schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana) 2 całe jajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki
Słodkie okruszkiotworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie... składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki .... Najpierw roztop
Z Kuchni Do Kuchnimoim życiu, jednak Wam życzę abyście spędzili wieczór miło i w szampańskim nastroju :) Oraz oczywiście - wszystkiego dobrego na nowy, 2015 rok! Wczoraj chili&sugar obchodziło swoje drugie urodziny (jak ten czas leci!) więc zapraszam wszystkich na urodzinowy wpis oraz przepis na ciasto marchewkowe! :) Klik TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła
Luźna Kuchniarozpuszczać). Gotowe trufle warto przełożyć do mini papilotek. Pralinki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Dobrej jakości belgijską czekoladę oraz posypkę micro krople możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka StronaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz
Luźna KuchniaSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń
Luźna Kuchniagłównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu. Podziwiać
Parowar FacetaFinladii, zwłaszcza w rejonach szwedzkojęzycznych, a także w Norwegii i Daniii. Najchętniej się je zjada w towarzystwie dobrej kawy lub grzańca, który nosi nazwę „Glögg”. Lussekatter są formowane na różne sposoby. Forma najbardziej tradycyjna i najbardziej popularna „julgalten” przypomina literę „S”. Z ciasta toczy się wałek, następnie każdy koniec zwija się w przeciwną stronę aż do środka wałka. W środek
Grahamka, weka i kajzerkaDobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;)Bułeczki czosnkowe Składniki:Ciasto: 400 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżeczka soli15 g drożdży260 ml letniego mleka30 g roztopionego masłaNadzienie:100 g masła10 ząbków czosnku3 łyżeczki suszonej natki pietruszkiPrzygotowanie:Ciasto
Lawendowe Niebo" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje
Słodkie Przyjemnościformie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy Ciasto przygotowane na bazie sera białego. Takie małe pierożki cebulowe idealnie smakują jako przekąska lub jako dodatek do barszczu na obiad. Polecam są naprawdę bardzo dobre Post Pierożkowe cebulaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubię gdy dom przenika woń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zimą przygotowywanie takich dań sprawia mi przyjemność. Lubię też gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się
Przysmaki Karolkipytanie, od razu powiem, że swoją pitę kupiłam w Carrefour za 4,60 zł i to naprawdę dobrej jakości. Zanim zdecydowałam się na nie, patrzyłam w różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć
Fabryka pomysłów