tamtym roku, wcześniej jakoś mnie nie interesował. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciasto, i tak trafiłam na TEN. Bardzo podobało mi się to ciastko na zdjęciu, ale jak widać u mnie tak pięknie niestety nie wyrosło. Chociaż i tak było bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm): 250 g rabarbaru 150 g mąki 40 g drobno zmielonych migdałów(...)jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę. 5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto. 6. Ciasto posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. 7. Piec
Pasja SmakuSzaro, buro, nieprzyjemnie... Jesień rozgościła się na dobre. Ta wietrzna, która szalonymi podmuchami przedziera się przez najcieplejsze swetry, kurtki i szale. Gwałtownymi porywami targa ostatnie, kolorowe liście, które z cichym szumem opadają na chodniki, tworząc miękkie, szeleszczące dywany. Brodzimy w nich razem z Ptysią, wzbijając butami i łapkami barwne fontanny. Słońce kryje się za grubą warstwą wełnistych(...)Najlepszym lekarstwem na taka pogodę jest udanie się do kuchni (chociaż wiem, jak bardzo się nie chce w pierwszej chwili), wyciągnięcie wagi, kilku misek, łyżek i formy, i upieczenie ciasta. Może to być zwykła babka ( koniecznie z cynamonem! ), bardziej wymyślana tarta albo aromatyczny sernik. Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem naprawdę niewiele potrzeba żeby zrobić pyszne letnie ciasto:) Gdy upał przedziera się do kuchni brak ochoty na skomplikowane przepisy... ten jest zupełnie inny niż poprzednie przepisy na serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki(...)tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gram
cucinareblat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody Dzień przed przygotowywaniem tortu(...)dobrze mieszamy. Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowaniewitamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść(...)przerywając ucierania dodawać po jednym jajku w ostępach około 10 sekundowych. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po 1 łyżce cała przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy. Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka przez 45-50 minut. Ostudzić na kratce. Przygotować krem: W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia
Moja Delicjawykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się(...)samo jak w gruzach legł plan wyjazdu do Mamy :( Jedyne co dobre, to, że słodkości zje się i tak, bo w smaku niczego sobie ;) Wskazówki w nawiasie wynikają z tego, że babeczki miały być nadziane budyniem, a nie budyniowe. Jeśli zdecydujesz się dodać budyń do ciasta, należy zmniejszyć ilość cukru i zrezygnować ze śmietany. Zapomniałam o sprawie najważniejszej
Kuchnia po mojemuwdzięczne w obróbce. Wystarczy wymieszać składniki (użyłam miksera z haczykami), a następnie zagnieść ciasto w kulę, odstawić na 20 minutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre, choć nie tak puszyste) Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole(...)miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut. Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Podzielić kulę wyrobionego ciasta
Mia Cucina SofietaRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym
W kuchni Karmel-itkiJuż 15. sierpnia 2013 na Starym Rynku w Poznaniu rozpocznie się VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU, który potrwa nieprzerwanie do niedzieli, 18. sierpnia. W tym
W kuchni Karmel-itkiWitam Kochani, dziś coś niezwykle szybkiego i prostego w przygotowaniu. Szczerze powiedziawszy jest to chyba najprostsze ciacho jakie znam. Nie zmienia faktu, że jest bardzo dobre :-) Myślę, że każda/y z Was jadł już coś takiego. Napoleonki, bo o nich mowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek(...)mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki słonych krakersów (można kupić 1 paczkę dużą, i 1 małą) -5szkl mleka -250g margaryny -3/4 szkl cukru -2 cukry waniliowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło się na dobre w brzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:)Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarazu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko + 3 żółtka 4 dkg. drożdży 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki cukru brązowego(...)minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski i wyrabiałam ]. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypać trochę mąki. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne
Moje domowe kucharzeniesobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt(...)zdziwieniem unosiłam brwi, że nie trwało to WIEKÓW. Naprawdę z dobrym przygotowaniem i nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła! W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli
Gotowanie to kochanieDzisiaj jest właśnie TEN dzień - najlepszy z możliwych! I mimo, że uziemiło mnie na kilka dobrych tygodni, zamierzam wykorzystać TEN właśnie dzień najlepiej, jak potrafię :) Kiedy pędzimy przez życie z prędkością huraganu i nie słuchamy swego ciała i znaków, jakie nam wysyła, wówczas Wszechświat potrafi tak zadziałać, że nas przystopuje. Ostatnie doświadczenia pokazały mi, że trzeba się wsłuchiwać(...)kąpieli wodnej. Ostudzić. Foremki do babek (2 małe lub jedną długą) wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Czekoladę połączyć z częścią masy maślanej. Wymieszać. Ciasto wlewać do foremek naprzemiennie. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 70-80 minut (do tzw. suchego patyczka). www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smaków