potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu
Be Fit Be Strongroku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml do smażenia: 2 kostki dobrego smalcu 2 surowe ziemniaki inne ważne przybory : duża miska wałek czyste ściereczki bawełniane
MarciochaKucharzykomplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy możliwość wałkowania na grubość 6 mm i 3 mm. Ja ten wałek wypróbowałam piekąc ciasteczka i muszę przyznać, że jest bardzo dobry, przede wszystkim jego zaletą jest jego wielkość czyli 50 cm a średnica wynosi
Ewa w kuchniPoranki stały się chłodne i rześkie. W powietrzu unosi się zapach zbliżającej się jesieni. W sklepach na dobre zagościły śliwki i dynia, i u mnie w kuchni też…zmykam do pracy a Was zostawiam z moim makowym ze śliwkami…Składniki:60 dag śliwek,20 dag masła,szklanka maku,szklanka cukru,szklanka mąki,4 jajka,1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia,masło i mąka do formy,W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni
Anioły w kuchnipomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudruDodatkowo
Bon Appetit Małgorzatypierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku(...)rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka, aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być
Kuchenne aromatyBardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso
Smaki Nataliiwcześniej czy później go wypróbuję. Babka była dobra, ale lukier był genialny. Praktycznie każdy pytał mnie z czego jest zrobiony, bo był tak pyszny. Pierwszy raz wykonywałam babkę z "esamifloresami" w środku i jestem zadowolona z efektów. Dla kogo: dla fanów Tiramisu dla lubiących amaretto dla szukających wielkanocnych inspiracji Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania Wypiekaniasmak chrupiący na zewnątrz, a w środku warstwy maślanego cynamonu w cieście .... Składniki na jeden wieniec: 30 dag mąki pszennej 1 jajo 3 dag stopionego ciepłego masła 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 120 ml mleka Nadzienie: 6 dag ciepłego masła 3-4 łyżeczki cynamonu dobrej jakości od zaprzyjaźnionego sklepu skworcu.com.pl 4 łyżki cukru W ciepłym mleku rozpuszczamy
Apetyczna babeczkaNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto(...)pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak. Idealne do herbaty. Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta 150 g masła roztopionego, wystudzonego
Poezja Smaków - blog kulinarnychleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis(...)drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy
codojedzeniajajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy(...)dekorujemy babeczki. Babeczki możemy dowolnie udekorować. Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu ). Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji , które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronadodatki: ok. 100 g tartej mozzarelli 50 g pokrojonego salami dobrej jakości świeży ogórek świeża bazylia cytrynowa Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt
Mienta blogNie uważam wszelkiego rodzaju słodyczy za „samo zło”. Są słodycze dobre i gorsze. Najlepsze są takie, które sami przygotujemy w domu, bo wówczas dokładnie wiemy
Wiszniówka