dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:177/464)

Chrupiące gofry z truskawkami 150

minut przed nałożeniem ciasta. Jest to uwarunkowane tym, iż nasze "domowe" gofrownice mają zdecydowanie mniejszą moc niż te w "budkach", gdzie można kupić te pyszne gofry. I ot co wielka tajemnica rozwiązana! Warto spróbować, polecam!Przepisów na gofry jest tyle... ile jest osób, które robią gofry, czyli całe mnóstwo. Ja Wam zdradzę mój, wydaje się całkiem dobry, bo moja chrupiąca(...)całkiem dobra! :)Składniki: dwa jajka szklanka mąki 3/4 szklanki mleka szczypta soli  pół szklanki oleju rzepakowego dwie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia  owoce, dżem, cukier puder... i wszystkie inne możliwe dodatki w zależności od tego co kto lubi :)  Tak jak wspomniałam wcześniej zaczynam od nasmarowania i nagrzania gofrownicy. W tym czasie spokojnie przygotowuję ciasto. Oddzielam białka

Mango Papaja
USZKA Z FARSZEM BOROWIKOWYM 149

plastycznego i delikatnego ciasta pierogowego, które nie wymaga używania siły podczas wyrabiania i, co najważniejsze, nie rozkleja się w czasie gotowania.  Uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i w dniu Wigilii zaoszczędzić sporo czasu.  Surowe uszka należy ułożyć  w pojemniku, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Będą dobre przez 4 kolejne dni. Jeśli mają być mrożone(...)Kiedy się zamrożą porcjami przekładamy do woreczków.  Przed podaniem nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy wyjąć  potrzebną porcję i od razu wrzucić na wrzątek. SKŁADNIKI / ok. 70 szt CIASTO 300 g mąki pszennej (tym 450) 200 ml gorącej wody 25 g masła 1 żółtko sól FARSZ 80 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 cebula  1 łyżka posiekanej natki

cool and minty
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 145

dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość jest taka, że w ciągu roku można taki upiec, nazywając po prostu tartą(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąć nieco większy niż forma. Wyłożyć formę, formując brzeg. Schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 131

polewa czekoladowa:- 50g dobrej czekolady- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżka mleka kokosowego Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też włożyć mleko do zamrażarki na 2,5 godziny (ja tak właśnie zrobiłam, tyle czasu wystarczyło). Mając już „gotowe mleko” przygotowujemy ciasto. Sypkie składniki (kleik

mojewypiekiinietylko
Na początek lipca- pistacjowe maliny 131

orzeźwia w upalne dni, jak świeże owoce. Kwaśne cytrusy, soczyste owoce egzotyczne, albo nasze słodkie, rodzime jagodowe :D Tyle dobra latem wylewa się z owocowych stoisk, i chociaż możemy dostać je w dzisiejszych czasach nawet podczas mroźnej zimy, to nic nie dorówna smakom lata ;) Jak wiecie, w moim ulubionym osiedlowym dyskoncie różne rzeczy się kryją i tym razem przyniosłam stamtąd(...)odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz:   Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe knedle z czereśniami w cynamonowo-cukrowej posypce 151

ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco gorzej. Jednak po mojej udanej próbie zrobienia klusek śląskich wszystko się zmieniło i jestem na dobrej drodze do tego, by się wreszcie nauczyć robić dobre(...)bezglutenowej/ewentualnie dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej) szczypta soli 15-20 czereśni 3-4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam w dłoniach, nakładam czereśnie i sklejam jak pieroga, następnie formuję kulkę i układam na posypanej mąką desce

Mango Papaja
Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 120

Sama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający, więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam(...)połączą. Nie przejmujcie się tym, że masa serowa jest bardzo rzadka - tak ma być ;)4. Wylewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód (nie trzeba go wcześniej podpiekać). Wstawiamy tortownicę z ciastem do większej blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki, następnie naczynie to wypełniamy gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka

Kraina Tysiąca Smaków
Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i kruszonką 107

długa, w sam raz na trasę biegową. Dobra na przemyślenia. Na całą głowę przemyśleń. Szkoda tylko, że ów spacer trwał tak krótko... To już ostatni dzwonek aby przygotować jeszcze coś z czerwonymi porzeczkami (no chyba, że macie zapasy w zamrażalniku). Te kwaskowate owoce doskonale komponują się z pełnoziarnistymi wypiekami, stąd dzisiaj ciasto na bazie tej mąki. Oczywiście można użyć zwykłej

My simple kitchen
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 165

rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ---->  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka(...)minut. Ja kruszonkę robię nawet kilka dni wcześniej. No dobra, zawsze mam zapas kruszonki w zamrażarce :) Dodatkowo: 250 g sera białego cukier do smaku ulubione owoce, u mnie po garści jagód, jeżyn i czerwonej porzeczki 1 łyżka cukru do dosłodzenia czerwonej porzeczki Ser po prostu zmiksowałam z cukrem. Sposób przygotowania: Ciasto. Tu standardowo do dużej miski wsypuję sól

Blondynka Gotuje
Strudel drożdzowy z truskawkami 163

serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?  Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś(...)łeeeeee To nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe.  A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,  jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta

Wanilia i Kardamon
Biała kiełbasa w cieście francuskim. 187

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż  tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)jest cenny. Ten pomysł jest naprawdę dobry. Danie jest łatwe, bardzo smaczne i sprawia, że zwykła kiełbasa może zaprezentować się w zupełnie inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka

zadanie-gotowanie
Kruche z bezą 121

Dziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami i kubkami czegoś gorącego. Dziś poszliśmy na ogródek uskutecznić prawdopodobnie ostatnie koszenie w sezonie i po szóstej zaczęło robić się ciemno. Na dodatek było niewiele ponad zero stopni- a róża wariatka ma pąki(...)kość, potrzebuję jakiegoś czasoumilacza. Na razie ograniczam się do aplikacji: dobrej, refleksyjnej muzyki, ruchu i tańca do utraty tchu, wizyt w coraz bardziej jesiennym ogrodzie, książki o rudej felczerce i cukru w najróżniejszych postaciach. Jestem otwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy

les mirabelles
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 205

żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez co moje weekendowe plany(...)chleba jako przeciwutleniacz. Skład jest dobry. Jest prosty, jasny i oczywisty. Nie ma żadnych ukrytych sztuczności, nie ma niczego niepotrzebnego, nie ma wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy

Karo in the Kitchen
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 205

grecku.   Challah z naszą chałką, łączy tylko wygląd. W wersji  żydowskiej jest bardziej wytrawny, z małą ilością cukru, a masło i mleko, zastapione jest oliwą lub dobrym olejem i wodą. Do wypieku challah używa się drobno zmnielonej mąki, można ją wzbogacić garścią rodzynek, miodem czy szafranem. Aby była smaczna powinna trzykrotnie wyrastać w niskiej temperaturze. Szabatowe chałki(...)podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek wzbogaciłam kruszonką wykonaną

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania