dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:168/464)

muffinki z truskawkową niespodzianką. bez tłuszczu i cukru! 244

być więcej. :) Kolejny przepis będzie na śniadanie, bo ta kategoria również otrzymała dużo Waszych głosów. To już ostatni dzwonek na wypieki z truskawkami! Sezon niestety się skończy... :( Wszystko, co dobre, szybko się kończy - prawda? :( Ale nie ma co się martwić, coś się kończy, coś zaczyna! W tym przypadku zaczynają się...jagody! W weekend jadę na wieś i mam nadzieję(...)macie, to zamiast jednej papilotki na jedną muffinkę użyjcie ich kilka, tak, aby ciasto się nie rozlało. Wartość odżywcza jednej muffinki: Przepis dodaję do akcji:  ...a to zdjęcie zostało zrobione ok. 10 minut po upieczeniu - 5 muffinek zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach! :o no dobra, dwie zjadłam

chili & sugar
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 181

owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis pochodzi z książki, do której mamy ostatnio słabość. Wiele słyszeliśmy dobrego o wcześniejszych książkach Karoliny i Macieja Szaciłło, ale nie mieliśmy z nimi do czynienia. Ich nowa książka pt. "Karolina odNOWA" przemawia do nas w 100% - zawiera 69 przepisów, które(...)zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś czas temu na FB zorganizowaliśmy konkurs na najciekawsze pytania dotyczące zdrowego odżywiania - do wygrania były dwie

Plate of Joy
Przedłużajcie przyjemność! 141

kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie? To teraz wyobraźcie sobie, że możecie to zrobić, o ile macie przyjaciół i dobry samochód. Bo przepisy na wszystkie powyższe cuda znajdziecie w książce „Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”. Czapki z głów, naprawdę! Jak wiecie, zawsze taką samą uwagę przykładamy do zawartości(...)podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania. To wszystko jest bardzo dobre i jeśli lud kupuje w dyskontach, a dyskonty rozdają ludowi takie książki

GRUBY WAŁEK
baranek wielkanocny 131

proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut(...)pomimo, że użyjemy jej tylko raz w roku. Wykonana z dobrej jakości materiału i zadbana będzie służyła nam przez lata. Kiedyś używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 184

prościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho

Bon Appetit Małgorzaty
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 216

komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły, no ale to nie nowość: " jak na sernik to bardzo dobry." Chociaż w zasadzie jak nie lubi serników to ja się prosić(...)mąki ziemniaczanejWykonanie:Na stolnice wyspać kopczyk przesianej mąki, dodać margarynę kakao i proszek do pieczenia, Zrobić otwór wewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTO BURACZANO – SZPINAKOWE 304

Śląsku 4 grudnia obchodzona jest Barbórka czyli tradycyjne święto górnicze. Barbara z Nikodemii jest patronką dobrej śmierci i trudnej pracy. Barbórka rozpoczyna się poranną, uroczystą mszą w kościele. Następnie górnicza orkiestra maszeruje przez osiedla grając m.in. swój hymn. Odbywają się również uroczyste spotkania czy akademie. Organizowane są także występy artystyczne, zabawy, bale czy koncerty, w których uczesniczą całe rodziny górnicze(...)Moja mama ma na imię Barbara więc dziś ma imieniny. Z tej okazji upiekłam dla niej ciasto buraczano – szpinakowe. Wiem, że nie przepada za słodyczami, ale gdy raz skosztowała mojego wypieku, to tak jej posmakował, że poprosiła o dokładkę SKŁADNIKI : mąką pszenna – 1 szklanka – 200 gram cukier – ¾ szklanki – 150 gram olej słonecznikowy – ¾ szklanki – 150 ml jajka – 2 sztuki proszek

kuchniabellissima.wordpress.com
Sernik na spodzie brownie 174

sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej pory najczęściej piekłam sernik z brzoskwiniami , ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie. Konsystencja sernika idealnie mokra, ciężka, nawet P. powiedział, że lepszego nie jadł, a pochwały P. są przeze mnie traktowane jako odnośnik. Muszę przyznać, że mój mężczyzna ma na prawdę dobry smak i gust Ja również zajadałam się tym sernikiem(...)jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie Składniki: Spód brownie: - 50 g masła; - 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki; - pół szklanki

dom-agi.pl
Sernik kajmakowy 291

polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty. Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy(...)powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Razowe muffinki dyniowe 161

wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi(...)odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 214

przygotowywanie potraw z dziko rosnącej zieleniny, nazywanej horta, to istotny element tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa zielenina” może również pełnić ważną rolę w utrzymaniu ich dobrego zdrowia, zwłaszcza w okresach niedostatku pożywienia. Spożywanie dzikich roślin, to obok warzyw, owoców i oliwy, ważna część tradycyjnej diety kreteńskiej, na podstawie której opracowano zasady diety śródziemnomorskiej. Z okazji rozpoczynającego się(...)Dzika zielenina zawiera witaminy, antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe omega – 3, które przyczyniają się do dobrego zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli*, szczególnie kwercetyny i kemferolu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na kakaowym spodzie 233

pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć  Składniki na masę serową : 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka o naturalnym lub śmietankowym(...)Przygotowanie: Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach

