Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka, 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów. Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin. SKŁADNIKI(...)się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron Usmażone
peanutbuttermonsterostatni dzień mojego dłuuugiego urlopu. Trochę szkoda. Zaczynam ponownie obie prace, jedną w tygodniu, a drugą w weekendy. Niech mi tylko nikt później nie mówi, że jestem leniwa - no dobra, jestem, ale w pewnym stopniu jestem też przerażającym pracoholikiem, który od września do czerwca pracuje codziennie po 10 godzin. Osoby które odwiedzają czasem mojego bloga zdążyły już na pewno zauważyć(...)strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej
Słodkie PrzyjemnościMam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest
Wyprawy kulinarnebędzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao. Ja przedstawiam Wam swoją wersję Devil’s Food Cake, które podbiło nasze podniebienia, jest diabelnie dobre:) Składniki: - 55 g czekolady gorzkiej(...)jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp
dom-agi.plprzygotowania do świąt? Ja czuję je przede wszystkim za sprawą piekarnika, z którego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian(...)upieczenie tego sernika i jeszcze jednego małego. Dlatego w składnikach podaję już proporcje zmniejszone o połowę. Natomiast dekorację sernika także dostosowałam do swoich potrzeb. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 5 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel aromatu
My simple kitchenprzeznaczać na ten kaprys cukierniczy kilku godzin cennego czasu. Sięgnęłam więc po przepis mojej mamy na „Zebrę”. Do przygotowania sernika potrzebujemy: – 500 g twarogu sernikowego – 100 g dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) – 1/3 szklanki kwaśnej śmietany – 3 jajka – 3 łyżki masła – 1/2 szklanka cukru – cukier waniliowy – budyń waniliowy(...)puszystą masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie ser oraz śmietanę, cały czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie jajka i dodajcie mąkę wraz z budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć
Szybko Tanio Smaczniedrugą połowę, postanowiłam zrobić dobry uczynek i przyrządzić z malin coś pysznego. Padło na tartaletki z przepisu znalezionego we wrześniowym numerze "Bistro"z 2011 roku. Polecam ten magazyn, jest w nim wiele ciekawych przepisów i bardzo fajne recenzje kuchennych nowości. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, idealne do słodkiego kakao. TARTALETKI Z MALINAMISkładniki:CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki
Gotowanie to kochaniesmakował wyśmienicie, i do tego ta chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha. Ciocia, jak zawiozłam jej do spróbowania, powiedziała, że już dawno takiego dobrego chleba nie jadła. A ja wtedy urosłam, chyba ze trzy centymetry. Byłam z siebie dumna :). Składniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 7502 łyżeczki soliok.20 g drożdżyok(...)trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia. Ja wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić do wyrośnięcia. U mnie rósł dobre półtorej godziny.Piekarnik nagrzewamy
Moje pyszne gotowanienależy wykorzystać dobry jakościowo budyń w proszku i tak właśnie podaję w przepisie poniżej, jeśli natomiast nie mamy sprawdzonego budyniu lub chcemy przechowywać babeczki dłużej niż 1-2 dni, można go przyrządzić samemu z mieszanki mleka i mąki, dzięki temu będzie trwalszy.Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki z budyniem i owocami Składniki:ciasto kruche 200g
Smakołyki BerenikiJest to najzwyklejsza parówka w cieście z mąki kukurydzianej.. Oczywiście.. nowe.. szybkie coś innego - trzeba zrobić ! Dietetyczne to to wcale nie jest.. Smak też nie zachwycił spodziewałam się czegoś wykwintnego(?!) parówki wykwintne? niee, raczej jest to coś szybkiego do zapełnienia stołu, "zapchania" przejściowego głodu, czyli po prostu dobre na przekąskę na imprezę(...)proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 6 parówek olej do głębokiego smażenia + patyczki Przygotowanie : Maki, proszek do pieczenia sól,pieprz, musztardę mleko, jajko wymieszać by powstała gęsta masa. Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Parówki przeciąć na pół, nadziać na patyczek i maczać w cieście tak aby cala parowka była obtoczona masą. Na rozgrzanym oleju smażyć parówki na złoty kolor
Garnkowe fanaberieswoich dzieciaków zrozumiały, że jako matki zawsze są poniekąd na straconej pozycji. Bo taki już jest świat, że dzieci kwestionują i nie doceniają- nie ma co liczyć na dobre słowo, czy "dziękuję" pod koniec dnia, kiedy znów okazało się, że mamy miały rację. Jedyna pociecha- obserwacja młodych, kiedy koniec końców i tak robią to, co doradziła mama. Parafrazując słowa(...)wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej intensywnym wnętrzem. Polecam gorąco! A może przy okazji polecicie jakieś dobre
les mirabellesnich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza mi się jeść chleb kupny(...)mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki, zamrozić je i wyciągać wieczorem tyle kromek, ile jesz w ciągu dnia. Oczywiście, jeśli samodzielnie nie zjesz bochenka w ciągu 5-7 dni. Pamiętaj, aby dodawany zakwas był aktywny, bo inaczej nie pociągnie nam całego chleba. Z podanej ilości ciasta, wyszła mi 1 duża keksówka
Mieszam w Garnkuciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów i już dawno przeszliśmy na produkowanie smakołyków w domu. Przynajmniej mamy pewność, że są z dobrych składników. W świecie, gdzie na każdym kroku mamy chemię(...)takie zachowania i szukajcie dobrych produktów, nie kupujcie dlatego, bo jest fajnie opakowane itd. Mamy nadzieję, że jesteście świadomymi konsumentami i w Waszych koszykach znajdują się jedynie produkty dobre, a nie jakiekolwiek. Ale żeby nie zanudzać Was wywodami na temat chemii w jedzeniu przejdźmy do przepisu na ten wspaniały serniczek. Różowy serniczek z daktylami i ananasem
vegetaniedrożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do popołudniowej, niedzielnej kawki. Składniki: 1 kg dobrej mąki tortowej 7 dkg drożdży świeżych 1/2 l mleka 3,2% 20 dkg cukru 10 dkg margaryny 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 buteleczki olejku(...)mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margaryną. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczonymi dłońmi na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 26 x 13cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie
Kuchnia w czekoladzieminut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru sok z 1/2 cytryny(...)około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam ją z barwnikami, a następnie wycinam dekoracje, które
W kuchni Karmel-itki