dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:180/464)

Placek dyniowo-jabłkowy 215

Placek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni

na moim stole...
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 234

ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego

Karo in the Kitchen
Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą. 254

Sprawnie połączyła obie miski razem. Na koniec dodała czekoladowe kropelki. Wiktor wyszedł jak przekładała ciasto do przygotowanych foremek. Wstawiła babeczki do rozgrzanego piekarnika, ustawiła timer na 20 minut i usiadła wypijając ostanie łyki kawy. Laurę obudził zapach, który przyprowadził ja do kuchni. Stała tak dobra chwilę, przytulając się do niej mocno. Kiedy piekarnik zasygnalizował koniec podeszła i w kilka babeczek

Malinowe Pocałunki
Kruche ciasteczka czekoladowe 215

pudru - 1 jajko - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc jednolite ciasto. Rozwałkowujemy (stosunkowo cienko) wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7 do 10 minut. Trzeba rzecz kontrolować, bo łatwo je spalić. Są dobre, kiedy nabiorą nieco ciemniejszej barwy. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek 291

polska wersja słynnego  Crème de cassis,  likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki

SzczyptaSmaQ
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 376

nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka owsiane 245

Na wspomniany w poprzednim poście festyn przygotowaliśmy jeszcze ciasteczka owsiane. Właściwie to Misia przygotowała, ja tylko próbowałem czy dobre ;o) Muszę przyznać, że wyszły jej

Gotuj z Misiem
Szarlotka z delikatną pianką - bez mąki i cukru | dietetyczna, bez laktozy 285

Wczorajsze śniadanie było.. słodkie.. ale zdrowe :) "Chodziła" za mną od jakiegoś czasu szarlotka, ale jak tu zjeść dobrą, słodką i mega cynamonową będąc na

Czarnawisienka
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 227

Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi truskawkami.  Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając z twardego papieru (złożonego na pół) trójkąty, na których napiszesz swoje życzenia. Używając dobrego kleju, posmaruj wnętrze trójkątów i nałóż je na kawałek złotego( lub innego koloru) sznurka

Gotowanie to kochanie
Serniczek z Brzoskwiniami 310

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1

Luźna Kuchnia
Szybka szarlotka Wasa (Waslotka) 274

Waslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział-  czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz

Malinowe Pocałunki
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 174

sobie bez nich dnia. Codzienna porcja warzyw i ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula

KUCHARNIA
Babka piaskowa 371

Unoszący się zapach świeżego ciasta, świeżo zaparzona herbata i oczekiwanie na Męża :)  Czyli piątkowe popołudnie w kuchni... Jak na pierwszą upieczoną w życiu babkę piaskową z kominem to moja ma tylko jedno pęknięcie :) Smak rekompensuje wszystko!Babka piaskowaSkładniki:2 szklanki mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej1,5 szklanki cukru kryształucukier waniliowy6 jajekkostka margarynyłyżka octu6 łyżek oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz(...)minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.  Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)Smacznego

Lawendowe Niebo
Owsiankowanie #2 Był gratin. Czas na tatin! 263

foremki wyłożyłam delikatnie jabłka. Polałam resztką karmelu. Na to ułożyłam owsiankowe "ciasto". Wstawiłam do piekarnika (150st.) na 10-15 min. Gotowe wyjęłam z piekarnika. Odczekałam 5 min. Do foremki przyłożyłam talerzyk i zdecydowanym ruchem przewróciłam na niego owsiankę.I zajadałam. Bo dobre wyszło. Wymądrzając się nieco. Ze Stwórcą spostrzeżenia wymieniając. Bo my czasem tak lubimy pomędrkować

bastalena
Przepis na kakory (soczewiaki) 194

się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem

Gotuj z Misiem