Proste Potrawy
na szybko pizza na cieście francuskim... 220

przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pizzę około 30-35 minut, kroić ciut przestudzoną - na szybki obiad dobra pizza............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
polewa czekoladowa 127

Piekąc ciasta często polewam czekoladą ..Dla mnie taka polewa jest najsmaczniejsza ..Przepis jest na polewę z ciemnej czekolady ale można ją zastapić białą/ pamiętajcie czekolada musi być dobrej jakości/ i wówczas bedzie biała polewa.. Składniki: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolada deserowa 3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Do miski łamiemy czekoladę ..dodajemy śmietanę i wstawiamy

Ugotujmy Coś
Trójskładnikowe ciasteczka maślane 191

składniki, odrobina cierpliwości i kupa radości ze wspólnie spędzanego czasu :) Spróbujcie :)     Składniki: 200g dobrego zimnego masła (nie margaryny) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru   Przygotowanie:   Mąkę, cukier i masło wkładamy do miski i za pomocą rąk ugniatamy ciasto (można je wyrobić mikserem, ale ile frajdy zajmuje dzieciom ręczne wyrabianie ciasta). Wkładamy je do schłodzenia

ChilliJemy
SMAŻONE KRĄŻKI Z NADZIENIEM RUSKIM 188

smakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej

Gotowanie Patki
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 216

dzień, a nawet dwa dni chodzi, jeździ to wypadałoby coś zjeść. I na to jest dobry pomysł. W Drohiczynie jest restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste

królestwo garów
Domowe bułeczki 175

Dobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru

Proste-przepisy.pl
.1234. podobny zestaw smaków + what i eat in a day 154

ciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie

breakfast of dreams
Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską 146

znajomych czy na wycieczkę rowerową lub na piknik nad wodą, warto zadbać o to, co dobrego spakujemy do wiklinowego kosza.  Sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i sałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta chlebowego, a najczęściej podawane z prosciutto i rukolą. Wyborne! Doskonale smakują w połączeniu z pastami, gęstymi sosami

Moja smaczna kuchnia
Mini pączki serowe 210

głębokiego smażenia cukier puder do posypania Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 203

Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos  TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa  mielonego  25 dag pieczarek 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z grzybami 197

Zmiany są dobre i potrzebne. Zmiany są motorem do działań, przyczyną rewolucji i chęcią dania komuś w ryj. Czasem dojrzewanie do zmian jest procesem bolesnym, okraszonym hektolitrami łez i przekleństw a czasem przychodzą samoistnie i nie wiedzieć kiedy zmieniamy faceta, zaczynamy dietę i nie mamy absolutnie żadnych wyrzutów sumienia. U mnie ze zmianami było różnie. Jestem miękka faja(...)można się ratować. W sklepach jest bryndza w kostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku

ladykitchen
Herbaciany sernik na zimno 256

nadają się na prezent, każda ma wspaniale dobrany bukiet smaku, wręcz stworzona dla prawdziwych miłośników  dobrej herbaty, polecam! Sernik..... Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur , delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba

Wanilia i Kardamon
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 267

tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami

Kuchnia z widokiem na ogród
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 190

poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?  Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku

Na słodko lub wytrawnie
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 170

owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć pod ręką. To coś na kształt małej czarnej w szafie. A teraz pizza :)Składnikiciasto150g mąki pszennej70ml wody5g(...)duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy w kształt koła na papierze do pieczenia, smarujemy pizzę oliwą i rozkładamy na niej dodatki oprócz parmezanu.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 280 stopni) i pieczemy

W kuchni wieczorem
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 279

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie

Stare Gary
Ciabatta czyli biały włoski chleb 225

powiedzieć, bo ten ostatni był też tym , który najdłużej czekał na pieczenie.Ponieważ moje ciasto nieco się do ścierek poprzyklejało, bałam się zupełnej klęski, ale na szczęście chlebki wyszły świetne. Może nieco płaskie, ale w puszystości i smaku  - aż za dobre ! Wszelkie uwagi na temat logistyki mile widziane!Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie

Stare Gary
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 161

szklanką soku pomarańczowego na stole.Co do ciasteczek - wyszły pierwsza klasa. Inspirację znalazłam w gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 165

Wymieszać suche składniki na kruszonkę, dodać masło, rozetrzeć palcami.Wyłożyć kruszonkę na ciasto. Ostatniego banana pokroić w plasterki, powciskać pionowo w ciasto.Piec w 170 st. C. przez 45-60 minut.Wystudzić przed krojeniem.Smacznego!Jak tam pogoda? U nas rano padał śnieg - gdy obudziłam się na dobre o godzinie wyjątkowo później (musiałam odespać ten straszliwy weekend w końcu) okna znowu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyśmienitki 534

Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.Z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem. Pianę rozsmarować na cieście. Radełkiem pociąć na prostokąty (2 cmx 5 cm).przełożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor ok. 20 min w 180°C .Po wystudzeniu przekładać dobrą marmoladą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 212

grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi

Wypisz Wymaluj
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 289

można najpierw spałaszować piankę, potem dobrać się do musu i na koniec pożreć kruche ciasto. Wszystkie chwyty dozwolone :)      Kolejna piosenka Damiena, która przypadła mi do gustu. Może trochę smutna, może trochę sentymentalna - nie da się jednak zaprzeczyć, że jest to dobra muzyka

sama złodycz