pojemności 2.4 l. 350 g mąki ½ szklanki cukru * 1 lub 2 opakowania cukru waniliowego 2 duże jajka 1 szklanka maślanki naturalnej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju .Ja dodałam olej rzepakowy, bo mam kłopoty z pamięcia i koncentracją. Olej rzepakowy(...)Mąkę (nie przesianą) wsypać do miski, dodać cukier,cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i maślankę. Zmiksować do dobrego połączenia składników . Dolać olej i jeszcze raz krótko zmiksować, aby olej połączył się z ciastem.Ciasto ma być gładkie, lśniące i gęste. Ciasto przelać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką, lub do szklanego naczynia, tak jak ja to zrobilam . Na górę
Z Kuchni Do Kuchnisię znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje(...)oliwek 40 g wody szczypta soli 500 g sera ricotta 1 jajko dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj
Kuchnia bezglutenowachyba do tej pory. pogoda z roku na roku co raz bardziej wariuje. Jest jednak dobra strona takiej sytuacji, rzadkie wyjścia a co za tym idzie, mnóstwo czasu na wymyślanie nowych pomysłów kulinarnych. Tym razem w moje ręce trafiła reklama Winiary dotycząca cudownych ciast w proszku. Tak patrzyłam na Torcik na zdjęciu i zastanawiałam po co jeść jakiś śmieciowy
ciastkarnia na kruchym spodziejest ciepło, czy jest zimno, czy świeci słońce, czy pada deszcz! Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania Składniki(...)płaskie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego Mąkę należy przesiać do miski, wsypać cukier, drożdże i sól. Następnie dodać jajko oraz mleko, zacząć wyrabiać ciasto - ja robię to mikserem z hakami, ciasto będzie klejące - kiedy mąka zbierze już mleko dodajemy rozpuszczone masło, najlepiej w dwóch turach. Wyrabiamy ciasto 7 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte
Plate of JoyTorty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody- 1-2 łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione z czekoladyMąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka
mojewypiekiinietylkoposłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego masła 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 170 ml kwaśnej śmietany(...)kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut
Mania Gotowaniawskazany adres. Wygodne zakupy on-line to dobry sposób na zaopatrzenie się w dobrej jakości produkty od sprawdzonych producentów, które często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi
Kuchcik gotuje