dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:215/464)

Pierogi z kaszą gryczaną z masełkiem pietruszkowym 263

pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto.  Następnie rozwałkować i wycinać krążki, do każdego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi.  Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Podajemy polane gorącym masełkiem

Tagebuch po polsku
Klasyczne naleśniki 231

szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste

Wołowina od rekina
Kokosowe placuszki z mango 175

ciemnej mąki, kokosu i mango. Bardzo dobre i szybkie śniadanie lub kolacyjka. Jajka z cukrem ubić, następnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję

Kuchnia Pokoleń
Szybki przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką 340

Sezon na rabarbar!!! Dopiero w tym roku posadziłam rabarbar w ogrodzie - jakoś ciężko było mi go znaleźć... Ale już mam i pewnie za rok będę z

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sernik z malinami i musem czekoladowym 261

Pieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca(...)najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kremówka , maliny , twaróg , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 168

piekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła

Ladylaura.
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 195

środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu po upieczeniu (ja takie

Poezja smaku
"Kilka" słów o czereśni. 286

tylko, że rozpuszczona żywica w winie jest dobra na kaszel, a świeży sok jest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone

Słodkie Przyjemności
Świąteczne, pieczone pierogi 130

długo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw je na 30 minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij koła.  Napełnij je zimny farszem i dokładnie sklej. Pierożki piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy się ze złocą będą dobre. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6455

wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić od żółtek

Ladylaura.
Pierogi z mięsem gotowanym 259

kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu,  co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga

Stare Gary
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 190

lody marchewkowe pyszne są. Hmm... A ciasta z galaretką nigdy nie jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie! W życiu bym nie pomyślała, że lody marchewkowe mogą być takie dobre. Kremowe, z chrupiącymi kawałkami migdałów (im bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 237

męża, o której wspominałam przy poprzednim przepisie na wafle Pischinger . Wafelki są mocno czekoladowe, dwukolorowe, mięciutkie i po prostu rozpływające się w ustach. Byłam mocno zaskoczona, że aż tak dobre wyszły. Kształtem ten torcik przypomina trochę tort Wedlowski, ale w smaku i konsystencji są zupełnie inne. W każdym razie oba torty sprawdzą się doskonale jako prezent. Domowy Pischinger(...)Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Domowe drożdżówki z konfiturami 253

odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl, oraz cała gama kuchennych akcesoriów.  Składniki na ok 20 sztuk ślimaczkowych drożdżówek: 1 kg mąki pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania  słoik konfitury(...)mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić

Apetyczna babeczka
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 210

będę cukiernikiem. Dobrym, mam nadzieję. Poprzeczkę postawiłam sobie wysoko, ale gra jest warta świeczki (skoro już przy starych porzekadłach jesteśmy).Większych podsumowań i obietnic nie planuję, bo mam zamiar skupić się właśnie na tej jednej, jedynej rzeczy. Jeśli wypali, świat będzie stał przede mną otworem (a przynajmniej tak to sobie wyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec świąteczny. 244

oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Babka migdałowo-czekoladowa 159

"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru

Słodkie Przyjemności
Ciasto Blondies 229

obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam :D Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać ponownie. Dobre ubicie spowoduje, że mikstura nabierze lekkości i puszystości. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj roztrzepane jaja i dobrze wymieszaj. Do dużej misy przesiej mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo mieszankę

Moja Delicja
zupa gyros 611

składniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np

Domowy Smak Jedzenia
Rumowe ciasteczka 256

Składniki: 1 ¾ szklanki mąki pszennej 2 lyzki m ą ki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu ¼  łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 0 ,5

Luźna Kuchnia
Ogórki z chilli 181

Cały ten tydzień przygotowuję się do zimy. W mojej piwnicy już uprzątnęłam półki, żeby je na nowo zapełnić. Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w

Niezły Młynek
Rozpoczęcie roku szkolnego 2015/2016 180

Niestety, to już koniec wakacji, ale za dziesięć miesięcy znów się będziemy nimi cieszyć! przed wszystką dziatwą wytężona praca! Wszystkim rozpoczynającym rok szkolny 2015/2016, dzieciom, ich

kgwjanczewo
Pierniczki Norymberskie 181

Składniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu

Luźna Kuchnia
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 284

słoneczną pogodą jak dzisiaj. Wakacje w pełnej krasie! Gdy za oknem tak cudownie nie tylko mamy lepszy humor ale też jesteśmy bardziej skorzy do tego aby przygotować sobie coś dobrego. Jak już dobrze wiecie lubię celebrować śniadanie z wielu powodów. Spokojny cichy i leniwy poranek, dzięki któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu(...)chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź

SMYKWKUCHNI