dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:208/464)

Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 139

placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę. Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre

Jadło i czytadło
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 256

smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli.  Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Walentynki już jutro – 14 lutego. 165

miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka    -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa   -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki tradycyjne - przepis 363

grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.  Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne! Naleśniki tradycyjne - przepis: Składniki na ok. 10 naleśników: Szklanka mleka (250 ml) Szklanka wody (250 ml) 2 jajka(...)olej do smażenia Przygotowanie:  W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji.   Po odpoczęciu sprawdzamy

Kuchnia Łukasza
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 154

pizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN olej kokosowy tłoczony na zimno  WOJ-LEN czerwona cebula cukinia baby natka pietruszki koncentrat czosnku(...)oliwek  Olitalia /IndexFood pieczarki, u mnie na oko tarty parmezan, który świeżo po starciu trzymam zawsze w szkle ! Nigdy nie używam plastiku do przechowywania parmezanu. To zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od  Friends of glass sól himalajska różowa pieprz ziołowy do smaku  Skworcu Danie piekłam w formie

Z Kuchni Do Kuchni
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 141

śliwki suszonej, np "Suska sechlońska",  70 ml rumu,  2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego,  100 g orzechów laskowych,  1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np.  kaliskie Wykonanie: Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka(...)masę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.Takie same koła wykrawamy z andrutów.Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut.Orzechy siekamy, prażymy na suchej

kolorowotorcikowo
Piernik staropolski / przekładanie 177

alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego  600g gęstych powideł śliwkowych masa morelowo marcepanowa 100g masy marcepanowej 100g suszonych moreli 80 ml alkoholu ( rum, brandy lub wódka) polewa 200g dobrej jakości mlecznej czkeolady(...)połamaną czekoladę. Delikatnie mieszamy aż do utworzenia się jednolitej polewy. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Zdejmujemy z piernika obciążenie i kroimy go na trzy ( lub dwa) mniejsze ciasta. Każde z nim oblewamy czekoladą. Ja przy pomocy noża smarowałam również boki ciasta. Na koniec posypujemy migdałami i odstawiamy na 2 dni w suche miesjce. Smacznego

DefinicjaSmaku
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 208

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 207

CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka(...)cukier waniliowy/wanilinowy,- odrobina alkoholu - amaretto,- bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas:* rodzynki,* skórka pomarańczowa,* jagody goi,* morwa biała,* figi,* orzechy,* migdały,- cynamon/WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w:   SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/  - Polecamy!/ U nas w masie makowej (na 3 makowce) wylądowała właśnie

Wypisz Wymaluj
Automat do wypieku chleba marki Unold 174

jeden ślad, a nie dwa. Nasza nowa maszyna Unold ma jedno mieszadło. Poza tym ogólna zasada działania zawsze jest identyczna: wsypuje się składniki do pojemnika, w którym będzie się ciasto wyrabiało, ustawia się wielkość chleba (z dwóch lub trzech dostępnych wielkości), wybiera się kolor przyrumienienia skórki (z trzech dostępnych), ustawia program (chleb pszenny, żytni, itp.) i włącza maszynę. Tyle, cała(...)samodzielnie. Czyli dodatkowy plus. Naprawdę dobry pomysł. Waga waży w przedziale 1 g - 3 kg. Kolejna rzecz: chleby z różnymi ziarnami. Do chlebów można dodawać właściwie wszystko: orzechy, suszone pomidory, oliwki, ziarna słonecznika, pestki dyni. Co nam tylko przyjdzie do głowy. Ziarna te dodaje się w odpowiednim momencie, mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta. Nasza stara maszyna dawała sygnał dźwiękowy

Marder&Marder Manufacture
Tort tiramisu 162

Tort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki(...)nasączenia:150 ml dobrego espresso1/4 łyżeczki kardamonu100 ml amaretto (lub innego likieru)Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać

Food Square
Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 237

zestaw trzech: Posti, Sir roger, Lyod Tea. Nie nabieramy się na to bo to poprostu syf. Polecam herbaty firmy OSKAR bo jest to przyzwoita jakość za przyzwoitą cenę. Bardzo dobra herbata jest w takim opakowaniu KLIKNIJ   i generalnie jest to hit jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. 3/ OPAKOWANIE :  nie chodzi tu o kartonik lecz(...)ciast, bardzo aromatyczna i w zasadzie dość tania. TEEKANE ZEN CHAI - jest to aromatyzowana zielona herbata o unikalnym zapachu, rewelacyjna kompozycja smakowa. POLECAM DILMAH lub OSKAR TEA Jaśminowa ZIELONA - Naturalnie aromatyzowane, intensywne i mocno pobudzajce - warte swojej ceny. BIO ACTIVE Grejpfrut z ACAI - bardzo aromatyczna herbat owocowa warta swojej ceny BIOFIX Poziomkowa - Rewelacyjny smak ulubionego owocu poziomki - bez ściemy, dobry

Kuchnia PROzdrowotna
Mazurek z Advocatem i Czarną Porzeczką 133

blogu są trzy przepisy na mazurki, ten będzie czwarty, boję się, bo tamte trzy stały się obowiązkowe co roku i ten dojdzie jako czwarty? Co roku jedno ciasto więcej do upieczenia? Hmm..... :) Tamte przepisy w tym roku lekko zmodyfikowałam, ale o tym będę pisać już po świętach. Ten mazurek bardzo mi się spodobał, przy okazji poznałam drugą "twarz" mojego dżemu(...)blendera i zmiksowałam na mus i jak widzicie na zdjęciu, na którym pokazuję warstwy dżemu jest różnica nie tylko w konsystencji ale i kolorze :) To było bardzo dobre posunięcie. Skąd taki kolor? Advocaat Dalkowski Starotoruński ma właśnie taki piękny i żółty kolor i to zasługa właśnie tego likieru. Przekrój mazurka dorzucę w święta, bo jeszcze w takiej postaci leży

Blondynka Gotuje
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 175

Scones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne.  Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować(...)szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przełamując fale. Schiacciatta con L'uva. W odcieniu różowego tygodnia. 163

usunąć:) Ja tak zrobiłam i warto było!  Z podanego przepisu wychodzą dwie focaccię, które znikają w czasie  trzy razy szybszym niż ten jaki jest potrzebny, by ciasto odpowiednio wyrosło, więc jeśli chcecie zostawić sobie kilka porcji na później, upieczcie od razu z podwójnej ilości.  W trakcie pieczenia z winogron wypływa sok o cudownym różowym odcieniu - tak pięknym(...)naprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie daleko mi bardzo do jej cudownych kreacji:), ale liczę, że w imię dobrych intencji przyjmie moją propozycję:)  A zatem dołączmy do Różowego Tygodnia, przełamujmy fale i walczmy o siebie i swoje spełnienie!  SCHIACCIATTA CON L'UVA FOCACCIA Z CZERWONYMI WINOGRONAMI

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania