ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać co mają wspólnego z Morawami. I teraz typowo litewski chleb… no ukhm.. człowiek dokształca się całe życie To co zauważyłam, to typowe(...)łyżeczka soli 150 g gorącej wody 1 łyżka kminku 1 łyżka dobrego, naturalnego kakao Sposób przygotowania Dzień wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności
Mieszam w Garnkumasła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto na końcu dodając białko. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko
Dzieje kuchennej WiewióryJuż od dłuższego czasu szukałam dobrego przepisu na brownie. Wypróbowałam wiele, ale nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami. składniki
noteskulinarnyfigawyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz
Poezja smakufraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami
Gotowanie jest łatwewysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać
Wiem co jemjedzenie czekamy od kilku do kilkunastu minut. Jest bardzo dobre (jedynie moje kotlety były ciut za słone) i niedrogie, biorąc pod uwagę lokalizację (al. Jana Pawła II). Jadło ze mną tutaj 3 mięsożerców i wszyscy orzekli, że pyszne, więc polecam z czystym sumieniem. Pyszne ciasto z liści pandanowca Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Kasi Zdjęcie zrobiła
Qlinarnie i QlinarnieDzień dobry, Na wstępie chciałam wszystkim pięknie podziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :) To danie bardzo się Wam spodobało, gdy pokazałam Wam je na Facebooku . Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą
Chilli Czosnek i Oliwazrobiło:) Pewno dzięki reklamom o majonezie:) Przepis ten ponad dobrych 10 lat temu (jak nie prawie 20:)) ukazał się w "Poradniku Domowym", w którym rozczytywała się wówczas prawie każda gospodyni:) Jeżeli chodzi o samą babkę, to baba jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to ciasto z tych bardziej suchych, takich do filiżanki popołudniowej herbatki. O majonez nie musimy się
In my kitchenświątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi to być
królestwo garówmuszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się je z dobrego przepisu. A gdzie szukać dobrych przepisów, jeśli nie u moich sióstr? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwszystko ostatnio, ciastka powstają impulsywnie, zazwyczaj kiedy ktoś odwoła mi spotkanie. KonQbek nie ma pojęcia, kiedy po powrocie do domu zostanie zaatakowany jeszcze ciepłym ciastkiem i pytaniem "a to dobre?". Myślę, że specjalnie mu to nie przeszkadza. Dzisiejsze ciastka trafiają na bloga, bo użyłam do nich naszych orzechów laskowych (plus orzechów otrzymanych w prezencie od wujka). Przepis na ciasteczka(...)orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze
les mirabellesDzień dobry! Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny
Pora coś zjeśćprzysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego. Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi. Tak pysznych i kruchych
Malinowe Pocałunkikojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek stołowych mąka
Taste Of My Day