gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie
Codzienna kuchnia niecodziennaMożemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami, ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo
W kuchni bez szafekpowoli wsypywać cukier a na końcu kisiel. Wyłożyć na agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut. Do zrobienia pianki kisielowej użyłam kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych produktów cukierniczych możecie kupić tutaj: www.przyprawypremium.pl
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre. Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec ciasto, ale nie dałam rady. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek
O kuchni z uczuciemdeserów. Takie łakocie są idealną przekąską, czy drugim śniadaniem, dostarczają dużo zdrowej i dobrej energii, a przy tym również odrobinę przyjemności naszemu podniebieniu. Po prostu nie mają wad, no chyba tylko taką że za szybko znikają :) Ten obłedny daktylowy torcik, smakuje jak połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i klasycznego bloku - jest słodki, kakaowy, pełen orzechow i suszonej żurwainy. Jego dodatkową
DefinicjaSmakuciasto często przynosiła do pracy moja koleżanka. Oczywiście wzięłam od niej przepis. I chociaż ściśle trzymam się podanej receptury, to moje nigdy nie wychodzi takie jak jej, ale tez jest bardzo dobre. Jego zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Kiedyś piekłam je dość często, później na wiele lat o nim zapomniałam. Dziś postanowiłam do niego wrócić, chociaż miałam obawę
Wiem co jempatyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy
Jedzeniomaniaroku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia? Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej
Truskawkowa FiestaPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz
Kuchcik gotujeKopernika 3A. Bardzo duży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł. Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki
Qlinarnie i Qlinarniezwykle niewiele. Bo co ja mogę zrobić gdy wracam do domu po 18? No dobra akurat wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta
ClauditteMissCookingObie kule przykryj folią spożywczą i daj ciastu odpocząć 10 minut.Spłaszcz kule ciasta i uformuj z nich podłóżne bochenki. Posmaruj chleby roztopionym, ale ostygniętym masłem i włóż do foremek. Oprósz delikatnie mąką żytnią i odstaw do wyrośnięcia na 60 - 90 minut w cieple. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik, do którego obok wyrastającego chleba umieszony został pojemniczek
Grahamka, weka i kajzerkastrzela"! Naprawdę po raz pierwszy w życiu wyszło mi tak puszyste ciasto i choć takie proste, to ma już swoich wiernych fanów. W ciągu 1 tygodnia piekłam je 2 razy! Dwa razy wyszło równie puszyste...tylko czy to moja zasługa czy zasługa dobrego miksera? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrypodchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie, jakie będzie towarzyszyło nam po spożyciu czegoś słodkiego. Zatem moi kochani, aby podnieść Wam znacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak. Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły
Sajkofanka smakujest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa. Polecam z czystym sumieniem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik