dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:221/464)

Ciasto z bananami i czekoladą 277

Szukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam.  Ciasto z bananami i czekoladą Inspiracja Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej  3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek(...)cytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Sposób wykonania: Środek: 200 ml śmietany kremówki zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi

Smaki Natalii
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 145

czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Jeśli użyjecie kawy rozpuszczalnej w granulkach - to grudki należy zmielić - tak jak klasyczną kawę naturalną. Dobra kawa wpływa na smak ciastek

Di gotuje
Sernik mocno jagodowy 255

połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa :  850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 300 g jagód

maniapieczenia
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 289

400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej 10 listków świeżej bazylii oliwa z oliwek do posmarowania czubata łyżka startego parmezanu do posypania zioła do posypania (mieszanka włoska, dalmatyńska, toskańska) SKŁADNIKI - NADZIENIE MIĘSNE 60g dobrego salami z papryką lub pieprzem

Karo in the Kitchen
Faworki 173

typowo karnawałowe, ale przecież dobre są zawsze, nie tylko "od tłustego czwartku".  40 dag mąki pszennej 7 żółtek 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %lub 22% zapach wanilinowy 3 łyżki wódki albo spirytusu 3 kostki smalcu Żółtka, śmietanę zmieszać, dodać pomału wódkę. Dodać szczyptę soli. Z mąki zrobić dołek, wlać żółtka i śmietanę. Wyrobić. Ciasto wałkować bardzo cienko, wycinać

Humanistka w kuchni
Paluchy serowe do piwa 173

wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła lub margaryny 25 dag mąki pszennej  Te trzy składniki zawsze dajemy w takiej samej ilości Dodatkowo: 1 rozmącone jajo kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na pół godziny

Apetyczna babeczka
Drugie życie chałki 218

żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością... Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie. Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie mieć! Poszłam więc do sklepu po truskawki. Hmpf... Powiedzmy sobie szczerze - w kwietniu nie ma jeszcze dobrych truskawek. Te, które nabyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 208

orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam

Basia w kuchni
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 227

zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował. W międzyczasie zapoznałyśmy się z organizatorem eventów i pokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż

W kuchni Karmel-itki
Czas wrócić. CYTRYNY W RUMIE. 190

gdzie/ 1kg cytryn butelka dobrego rumu cukier Cytryny wyparzyłam, pokroiłam w plastry i ułożyłam ciasno w słoiku, przesypując łyżkami cukru.  Następnie zalałam je alkoholem, dobrze zakręciłam i wekowałam jak inne zaprawy, aby zapobiec zepsuciu. Po wyjęciu odstawiłam do góry dnem, do wystygnięcia. Idealne do herbaty w chłodne wieczory. Ale również jako dodatek do ciast. Pozdrawiam wszystkich z blogo-świata

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z masą serową, galaretką i owocami 208

Ciasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek   1 szkl cukru   1 szkl mąki   1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa serowa:   1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka, dobrej jakości ) 2 galaretki cytrynowe   2 szkl wrzątku   500 ml śmietanki 30%  2 śmietan fixy (można pominąć)   3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe

Kto ugości moich gości?
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 221

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)zdaniem jest idealne dla każdego domu, bo to przede wszystkim oszczędność, a jakość jest na prawdę bardzo dobra. Do kupienia TUTAJ i TUTAJ BIO Orzechy nerkowca pochodzą z internetowego bazaru Cabas.pl Są idealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki

MamaOskarka
Szarlotka Kukurydziana 336

jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej.  Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!"Składniki:Kruchy spód:150g masła śmietankowego250 g mąki pszennej tortowej150 g maki kukurydzianej3 jaja100 g cukruFarsz:15 średnich jabłek2-3 łyżki cukru cynamonowegoKruszonka70 g cukru120 g mąki kukurydzianej100(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Sernikobrownie pomarańczowe 337

Połączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego

Bullio
Sernik na piernikowym spodzie 180

Święta zbliżają się  wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu

Smakowity Blog Kulinarny